Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Σχόλιο για τον κανονισμό λειτουργίας του δ.σ.


Τον Απρίλιο του 2011, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣΑΗΔ), ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι περιλαμβάνει τα πάντα, αλλά περιέχει στοιχειώδεις δημοκρατικές ρυθμίσεις για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων.
Διαβάζοντάς τον διακρίναμε ότι περιλαμβάνει κάποιες από τις προτάσεις που κάναμε ως ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, στο δημοτικό συμβούλιο που επεξεργάστηκε τον δικό μας κανονισμό. Να θυμίσουμε εδώ ότι όλες οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν (δημοκρατικότατα) από την παράταξη της πλειοψηφίας. Για μία όμως από αυτές δεχθήκαμε και επίθεση σε ανακοίνωση του υπεύθυνου του γραφείου τύπου της παράταξης του κ. Μπουλέ.

Να λοιπόν ποια ήταν η πρότασή μας:
«Όταν τουλάχιστον 25 κάτοικοι συνυπογράφουν αίτηση για συγκεκριμένο θέμα, αυτό να συζητιέται υποχρεωτικά στο συμβούλιο.»

Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του ΥΠΕΣΑΗΔ, στο άρθρο 5 παρ. 6 γράφει:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ` αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.»

Είναι προφανές ότι αυτό που δεν ήθελε η παράταξη του κ. Μπουλέ, είναι υποχρεωμένη τώρα να το εφαρμόσει. Δεν μπορούν να αγνοήσουν τον πρότυπο κανονισμό. Οι ενοχλητικοί πολίτες θα μπορούν να φέρνουν θέματα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να χρειάζεται να παρακαλέσουν κανέναν!
Ας θυμηθούμε όμως τα υψιπετή επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η παράταξη του κ. Μπουλέ (στη σχετική ανακοίνωσή της) για να απορρίψει την πρότασή μας.

«…Αρνητική εντύπωση έκανε επίσης η πρόταση που καταθέσατε: «Όταν τουλάχιστον 25 κάτοικοι συνυπογράφουν αίτηση για συγκεκριμένο θέμα, αυτό να συζητιέται υποχρεωτικά στο συμβούλιο». Εύλογα αναφύεται στο νου των σκεπτόμενων δημοτών το ερώτημα: Τι Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε; Μια λέσχη θεωρητικών αναζητήσεων, έναν χώρο ατέρμονων συζητήσεων κάποιων αργόσχολων; Για φανταστείτε τέσσερες ομάδες πολιτών (δεν είναι δύσκολο να βρεθούν 100 δημότες) να θέτουν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο τα πιο απίθανα θέματα. Οι συνεδριάσεις να κρατούν 12ωρο και τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες προς δόξαν του… ελέγχου και της… συμμετοχής. Από διοίκηση έχει ανάγκη ο Δήμος μας κ. Καρακώστα και όχι από λόγια πού «χαϊδεύουν» τα αυτιά των δημοτών …»

Αργόσχολοι λοιπόν οι πολίτες, για την παράταξη της πλειοψηφίας και ενοχλητική η ενασχόλησή τους με τα κοινά μας πράγματα. Προσπάθησαν μάλιστα να βάλουν «στον γύψο» την κοινωνία, για να είναι δήθεν πιο «αποτελεσματικοί» στη διοίκηση. Για την παράταξη του κ. Μπουλέ σκεπτόμενοι πολίτες είναι μόνο οι επί τετραετία «χειροκροτητές», και όλοι  οι άλλοι «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν».

Όμως εμείς δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.
Ενοχλητικοί όλου του κόσμου, ενωθείτε! Η πολιτική είναι για τους πολίτες, όχι για τους εργολάβους της πολιτικής.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου