Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Ο Κ. Καρακώστας στην εφημερίδα ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, για τους πρώτους μήνες λειτουργίας του δήμου Ναυπακτίας
Ξεκινώντας στον δήμο Ναυπακτίας
Σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση κάνει τα πρώτα του βήματα ο δήμος Ναυπακτίας. Σήμερα έχει ουσιαστικά κηρυχθεί «παράνομο» ότι προάγει το δημόσιο όφελος και αντίθετα έχει αναχθεί σε μοναδικό ζητούμενο η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ένα παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των 250 στρεμμάτων των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο. Είναι ζητούμενο άραγε το άμεσο χρηματικό κέρδος ή οι χρήσεις γης που θα καθοριστούν πρέπει να βλέπουν στο μέλλον της περιοχής και να μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος; Χωράει άραγε στη λογική της τρόικας η παραχώρηση 50 και περισσότερων στρεμμάτων για ακαδημαϊκή χρήση (για το ΤΕΙ της Ναυπάκτου ή κάτι άλλο);
Σε αυτό το δυσμενές για την κοινωνία περιβάλλον η τοπική αυτοδιοίκηση υποχρεούται σε ένα σύνθετο ρόλο. Από την μια μεριά πρέπει να υπερασπίσει την λογική της ΑΥΤΟ-διοίκησης σε ένα νέο και μεγάλο δήμο, αφού με τον «Καλλικράτη» δεν απέχουμε και πολύ από την έκπτωση σε σκέτη διοίκηση. Από την άλλη είναι αναγκασμένη, ως η εξουσία που είναι η πιο κοντινή στον πολίτη, να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επίθεση που δέχεται η Ελληνική κοινωνία και να αποδείξει ότι μας αξίζει να αλλάξουμε, αλλά προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή στην οποία μας σπρώχνουν.
Με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να μετρήσουμε και το μπόι της σημερινής διοίκησης στο δήμο Ναυπακτίας. Κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για παράδειγμα για το ότι δεν έκανε έργα ή ότι έχει μικρό τεχνικό πρόγραμμα. Μπορούμε όμως να κρίνουμε την «περπατησιά» της. Την νοοτροπία που κατέθεσε στα κοινά μας πράγματα, αυτούς τους επτά πρώτους μήνες της ζωής του δήμου Ναυπακτίας. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος της πορείας της το 2014. Αλλά υποχρεούμαστε να κρίνουμε το πώς ξεκίνησε τον βηματισμό της. Η νοοτροπία στην διοίκηση φαίνεται από το πρώτο βήμα. Μπορεί κανείς να δει αν πορευόμαστε με δημοκρατία ή συγκεντρωτισμό. Όπως επίσης κρίνεται η κατάθεση άποψης και πρότασης για το μέλλον της πόλης και των χωριών της Ναυπακτίας.
Το αρχικό διάστημα των επτά μηνών μπορεί να είναι φτωχό σε έργα, αλλά είναι πολύ πλούσιο σε πολιτικά γεγονότα με επίκεντρο το δήμο Ναυπακτίας. Πολλά τα όσα συζητήθηκαν στο δήμο Ναυπακτίας και οι απόψεις που κατατέθηκαν μας βοηθούν να σκιαγραφήσουμε το προφίλ όλων μας.
Για εμάς στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το αν ο δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί αποκεντρωμένα και ΑΥΤΟ-διοικητικά. Δυστυχώς όμως τα πρώτα μηνύματα είναι απογοητευτικά. Ο συγκεντρωτισμός φαίνεται να είναι το σήμα κατατεθέν του κ. Μπουλέ. Ακόμη και εκεί που ο νόμος τον υποχρεώνει να λειτουργήσει διαφορετικά ο κ. Μπουλές απλά δεν τον εφαρμόζει. Δεν δίνει αρμοδιότητες στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και προτιμά να καθαρίζει (αν τα καθαρίζει!) ακόμη και τα νεκροταφεία με απ’ ευθείας αναθέσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι και αναποτελεσματικός είναι και μας κοστίζει «ο κούκος αηδόνι». Στον δήμο Ναυπακτίας των σχεδόν 70 τοπικών κοινοτήτων, πολλά προβλήματα θα λύνονταν επί τόπου, αν ο κ. Μπουλές είχε δώσει αρμοδιότητες και ρόλο στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό μήνυμα συγκεντρωτισμού που στέλνουμε ως δήμος στην κοινωνία. Το δημοτικό συμβούλιο υποβαθμίζεται αφού ο κ. Μπουλές το θέλει να λειτουργεί ως τυπικός επικυρωτής προειλημμένων αποφάσεων. Δεν δέχθηκε να συμπεριληφθούν στον κανονισμό λειτουργίας του ακόμη και διατάξεις που είναι υποχρεωτικές από τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Σημαντικές αποφάσεις, όπως η αποζημίωση του ιδρύματος για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους, δεν ήρθαν ποτέ στο συμβούλιο, απλά μας ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μην φθάνουμε ή να βρισκόμαστε στη θέση του κατηγορούμενου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Κατάφερε επίσης, με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να διαλύσει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για συναίνεση στην δημιουργία Χ.Υ.Τ. Αδρανών. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, με υπογραφή του προέδρου της φορτωθήκαμε «πανωπροίκι» 2.400.000 € στον εργολάβο που υλοποιεί το έργο της αποχέτευσης, χωρίς ποτέ να συζητηθεί στο δ.σ. της επιχείρησης. Ακόμη και τώρα που τα τοπικά Μ.Μ.Ε. γεμίζουν με αναφορές στη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. το δ.σ. της επιχείρησης δεν συνεδριάζει. Προφανώς οι αποφάσεις παίρνονται σε κλειστά κονκλάβια και δεν χρειάζεται να τις γνωρίζουν ούτε τα μέλη του δ.σ. της εταιρείας. Κι ο κατάλογος είναι μακρύς. Η επιτροπή διαβούλευσης δεν συνεδριάζει, ούτε και για όσες συνεδριάσεις είναι υποχρεωτικές από τον νόμο. Για την διαχείριση των ποδηλάτων του δήμου, γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις προτάσεις του ποδηλατικού ομίλου. Ο προϋπολογισμός του δήμου συντάχθηκε παίρνοντας υπ’ όψη μόνο τους ολίγους και εκλεκτούς, αγνοώντας οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση. Ενώ στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μπουλές κομπορρημονεί ότι δεν θα κάνει καμιά απ’ ευθείας ανάθεση, κάνει όσες περισσότερες μπορεί ενώ σε κάθε ευκαιρία χαϊδεύει τα τρωκτικά του συστήματος εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Και βέβαια δεν ήταν, για τον ίδιο, δυνατό να δεχθεί να εκλεγεί συμπαραστάτης του δημότη, γι’ αυτό και έκανε ότι μπορούσε για να τορπιλίσει την εκλογή του.
Εν κατακλείδι, όταν καμιά φορά επαναλαμβάνω στο δημοτικό συμβούλιο εκείνη την προεκλογική δέσμευση του κ. Μπουλέ, ότι «δεν θα γίνονται προσυμβούλια της παράταξής μας και όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται με δημοκρατικό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο», ακούγεται ως ανέκδοτο και προκαλεί μόνο θυμηδία.
Ο συγκεντρωτισμός που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα, είναι λοιπόν η παιδική αρρώστια που εμφάνισε από τα πρώτα της βήματα, η διοίκηση του δήμου Ναυπακτίας, με τον κ. Μπουλέ.
Αυτή όμως συνοδεύεται και από έλλειψη άποψης για τον τόπο μας. Αυτούς τους επτά μήνες «χορτάσαμε» αναβολές, πισωγυρίσματα και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποια είναι η άποψη της πλειοψηφίας για μια σειρά σοβαρά ζητήματα του δήμου. Δεν ζήτησε κανείς από τον κ. Μπουλέ να λύσει χρόνια προβλήματα αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχει την δυνατότητα να καταθέσει καθαρή άποψη για τις πεζοδρομήσεις των παραλιών, για τα διόδια της γέφυρας, για το χωροταξικό του Αντιρρίου, για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, για το ΞΕΝΙΑ και την πλαζ. Είναι απαράδεκτο να παίρνει αντικρουόμενες αποφάσεις για το κυκλοφοριακό, να κουκουλώνει το πρόβλημα με την απαγόρευση της κολύμβησης στο Γρίμποβο.
Κάπως έτσι λοιπόν φαίνεται να σκιαγραφείται το προφίλ μιας δημοτικής πλειοψηφίας που ανέλαβε να διοικήσει το δήμο Ναυπακτίας σε μια δύσκολη εποχή. Το μπόι της δεν φαίνεται να είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Και αυτό που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες είναι το ότι η δημοτική πλειοψηφία δεν θέλει να στήσει αυτί για να ακούσει την κοινωνία. Οποιαδήποτε κριτική βαφτίζεται κακόπιστη. Οι της δημοτικής πλειοψηφίας καμαρώνουν διαρκώς, θεωρούν εαυτούς σωτήρες και αναμορφωτές αλλά ως φαίνεται μπερδεύουν το μπόι τους με το μήκος του απογευματινού τους ίσκιου. Όταν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, προσφεύγουν στο παρελθόν, ξεχνώντας ότι με κομμάτια αυτού του παρελθόντος συμμάχησαν και σε αυτά τους τα «κόλπα» χρωστάνε ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους παρουσίας. Και δεν είναι μόνο τα προεκλογικά τερτίπια. Στην μέχρι τώρα πορεία τους στον δήμο, όλο και περισσότερο μοιάζουν με αυτό που ήθελαν να αλλάξουν. Επιτέλους ας καταλάβουμε όλοι μας ότι η πολιτική μοιάζει πολύ με το άλμα εις ύψος. Αυτό που μετρά δεν είναι το να πηδάς πέντε πόντους πιο ψηλά ή πιο χαμηλά από τον προηγούμενο. Αυτό που μετρά είναι το να περάσεις πάνω από τον πήχη, αλλιώς το άλμα χαρακτηρίζεται άκυρο. Και στην πολιτική το ύψος του πήχη το καθορίζουν οι κοινωνικές ανάγκες.
Κώστας Καρακώστας, δημοτικός σύμβουλος με την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου