Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Κ. Καρακώστα στο περιοδικό BOOM


1. Αποδοτία, Πλάτανος, Πυλήνη, Αντίρριο, Χάλκεια. Πόσο καλά γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών, τις ευαισθησίες και τις απαιτήσεις των κατοίκων τους;
Η Ναυπακτία είναι γνωστός και οικείος χώρος για όλους μας. Οι περισσότεροι έχουμε αναφορές σε περισσότερους από έναν από τους καταργούμενους δήμους. Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά περνώ ένα μήνα κάθε καλοκαίρι στην ορεινή Ναυπακτία και την επισκέπτομαι, χρόνια τώρα με κάθε ευκαιρία. Στο Αντίρριο έχω υπηρετήσει ως καθηγητής του Γυμνασίου Αντιρρίου.

Πέρα όμως από την προσωπική άποψη που έχει ο καθένας, στην διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει κανείς τα πράγματα. Πιο σημαντικό από το να ξέρεις τι συμβαίνει σε καθένα από τα σχεδόν 70 χωριά, είναι η διάθεσή σου να ακούσεις τι θέλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και να μην προσπαθείς να επιβάλλεις έτοιμες «λύσεις». Εμείς θα στηρίξουμε απεριόριστα τα τοπικά συμβούλια και τους τοπικούς εκπροσώπους για να τα βγάλουν πέρα. Εδώ να πούμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ από τους σημερινούς δημάρχους που είναι πάλι υποψήφιοι δεν έδωσε (την προηγούμενη τετραετία) σε κανένα Τοπικό Συμβούλιο τα χρήματα που δικαιούταν να χρησιμοποιήσει.
Να το πούμε καθαρά. Όποιος νομίζει ότι από την Ναύπακτο θα διοικεί τον τεράστιας έκτασης δήμο είναι χαμένος από χέρι. Ούτε τα χόρτα στα 80 νεκροταφεία δεν θα μπορεί να κόψει. Ή εμπιστεύεσαι τα τοπικά Συμβούλια ή ο Δήμος βουλιάζει.
2. Αυτή τη στιγμή, το χρέος του Δήμου ισούται με 1.200 ευρώ ανά οικογένεια! Είναι δυνατόν να υλοποιηθούν καινούργια έργα, από την ερχόμενη τετραετία;
Όλοι πια ξέρουμε ότι για να εξακριβωθεί το χρέος του Δήμου, αναγκάστηκα να προσφύγω στον εισαγγελέα και τελικά μου παραδόθηκαν τα στοιχεία (από τον Δήμαρχο) μετά από εισαγγελική εντολή. Το χρέος αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί χρέος 1200 ευρώ.
Εμείς θα μειώσουμε το χρέος αποπληρώνοντας όσο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι δυνατόν. Ταυτόχρονα θα κάνουμε οικονομία εκτελώντας έργα με αυτεπιστασία και μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Αυτό που σήμερα κυριαρχεί, είναι οι απ’ ευθείας αναθέσεις γιατί αυτές διαιωνίζουν το σημερινό πελατειακό σύστημα. Αυτές συντηρούν την αδιαφάνεια και την ρουσφετολογία. Από την άλλη θα προκρίνουμε έργα που παράγουν το μέγιστο κοινωνικό όφελος και δεν θα κινηθούμε ψηφοθηρικά. Επιπλέον θα διεκδικήσουμε αυξημένη χρηματοδότηση. Κι όταν στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ λέμε ότι θα διεκδικήσουμε, όλοι καταλαβαίνουν ότι με εμάς στην διοίκηση του Δήμου ,η φωνή του θα είναι δυνατή, καθαρή και αποτελεσματική. Εδώ είναι χρήσιμο να τονιστεί και μια άλλη παράμετρος. Για να διεκδικήσεις χρήματα πρέπει να έχεις και μελέτες έργων να παρουσιάσεις. Σήμερα ο Δήμος Ναυπάκτου δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ έτοιμη για να διεκδικήσει χρηματοδότηση. Αυτή θα είναι η πρώτη μας μέριμνα. Αφού ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε στον τόπο μας, ετοιμάζουμε τις μελέτες των έργων και διεκδικούμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.
3. Σας έχουμε ακούσει να τοποθετείστε για πολλά από τα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας, χωρίς να κάνετε όμως ιδιαίτερη αναφορά στις τουριστικές δυνατότητες και την οικονομική ανάπτυξη. Ποιο είναι το σχέδιο;
Η Ναυπακτία από τα καλύτερα οικόπεδα, αλλά δυστυχώς δεν έχει τύχει μέχρι τώρα της κατάλληλης προσοχής από τους ανθρώπους που όριζαν τις τύχες της, είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα, αλλά αυτές επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα.
Από την πλευρά μας, εμείς βλέπουμε στην Ναυπακτία απαραίτητο να λειτουργήσει το δίπολο Ναύπακτος – ορεινή Ναυπακτία όπως και ο Βόλος με το Πήλιο. Όποιος πάει εκδρομή στο Πήλιο θα περάσει οπωσδήποτε από το Βόλο και ανάποδα. Κάτι ανάλογο θέλουμε να υπάρξει και στην περιοχή μας.
Για τη Ναυπακτία αυτό προϋποθέτει καλύτερο σχεδιασμό των οδικών αξόνων, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα ορεινά και παράλληλη ανάδειξη του ορεινού όγκου και του παραλιακού μετώπου. Κομβικό ζήτημα είναι βέβαια οι καθαρές θάλασσες. Να επιστρέψουν έτσι πρώτα οι Ναυπάκτιοι σε αυτές και μετά θα έλθουν και οι τουρίστες. Όλες οι παρεμβάσεις μας θα ακολουθούν αυτό το γενικότερο σχέδιο.
4. Είστε από τους πρώτους που υποστήριξαν το Ξενια να γίνει πολιτιστικός χώρος. Ποιες δράσεις θα μπορούσε να φιλοξενήσει; Θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμος ένας τέτοιος χώρος ή μήπως θα πρέπει τελικά να γίνει ξενοδοχείο ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το ταμείο του δήμου;
Εμείς λέμε ότι ο χώρος του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να στεγάσει ποικίλες δραστηριότητες που είναι απαραίτητες σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Θα σας πω μερικές από αυτές:
Μια αίθουσα εκδηλώσεων-συνεδρίων, που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μοναδική μέχρι σήμερα Παπαχαραλάμπειος αίθουσα.
Μικρότερες αίθουσες για εκδηλώσεις, που δεν απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και ένας εκθεσιακός χώρος.
Ένα δημοτικό κινηματογράφο.
Δεν αποκλείουμε να λειτουργεί μια καφετέρια αλλά και να ενοικιαστούν κάποιοι χώροι σε ντόπιους καλλιτέχνες που διατηρούν ήδη σχολές μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού κλπ ώστε ο χώρος να είναι καθημερινά ζωντανός με τη δημιουργία ενός αρχικού κυττάρου πολιτισμού στο χώρο. Έτσι μπορεί ο δήμος να ωφεληθεί, από το ενοίκιο και με τα χρήματα αυτά να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το χώρο του ΞΕΝΙΑ.
Εδώ μπορεί να βρει δωρεάν στέγη η ερασιτεχνική δραστηριότητα συλλόγων, ομίλων της πόλης μας. Να στεγαστούν τα ερασιτεχνικά μουσικά και άλλα σχήματα που υπάρχουν στην Ναύπακτο.
Στον προαύλιο χώρο του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει:
Ένας χώρος με δυνατότητα για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
Παράλληλα στον υπόλοιπο χώρο προτείνουμε την αναδημιουργία του κήπου του Νόβα.
Πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι αν γινόταν το τεράστιο Ξενοδοχείο που σχεδιαζόταν στο παρελθόν το οικονομικό όφελος για τον Δήμο θα ήταν ελάχιστο. Περίπου 8.000 ευρώ τον μήνα, ενώ η διπλανή καφετέρια πληρώνει ενοίκιο 2 – 3.000 ευρώ. Αντίθετα από την δική μας πρόταση προκύπτουν περισσότερα οικονομικά οφέλη για τον Δήμο, αν ενοικιάσει τους χώρους που περιγράφουμε. Προσθέστε και το ότι μερικά πράγματα δεν μετρούνται με χρήματα αλλά με το αν ικανοποιούν ανάγκες των πολιτών και ειδικά της νεολαίας. Μετρήστε για παράδειγμα πόσοι νέοι φεύγουν από την πόλη μας επειδή αυτή τους προσφέρει ελάχιστα για να είναι η καθημερινότητά τους ευχάριστη και δημιουργική.
5. Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη δημοσίων χώρων, πως πρέπει να κινηθεί η νέα Δημοτική Αρχή, ώστε να δημιουργηθούν σύντομα οι απαραίτητες υποδομές;
Συνεχώς στο Δήμο χώροι χαρακτηρισμένοι ως πλατείες αποχαρακτηρίζονται. Ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που καταψήφισε όλες αυτές τις αποφάσεις ήμουν εγώ. Το πρώτο που εμείς θα κάνουμε είναι το να σταματήσουμε «με το μαχαίρι» τον αποχαρακτηρισμό αυτών των κοινόχρηστων χώρων. Επιπλέον ως δημόσιο χώρο βλέπουμε και το ΞΕΝΙΑ αλλά και κάποιους άλλους χώρους στο κέντρο της πόλης. Έχουμε προτείνει την μεταφορά των δημόσιων υπηρεσιών εκτός του κέντρου της πόλης (Εφορία, ΔΕΥΑΝ κλπ) Αυτό θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και θα δημιουργήσει ελεύθερους χώρους προς κοινωφελή χρήση.

6. Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης είναι το Κάστρο. Παρότι τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε σαν τουριστικό σημείο, δεν αξιοποιείται ουσιαστικά. Μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό για όσους θέλουν να το επισκεφθούν, ενώ και ο φωτισμός είναι ελάχιστος. Πως μπορούμε να αναδείξουμε, τελικά, τις φυσικές ομορφιές, αλλά και τα μνημεία στη Ναυπακτία;
Αυτά που λείπουν από το Κάστρο είναι κάποια πολύ απλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Τι να κάνουμε όμως! Οι άρχοντές μας τωρινοί και παλιότεροι προτιμούν να φτιάχνουν μάντρες ιδιωτών. Αναρωτηθείτε γιατί. Οι μάντρες φέρνουν ψήφους ενώ οι τουρίστες που βλέπουν κλειστή την πόρτα του Κάστρου, δεν ψηφίζουν στο Δήμο μας. Άρα αν θέλουμε να δούμε ουσιαστική δουλειά πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Όχι μόνο οι διοικούντες αλλά και όσοι από εμάς περιμένουν από τον Δήμο να εξυπηρετήσει το μικρό ιδιωτικό συμφέρον τους.
7. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότεροι από 400 εγγεγραμμένοι άνεργοι οικοδόμοι στο Παράρτημα του ΟΑΕΔ Ναυπάκτου. Μπορείτε να δώσετε κάποια υπόσχεση, για το πως θα λυθούν δύο από τα χρόνια προβλήματα της πόλης: πολεοδομία και οικιστικό;
Από υποσχέσεις οι άνεργοι έχουν χορτάσει. Όμως αξίζει να θυμίσω ότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν από τους πρώτους που πάλεψε για την λύση των προβλημάτων. Μαζί με τους οικοδόμους ήμουν στα τόσα συλλαλητήρια για την λειτουργία της πολεοδομίας, το οικιστικό και την επέκταση του σχεδίου πόλης. Απλά οι διοικούντες πάντα μας έβαζαν τρικλοποδιές. Με την ΚΙΝΗΣΗ στη διοίκηση του Δήμου, θα προωθήσουμε τις προτάσεις των συλλόγων της πόλης, θα διεκδικήσουμε λύσεις, θα τις υποστηρίξουμε με τις κατάλληλες μελέτες. Κάπως έτσι θα δούμε φως στο βάθος του τούνελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου