Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Στελέχη της Κίνησης μιλούν για τη συνέλευση της Κυριακής 10/3

* Τα κείμενα πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ναυπακτία (τεύχος Παρασκευής 8/3/2013)

Θωμάς Βέργος
«Ήρθαμε για να μείνουμε». Αυτή ήταν η φιλοδοξία μας, οκτώ χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανιστήκαμε στα δημοτικά δρώμενα, σαν ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Απευθυνθήκαμε στην κοινωνία και καταφέραμε να ανοίξουμε την συζήτηση για όλα όσα μας αφορούσαν. Με εκδηλώσεις για τους ΧΥΤΥ, το ΞΕΝΙΑ, την πεζοδρόμηση των παραλιών και  κορυφαία την εκδήλωση στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα για «το παρόν και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης». Πετύχαμε η παρέμβασή μας να είναι γόνιμη και οι συμπολίτες μας να μας γνωρίσουν. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος από αυτούς μας εμπιστεύθηκαν. Σήμερα μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις, με τους εκπροσώπους μας στο συμβούλιο και σε μερικά Δημοτικά διαμερίσματα, μας δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν οι θέσεις μας για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία, αλλά προτείνουμε και διεκδικούμε με δυνατή και καθαρή φωνή, την επίλυσή τους.
Ποια μπορεί να είναι η φιλοδοξία μας, σήμερα, οκτώ χρόνια μετά;
Πιστεύω η ίδια με την προσθήκη μιας λέξης.
«Ήρθαμε για να μείνουμε και να διοικήσουμε»

Εδώ πιστεύω, πρέπει να σταθεί η συζήτηση, στην γενική συνέλευση της Κίνησής μας.
Με αναφορές στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και της δικής μας συμβολής σε αυτά, με κριτικό και αυτοκριτικό λόγο, αλλά κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Ειδικά σήμερα που η πολιτική των μνημονίων και ο Καλλικράτης, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στην Τοπική αυτοδιοίκηση και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, πρέπει να ανατρέξουμε σε ανατρεπτικές πολιτικές για να τα αλλάξουμε όλα.
Αυτός ο αγώνας αφορά μόνο εμάς της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ;
Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια αποκλειστικότητα.
Αφορά όλους τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση και θέλουμε μαζί τους να δουλέψουμε για να αλλάξει η Ναυπακτία.
Γι’ αυτό στην γενική συνέλευση, η παρουσία νέων συνδημοτών, με διάθεση προσφοράς στα κοινά και φρέσκιες ιδέες θα είναι η ελπίδα για το καινούριο που θέλουμε να γεννηθεί.
Μια ομάδα που θα διεκδικήσει τον δήμο για να τον αλλάξει.

Την Κυριακή στις 10 Μαρτίου η ΚΠΝ καλεί τους δημότες σε γενική συνέλευση. Καλεί κάθε ενεργό πολίτη της  Ναυπακτίας να συμμετέχει στις διαδικασίες εκείνες, που θα οδηγήσουν. στην οργάνωση της διεκδίκησης της διοίκησης  του δήμου μας, αν και εφόσον  αυτός πιστεύει,  ότι σήμερα η ανάγκη για αλλαγή στη νοοτροπία της διοίκησης, είναι περισσότερο επιβεβλημένη παρά ποτέ.
Επειδή, όλοι εμείς οι πολίτες, καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα  ( και οι εκφραστές του ), είναι αυτό που μας στριμώχνει στη γωνιά και προσπαθεί να μας πείσει ότι η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα μας, καλούμαστε με τη συμμετοχή μας, σε ανοιχτές διαδικασίες, έτσι απλά, να πάρουμε την υπόθεση διαχείρισης των προβλημάτων  μας στα χέρια μας.
Έτσι κι εγώ ,ως παλαιό μέλος της ΚΠΝ θα βρεθώ την Κυριακή στο Ξενία , όπου θα συμμετάσχω στη συνέλευση και ελπίζω ότι εκεί θα συναντήσω συμπολίτες, με τις ίδιες διαπιστώσεις ,αγωνίες ,προβληματισμούς αλλά και προτάσεις διεκδίκησης μιας  Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοιχτής ,διαφανούς ,που θα γίνει εγγυητής των κοινωνικών αγαθών.

Βρίσκομαι στην κίνηση πολιτών γιατί ποτέ δεν νέρωσε το κρασί της στο βωμό της ψηφοθηρίας . Διευρύνθηκε από πρόσωπα με ποικίλες αντιλήψεις και ιδέες χωρίς να παρεκκλίνει από τον αρχικό της στόχο. Δημιουργήθηκε από πολλούς ανθρώπους, διότι το είχε ανάγκη η πόλη και εξέλεξε τον επικεφαλής της , και όχι με την εμφάνιση ενός αυτόκλητου σωτήρα που ζήτησε από το κοπάδι να ακολουθήσει… ! Δεν δεσμεύτηκε ποτέ από σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς  , δεν συμμετείχε σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και δεν υποσχέθηκε προεκλογικά σε προσωπικό επίπεδο . Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως  μέσω των συνελεύσεων και γενικά των συζητήσεων που κάνουμε στην κίνηση, αποδεικνύουμε πως κανείς εδώ δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο , αλλά όλοι μαζί συμβάλουμε στη διαμόρφωση της άποψης με την οποία θα μας εκπροσωπήσουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι … γιατί δημοκρατία που λειτουργεί μόνο κάθε τετραετία (και σύντομα κάθε πενταετία) ..δεν υπάρχει !

Η ανοιχτή γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Ναυπακτίας την Κυριακή φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για την ίδια και για την πόλη.
Στην εποχή των μνημονίων, της αποδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικά, αλλά και ειδικά - με την πόλη μας να αποδυναμώνεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα - είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα, συλλογικά και οργανωμένα, και να χαράξουμε νέα πορεία.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις διαδικασίες την δημοτικής μας παράταξης, και μαζί να προετοιμάσουμε μια ευρεία αυτοδιοικητική συμμαχία με παλιά και νέα υλικά, συνδιαμορφώνοντας  μια κοινή συλλογική συνείδηση, που θα έχει ως στόχο να αλλάξει την πορεία του δήμου στις εκλογές τον Ιούνιο του ’14.
Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όχι απλούς θεατές, αλλά συμμέτοχους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου