Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Κ. Καρακώστα στην εφημερίδα "ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ"


Μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση του δήμου Ναυπάκτου, θα θέλαμε να μας πείτε κ. Καρακώστα ποιο είναι το στοίχημα της Κίνησης Πολιτών γι αυτές τις εκλογές;
Είναι ξεκάθαρο και το λέμε από την πρώτη στιγμή που συσταθήκαμε ως ομάδα, εδώ και πέντε χρόνια. Οι ιδέες μας να μην παραμείνουν ιδέες, αλλά να γίνουν πράξη.
Το ευχάριστο για εμάς είναι ότι πλέον το ζητούν και οι πολίτες της Ναυπακτίας, οπότε όλα συνηγορούν στο ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε τις απαντήσεις μας συλλογικά και από τη θέση της διοίκησης. Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, αλλά θεωρώ ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να πετύχουμε. Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, λέει ότι θα μας ήθελε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, νομίζω ότι λέει πολλά.

Παρ όλα ταύτα δεν φαντάζει εύκολο εγχείρημα η Κίνηση του 9%, να φτάσει πάνω από το 20%; Αυτό προϋποθέτει και μια αλλαγή στη συνείδηση του κόσμου, που να σας αλλάζει στρατόπεδο, και να σας πάει από αυτό της αντιπολίτευσης σε αυτό της διοίκησης.
Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε και δικαιούμαστε αυτή την αλλαγή. Γιατί αν η Κίνηση διοικούσε την περασμένη τετραετία δεν θα είχε ρημάξει το ΞΕΝΙΑ, δεν θα είχε κλείσει η πολεοδομία και δεν θα είχαμε μια διετία με την οικοδομή σε λήθαργο. Οι συντοπίτες μας είδαν ότι μόνο η Κίνηση Πολιτών καταψήφισε την κατάργηση της πολεοδομίας. Πως είναι δυνατόν οι δημοτικοί σύμβουλοι που οδήγησαν την πόλη σε μια τεράστια περιπέτεια, να θεωρούνται ικανοί στην διοίκηση. Και αυτοί σήμερα είναι σκορπισμένοι σε πολλούς συνδυασμούς. Είναι δυνατόν το καινούριο που ζητάμε, να έρθει ανακατεύοντας παλιά υλικά και αποτυχημένες συνταγές; Οι συμπολίτες μας βλέπουν ότι η Κίνηση Πολιτών έχει εκείνη την πολιτική ουσία που χρειάζεται η αποτελεσματική διοίκηση. Αυτό φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις, καθώς όπου χρειάστηκε κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις, με πλήθος προτάσεων. 

Ποια κατά την άποψή σας, λοιπόν, είναι τα κριτήρια που πρέπει να έχει αυτός που θα αναλάβει τα ηνία του δήμου;  
Το βασικό είναι η πολιτική σκέψη και ωριμότητα, η κατάθεση άποψης για τον τόπο μας. Δεν ψάχνουμε ούτε το παλιό και δοκιμασμένο, ούτε κάποιον μάνατζερ. Αν χρειαζόμαστε τέτοιον δεν θα ταλαιπωρούμαστε με τις εκλογές αλλά θα προκηρύσσαμε την θέση μέσω ΑΣΕΠ. Άποψή μου είναι ότι τέτοιους έχει πολλούς ο δήμος, ως υπαλλήλους, απλά χρειάζονται την πολιτική σκέψη για να αξιοποιηθούν. Αυτή είναι η δουλειά του αιρετού που θα αναλάβει τα ηνία του δήμου. Και αυτή την πολιτική ουσία αναγνωρίζουν οι συνδημότες μας στην Κίνηση Πολιτών.
Βασικό στοιχείο επίσης, που θα πρέπει να έχουν οι αιρετοί του αυριανού δήμου, είναι αυτό της ομάδας. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος,  να διοικήσει αποτελεσματικά. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε συλλογικά, και αν βρεθούμε στο τιμόνι του δήμου, θα αξιοποιήσουμε και τους 16 συμβούλους, δίνοντας ρόλο σε όλους. Με κανένα τρόπο δεν έχουμε πειστεί (ούτε εμείς, ούτε η κοινωνία), ότι για να προσφέρει κάποιος στα δημοτικά μας πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να παίρνει τον μισθό του αντιδημάρχου. Ένα οργανωτικό σχήμα που θα περιλαμβάνει και τους δεκαέξι συμβούλους της πλειοψηφίας καθώς και πολλούς άλλους συμπολίτες μας με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, σε θέσεις κλειδιά, μπορεί να οργανώσει τη δουλειά του Δήμου. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως στη Ναυπακτία των τόσων συλλόγων πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων, όπου πολλοί συμπολίτες μας εργάζονται χωρίς αμοιβή, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε δεκάδες συνεργάτες που θα ήθελαν να δουλέψουν για το κοινό καλό. Σε κάθε χωριό, σε κάθε συνοικία θα στηριχτούμε στους τοπικούς συμβούλους αλλά και στους συνδημότες μας που προσφέρουν μέσα από τον τοπικό σύλλογο και όποιον άλλον θέλει να βοηθήσει. Αυτό για εμάς είναι η ΑΥΤΟ - διοίκηση και μόνο αυτή η λογική μπορεί να είναι αποτελεσματική στην διοίκηση του Δήμου.

Είχατε αρνητική στάση απέναντι στον Καλλικράτη, αλλά τώρα ζητάτε την ψήφο του κόσμου για να τον εφαρμόσετε. Τι περιθώρια έχετε από τη στιγμή που δεν σας βρίσκει σύμφωνους;
Η κριτική στάση είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας. Αν η δημοτική αρχή έχει πολιτική άποψη για την αυτοδιοίκηση, τότε υπάρχουν περιθώρια να δράσεις, ακόμα και μέσα από μια μεταρρύθμιση η οποία δεν ήταν αυτή που χρειαζόμαστε. Επειδή ακριβώς κάναμε κριτική στον Καλλικράτη και προτάσεις για την βελτίωσή του, ξέρουμε τα αδύνατά του σημεία, και μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε αυτά. Μπορούμε να λειτουργήσουμε και μέσα στο θεσμικό του πλαίσιο, αλλά και σε παραμέτρους έξω από αυτό, που δεν προβλέπονται, αλλά είναι στην ευχέρειά μας να τις θεσπίσουμε, όπως τα συνοικιακά συμβούλια. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα τοπικά συμβούλια. Θα τα αντιμετωπίσουμε ως αυτόνομα αυτοδιοικητικά κύτταρα που θα κάνουν κουμάντο στο χωριό τους. Και ρωτώ εδώ; Ποιος από τους τωρινούς δημάρχους που είναι και πάλι υποψήφιοι, έδωσε την προηγούμενη τετραετία έστω και ένα ευρώ στα τοπικά συμβούλια για να τα διαχειριστούν όπως αυτά έκριναν, βάσει της πρόβλεψης του Καποδίστρια; Ούτε ένας δυστυχώς.
Να το πούμε καθαρά. Όποιος νομίζει ότι από την Ναύπακτο θα διοικεί τον τεράστιας έκτασης δήμο είναι χαμένος από χέρι. Ούτε τα χόρτα στα 80 νεκροταφεία δεν θα μπορεί να κόψει. Ή εμπιστεύεσαι τα τοπικά Συμβούλια ή ο Δήμος βουλιάζει.
Από την άλλη ακόμη και κάποιες αυτονόητες προσαρμογές που προωθεί ο Καλλικράτης, όπως η συγχώνευση των δημοτικών εταιριών είχε διατυπωθεί από εμάς ως αίτημα από το προεκλογικό μας πρόγραμμα του 2006, πράγμα που κανείς άλλος δεν τολμούσε τότε.
Άρα λοιπόν, η Κίνηση Πολιτών και με τον Καλλικράτη θα έχει την ευχέρεια της διοίκησης αλλά και την δυνατότητα να καινοτομήσει αυτοδιοικητικά.

Σε κάτι πιο πρακτικό τώρα. Πόσο διαχειρίσιμο είναι το χρέος του δήμου, από τη στιγμή που όπως λέτε έχει φτάσει κοντά στα 7 εκατ. ευρώ; Αυτό αφήνει περιθώρια για την εφαρμογή του προγράμματός σας;
Εκτός του χρέους δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία στην οποία ζούμε. Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την κατάσταση, πρέπει με κάθε τρόπο να πιέσουμε, κι εμείς θα το κάνουμε, για να δοθούν τα χρήματα που πρέπει στην αυτοδιοίκηση. Εκτός αυτού θα πρέπει να διαχειριστούμε και την υπάρχουσα κακή οικονομική κατάσταση του δήμου. Δεν θα πρέπει να πληρώσουν σε καμία περίπτωση αυτοί που δεν φταίνε, άρα δεν συζητάμε για αύξηση των τελών. Επιβάλλεται διαφορετικός τρόπος διοίκησης και σύμφωνα με τους άξονές μας ο βασικότερος δρόμος για να διεκδικήσεις χρήματα είναι με τις μελέτες που έχεις. Σήμερα ο δήμος δεν έχει ούτε μία, γι αυτό θα πρέπει να δώσουμε βάρος σε αυτόν τον τομέα. Αυτό θα είναι και το πρώτο που θα κάνουμε. Άλλη βασική αλλαγή που θα επιφέρουμε από την πρώτη ημέρα, είναι η κατάργηση των απευθείας αναθέσεων, εκτός από εκεί που απαιτείται. Με τις δημοπρατήσεις και τις αυτεπιστασίες θα εξοικονομηθούν  χρήματα. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου είναι αυτό που θα μας βοηθήσει στην διαχείριση του χρέους.
Και κάτι τελευταίο για το χρέος, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Κάποιοι έχουν ευθύνες γι αυτό, από τη στιγμή που άρχισε να γεννιέται μέχρι σήμερα, είτε ως επικεφαλής παράταξης, είτε ως αντιδήμαρχοι, και τώρα κρύβονται σε άλλους συνδυασμούς φορώντας τον μανδύα του καινούριου.

Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών που είχατε εκδώσει πέρυσι το καλοκαίρι ισχύει;
Ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το πώς θα πείσουμε την κοινωνία ότι λέμε την αλήθεια. Συνήθως τα περισσότερα προγράμματα έχουν προεκλογική χρήση και μετά πετιούνται στο κάδο της ανακύκλωσης για να ξαναχρησιμοποιηθούν την επόμενη τετραετία. Η συνηθισμένη δικαιολογία αυτών που διοίκησαν τον Δήμο είναι πως  δεν «πρόκαμαν» να τα υλοποιήσουν αλλά τα «ξαναδρομολογούν» για την επόμενη τετραετία. Εμείς για να ξεφύγουμε από το πέπλο της απαξίωσης που μπορεί να σκεπάσει όσους ασχολούνται με τα κοινά, ξεκινήσαμε από τα απλά. Από πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν στα σίγουρα, από τις πρώτες κιόλας μέρες της επόμενης τετραετίας, αλλά και να μπορούν να ενθουσιάσουν, να πείσουν ότι πάμε για κάτι διαφορετικό, που αξίζει να έχει την στήριξη και την ενεργό συμμετοχή της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.
Βεβαίως ισχύουν όλα όσα δημοσίως καταγράψαμε τότε και πολύ θα θέλαμε να δούμε κάτι ανάλογο και από τους άλλους συνδυασμούς.
Πάντως το πρώτο που μπορεί να αλλάξει από την 1η κιόλας του Γενάρη είναι η λογική των αιρετών στην διοίκηση του δήμου. Με την Κίνηση Πολιτών ο δημότης θα δει άλλη λογική, άλλη «περπατησιά».

Προτεραιότητες για τους γύρω δήμους έχετε θέσει, καθώς και αυτοί έχουν τα δικά τους ζητήματα;
Η Ναυπακτία από τα καλύτερα «οικόπεδα», αλλά δυστυχώς δεν έχει τύχει μέχρι τώρα της κατάλληλης προσοχής από τους ανθρώπους που όριζαν τις τύχες της, είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα, αλλά αυτές επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα.
Από την πλευρά μας, εμείς βλέπουμε στην Ναυπακτία απαραίτητο να λειτουργήσει το δίπολο Ναύπακτος – ορεινή Ναυπακτία όπως και ο Βόλος με το Πήλιο. Όποιος πάει εκδρομή στο Πήλιο θα περάσει οπωσδήποτε από το Βόλο και ανάποδα. Κάτι ανάλογο θέλουμε να υπάρξει και στην περιοχή μας.
Για τη Ναυπακτία αυτό προϋποθέτει καλύτερο σχεδιασμό των οδικών αξόνων, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα ορεινά, διέξοδο προς Λαμία και Καρπενήσι και παράλληλη ανάδειξη του ορεινού όγκου και του παραλιακού μετώπου. Όλες οι παρεμβάσεις μας θα ακολουθούν αυτό το γενικότερο σχέδιο.
Έχουμε καταθέσει άποψη για το παραλιακό μέτωπο του Αντιρρίου και της Χάλκειας που με την Ιόνια οδό θα απέχουν 20 λεπτά από το Αγρίνιο, για τους εργοταξιακούς χώρους, το εισιτήριο της Γέφυρας, το ΣΧΟΟΑΠ του Αντιρρίου, την Βαράσοβα αλλά και για την τουριστική και άλλη ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Ναυπακτίας, στην Αποδοτία την Ευηνολίμνη και τον Πλάτανο, την Λουτροπηγή Στάχτης , την αγία Κυριακή κ.α. Ζητώ όμως από τους αναγνώστες σας να διαβάσουν το 36σέλιδο αναλυτικό μας πρόγραμμα, γιατί αν θελήσουμε να παρουσιάσουμε την άποψή μας αναλυτικά, θα καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας σας.

Κεφάλαιο συνεργασίες. Πρώτα μέχρι τις εκλογές, στη συνέχεια μεταξύ των δύο Κυριακών και τέλος μετά από την 14η του Νοέμβρη. Ποια η θέση σας; 
Όταν γεννηθήκαμε βάλαμε στοίχημα να αντιπαλέψουμε τις υπόγειες συνεργασίες που ανθούσαν τότε. Πέντε χρόνια μετά νομίζω ότι έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε να αλλάξουν οι όροι αυτών των διεργασιών, κάνοντάς τα όλα δημόσια.
Αποδείξαμε στην τετραετία που πέρασε ότι η συνεργασία είναι στην φιλοσοφία μας. Αποκτήσαμε επικοινωνία με συνδημότες μας από όλους τους πολιτικούς χώρους, συνεργαστήκαμε μαζί τους και αυτό θα κάνουμε και την επόμενη τετραετία είτε είμαστε στην διοίκηση του δήμου είτε όχι.
Μεταξύ των δύο Κυριακών εμείς βλέπουμε την Κίνηση σε αυτούς που θα περάσουν στην δεύτερη Κυριακή. Είναι τόσοι πολλοί οι συνδημότες μας που θέλουν να δουν την Κίνηση Πολιτών στην δεύτερη Κυριακή που θεωρώ ότι θα το καταφέρουν. Εφ’ όσον λοιπόν περάσουμε, την Τετάρτη ανάμεσα στις δύο εκλογές θα συγκεντρωθεί ο κόσμος της Κίνησης σε ανοικτή συνέλευση. Εκεί θα καλέσουμε και τους εκπροσώπους των τριών συνδυασμών που δεν θα συνεχίσουν τον αγώνα. Μπροστά στην κοινωνία θα συζητήσουμε και θα ακούσετε ποιες θα είναι οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους άλλους συνδυασμούς και την κοινωνία. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο.
Σας είπα και παραπάνω πως ο κόσμος ζητά από όλους μας «να αλλάξουμε περπατησιά». Ας μην επαναληφθούν τα όσα έγιναν τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Δεν το αντέχουμε ως κοινωνία.

Με λίγα λόγια, γιατί τελικά ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει την Κίνηση;
Ας ρωτήσει αυτούς που μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Κανείς τους δεν μετάνιωσε για την επιλογή του. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.
Αυτό που θα ήθελα να πω στον καθένα συνδημότη μας προσωπικά είναι το εξής. Την Κυριακή όταν μπούμε στην κάλπη και τραβήξουμε το παραβάν πίσω μας, μένουμε μόνοι με συνοδό την ευθύνη για την απόφασή μας. Στις 7 Νοεμβρίου, δεν έχουμε υποχρέωση σε κανέναν. Κάνουμε το χρέος μας για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου