Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δύο ανακοινώσεις της Α.Δ.Κ.Ν. (της παράταξης του κ. Μπουλέ)


Πολύς θόρυβος έγινε στον Δήμο Ναυπακτίας τις τελευταίες μέρες από την μεριά της αντιπολίτευσης. Η τρόικα Παπαθανάση-Κοτσανά-Καρακώστα πίστεψε πως βρήκε πρόσφορο έδαφος να κατακεραυνώσει τη Δημοτική Αρχή και ειδικότερα τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουλέ. Ο λόγος, η ακύρωση μιας δημοπρασίας από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πριν καν συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακούσουν και τις εξηγήσεις της Δημοτικής Αρχής, έσπευσαν με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη προσάπτοντας στον Δήμαρχο ούτε λίγο ούτε πολύ ρουσφετολογία, ψευδολογία, τοπικισμό, παραβίαση της νομιμότητας. Δεν έλειψαν και οι ανοίκειοι χαρακτηρισμοί σε βάρος του Δημάρχου από την μεριά των κ. Καρακώστα και Κοτσανά, όπως «τσιμεντάκιας», «μάχη της μπετονιέρας», «πολιτική ατιμία» που ασφαλώς δεν συνάδουν με το αξίωμα που τους εμπιστεύθηκαν οι δημότες. Και εάν για τον κ. Κοτσανά είναι αναμενόμενη η κατακριτέα αυτή συμπεριφορά με βάση την αλήστου μνήμης πορεία του στα δημοτικά δρώμενα του Αντιρρίου, για τον κ. Καρακώστα ο δρόμος του λαϊκισμού που επέλεξε μας εκπλήσσει δυσάρεστα, καθώς απέχει πολύ από την εικόνα που χρόνια τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει. Η πολιτική αξιοπρέπεια, το πολιτικό ήθος ο σεβασμός προς το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και προς τους δημότες φαίνεται να είναι άγνωστες λέξεις για τους δυο δημοτικούς συμβούλους.

Ας δούμε όμως πώς έχουν τα γεγονότα:

Τον Φεβρουάριο του 2010 ποσόν 60.000 € ενεγράφη αρχικά στο Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του έτους 2010 του πρώην Δήμου Πυλήνης με την υπ’ αρ. 22/27-2-2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Οκτώβρη του 2010 με την αριθ. 130/6-10-2010 απόφαση Δ.Σ. ενισχύθηκε η αρχική πίστωση του έργου αυτού με το ποσό των 135.000 € (χρήματα προερχόμενα κυρίως από εκπτώσεις δημοπρατηθέντων έργων που είχε πραγματοποιήσει ο δήμος κατά τη διάρκεια του έτους 2010) και ανήλθε συνολικά στο ποσό των 195.000 €. Στη συνέχεια συντάχθηκε μελέτη εκτέλεσης του έργου που εγκρίθηκε από την ΤΥΔΚ Αιτωλ/νίας, (αριθ. μελέτης 516/2010), και το έργο ήταν έτοιμο για δημοπράτηση.

Επειδή ωστόσο διανύαμε τον τελευταίο μήνα της δημοτικής περιόδου η Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Πυλήνης αποφάσισε να μην προχωρήσει τις διαδικασίες για δημοπράτηση.

Κατά την απογραφή που διενεργήθηκε την 31/1/2011 και τη σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου που αφορούσε τα έργα, το συγκεκριμένο καταγράφηκε ως έργο με την παρατήρηση ότι υπήρχαν εγκεκριμένη μελέτη και τεύχη δημοπράτησης καθώς και η αναγκαία πίστωση. Το πρωτόκολλο υποβλήθηκε στην τεχνική υπηρεσία του νέου Δήμου Ναυπακτίας συνοδευόμενο από τους φακέλους των αναγραφόμενων έργων και παραδόθηκε μαζί με τα υπόλοιπα πρωτόκολλα στους Ορκωτούς Λογιστές που είχαν οριστεί από το Δήμο Ναυπακτίας για τον έλεγχο. Στο τεχνικό πρόγραμμα 2011 ενεγράφη από την Υπηρεσία εκ παραδρομής στην στήλη των συνεχιζόμενων, στον δε Προϋπολογισμό ως νέο έργο καθ’ υπόδειξη των ορκωτών.

Έγινε λοιπόν η δημοπρασία το καλοκαίρι του 2011 για το έργο «Εσωτερική οδοποιία Πυλήνης» και ο κ. Κοτσανάς έσπευσε να την καταγγείλει στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να την ακυρώσει εκμεταλλευόμενος ένα τυπικό λάθος: ότι το έργο είχε γραφτεί στο τεχνικό Πρόγραμμα στη στήλη των συνεχιζόμενων. Αλήθεια γιατί ο κ. Κοτσανάς δεν ζήτησε την ακύρωση και των δύο άλλων έργων οδοποιίας του πρώην Δήμου Πυλήνης που είναι με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις γραμμένες στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011; Γιατί οι λαλίστατοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν απάντησαν κατά τη συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο στα ερωτήματα του Δημάρχου;

Καταγγέλλει λοιπόν η αντιπολίτευση ότι ο κ. Μπουλές:

• Παρά τις διακηρύξεις του ότι δεν θα κάνει κανένα νέο έργο στις άλλες Δημοτικές Ενότητες πλην Ναυπάκτου, προχώρησε σε νέο έργο στην Πυλήνη.
• Κάνει προσωπικά ρουσφέτια: μάντρες, τοιχία, τσιμεντοστρώσεις κλπ.
• Παίρνει τα χρήματα των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων και τα διαθέτει στο χωριό του.

Ας δούμε τώρα ποια είναι η ουσία της υπόθεσης:

• Η ουσία είναι ότι το έργο αυτό μεταφέρθηκε από το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του πρώην Δήμου Πυλήνης, όπως ήταν γραμμένο και με εξασφαλισμένη πίστωση. Άρα επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
• Τα περί ρουσφετιών όχι μόνο δεν ευσταθούν αλλά αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο: ότι το πνεύμα της Δημοτικής Αρχής στην Πυλήνη δεν είχε καμία σχέση με προσωπικά βολέματα και τακτοποιήσεις. Αν ήθελε ο κ. Μπουλές θα μπορούσε εύκολα να κατατμήσει τα €195.000 και να προχωρήσει με απευθείας αναθέσεις σε εργάκια των €5.000, €8.000 και €12.000 και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο για να καρπωθεί και σίγουρες ψήφους. Πιστός όμως στις αρχές του αρνήθηκε κάτι τέτοιο και προχώρησε σε ενιαία μελέτη με στόχο την δημοπράτηση του έργου μετά τις εκλογές.
• Και φυσικά ο Δήμος Ναυπακτίας δεν πήρε κανένα ποσό από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες για να το μεταφέρει στην Πυλήνη. Τα €195.000 ήταν εξασφαλισμένη πίστωση προερχόμενη από έσοδα του Δήμου Πυλήνης. Αυτό φαίνεται από το Χρηματικό Υπόλοιπο με το οποίο ο πρώην Δήμος Πυλήνης προσήλθε στον νέο Δήμο Ναυπακτίας.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν: ο κ. Κοτσανάς προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ακυρώσει το έργο με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και στόχο την μη παραγωγή έργου από το Δήμο. Ο ίδιος ξέρει ότι δεν έχει πρακτική σημασία αν το έργο το ονομάσουμε νέο ή συνεχιζόμενο; Μέλημα του κ. Κοτσανά είναι να μπλοκάρει κάθε έργο (είναι η τρίτη φορά που προσφεύγει στην Περιφέρεια) και να επιβάλει καθεστώς στασιμότητας στον Δήμο, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο φθείρει πολιτικά τη δημοτική αρχή. Τον διαβεβαιώνουμε ωστόσο πως οι δημότες και νου και κρίση έχουν όταν η πληροφόρηση που τους παρέχεται είναι ολοκληρωμένη, αντικειμενική. Από κοντά ο κ. Καρακώστας, το τρίτο μέλος της αντιπολιτευτικής τρόικας, προσπαθεί να εξισώσει τον κ. Μπουλέ με τον κ. Παπαθανάση, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι δημότες όπως αποδοκίμασαν τον κ. Παπαθανάση θα αποδοκιμάσουν κάθε πολιτικό άνδρα που παραποιεί τα γεγονότα προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη.

Είμαστε βέβαιοι πως η στείρα αντιπολίτευση, η εμμονή στους τύπους για να αποκρυβεί η ουσία, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του Δημάρχου, οι ψευδολογίες, και η παρεμβολή προσκομμάτων για να μην παραχθεί έργο, θα κριθούν αυστηρά από τους δημότες της Ναυπακτίας, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Ναύπακτος, 14/9/2011
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ


Και η δεύτερη ανακοίνωση

Είναι κοινή σε όλους μας η αντίληψη ότι οι εκλογές του περασμένου Νοέμβρη άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στη Ναύπακτο και ευρύτερα στον Δήμο Ναυπακτίας. Η ανάδειξη στον δημαρχιακό θώκο του Γιάννη Μπουλέ έφερε έναν άλλο «αέρα» στον Δήμο. Λίγους μήνες μετά και ο πιο δύσπιστος πολίτης της Ναυπακτίας διαπιστώνει ότι η Δημοτική Αρχή, που ανέλαβε την οργάνωση εκ του μηδενός ενός νέου Δήμου, κατάφερε πολλά, καθώς παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και παρά το χρέος που της κληροδότησε ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου, αντιμετώπισε ικανοποιητικά τα προβλήματα της καθημερινότητας και παράλληλα έδωσε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που αφορούσαν τις υποδομές της πόλης (π.χ. αποχέτευση). Το σπουδαιότερο, η νέα Δημοτική Αρχή πολιτεύτηκε ως τώρα με ήθος και διαφάνεια καθιστώντας σε όλους σαφές πως ό,τι έλεγε προεκλογικά το πράττει μετεκλογικά.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης βλέπουν στο πρόσωπο του Δημάρχου Γιάννη Μπουλέ έναν μείζονα για την πολιτική τους επιβίωση κίνδυνο. Και πώς αντιδρούν; Πώς επιτελούν την προβλεπόμενη από τους θεσμούς και τους νόμους αποστολή τους, δηλαδή τον έλεγχο της Δημοτικής Αρχής και την κατάθεση ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα του Δήμου;

Ένας νηφάλιος και χωρίς προκαταλήψεις παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι οι κ.κ. Παπαθανάσης, Κοτσανάς και Καρακώστας, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα και τις όποιες ιδεολογικές διαφορές έχουν, συγκρότησαν ήδη ένα άτυπο μέτωπο, μία χωρίς αρχές συμμαχία, ενάντια στον δήμαρχο κ. Μπουλέ και τη Δημοτική Αρχή. Η μόνη κοινή τους επιδίωξη είναι η φθορά της δημοτικής αρχής ακόμη και εάν στο κόστος συμπεριλαμβάνονται ζωτικά συμφέροντα του Δήμου. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία των πολιτικών τους τακτικισμών:

Απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσοι παρακολουθούν συστηματικά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ήδη διαπιστώσει πως η πολιτική αξιοπρέπεια είναι άγνωστη έννοια στην αντιπολίτευση: οι φωνασκίες, οι ειρωνείες, οι συχνές διακοπές των ομιλούντων από τους συμβούλους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, διανθισμένες με πνεύμα αυθάδειας και ασέβειας ακόμη και προς το πρόσωπο του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Σ. «τορπιλίζουν» κάθε έννοια διαλόγου και σοβαρής ανάλυσης, κουράζουν το ακροατήριο, υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον θεσμό. Αναρωτιέται εύλογα κάθε σκεπτόμενος δημότης: Μήπως άραγε αυτός είναι και ο σκοπός τους από τη στιγμή που πολιτικά βλέπουν ότι δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;

Ακατάσχετη ψευδολογία. Γιατί τι άλλο από εσκεμμένη παραπληροφόρηση είναι η πλήρης και ασύστολη διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Για παράδειγμα, επιμένουν να επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία «ψαρεύοντας» σε θολά νερά, ότι επιστράφηκε ο Προϋπολογισμός(!), ότι η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί για τα συμφέροντα του Δήμου στο αποχετευτικό, ότι ο Δήμαρχος κάνει ρουσφέτια στην Πυλήνη κ.λ.π. Η παραπληροφόρηση που επιχειρούν ωστόσο, δεν «περνά» στην κοινωνία-ίσως μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις- και αυτό γιατί ότι οι δημότες και νου και κρίση έχουν. Ο Προϋπολογισμός παρά τα «χτυπήματα» κάτω από τη μέση που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και εξαιτίας αυτών εγκρίθηκε έστω και με καθυστέρηση, το μείζον οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα του αποχετευτικού λύθηκε χάρις στις άμεσες ενέργειες της δημοτικής αρχής με αποτέλεσμα οι παραλίες της Ναυπάκτου να κατακλυσθούν μετά από δεκαετίες από λουόμενους το φετινό καλοκαίρι και τα ρουσφέτια της Πυλήνης αποδείχθηκαν αντιπολιτευτική «φούσκα» κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον δεν διαπιστώθηκε καμία κακοδιαχείριση από μέρους της δημοτικής αρχής.

Καλλιέργεια εντυπώσεων για θέματα ελάσσονος σημασίας – αποσιώπηση σημαντικών και κρίσιμων για τον Δήμο ζητημάτων.

Στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση επικρίνουν τον Δήμαρχο γιατί παρέστη στα εγκαίνια ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου(!), ανακαλύπτουν… κάποιες παραπανίσιες λάμπες στην Πυλήνη, φωτογραφίζουν και αναρτούν σε παραταξιακό ιστολόγιο κάποιες χορταριασμένες εκτάσεις και, δυστυχώς, αναφέρονται με αήθεις και προσβλητικές εκφράσεις κατά του Δημάρχου και των μελών της συμπολίτευσης προσβάλλοντας τον θεσμό που υπηρετούν. Την ίδια στιγμή αποσιωπούν την επίλυση μέσα σε λίγους μήνες σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων (π.χ. αποχέτευση, ΕΠΑΛ), δημαγωγούν για τον παιδικό σταθμό του Λυγιά αδυνατώντας όμως να καταθέσουν ρεαλιστική πρόταση, που δεν θα μειώνει αλλά θα αυξάνει τον αριθμό των παιδιών, που γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε εποχή που η οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της…

Κατανοούμε τους λόγους αυτών των μεθοδεύσεων. Όσο περισσότερο αναδεικνύεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο και να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος μας τόσο θα αυξάνονται τα «χτυπήματα» κάτω από τη μέση. Και όπως ορθά λέει ο θυμόσοφος λαός: Όσο πιο άδειος είναι ο ντενεκές τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει.

Είμαστε βέβαιοι ωστόσο, ότι ο λαός της Ναυπακτίας με το πολιτικό του αισθητήριο αντιλαμβάνεται ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία των κ.κ. Παπαθανάση, Κοτσανά και Καρακώστα και των ακόλουθών τους είναι η απεγνωσμένη απάντηση ενός πανικόβλητου κατεστημένου που χρόνια τώρα η ανεπάρκειά του ταλαιπωρεί τον τόπο μας. Βλέπει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του, καθώς το πλαίσιο αλλάζει και εφαρμόζονται πλέον οι κανόνες της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, της υπευθυνότητας, της πολιτικής εντιμότητας και αξιοπρέπειας με ορατά αποτελέσματα. Είναι αναμενόμενες συνεπώς οι ακραίες αντιδράσεις του. Τους διαβεβαιώνουμε όμως ότι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τις αρχές της παράταξής μας και την ψήφο των δημοτών που μας εμπιστεύθηκαν τις τύχες του Δήμου.

Ναύπακτος, 14/9/2011
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου