Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου


      Σε άρθρο της εφημερίδας ¨Εμπρός¨ της προηγούμενης εβδομάδας με τίτλο «Ηθικό» (στη στήλη Ευθέως & Πλαγίως  του κ. Τσούμα) ο αρθογράφος  καταλήγει - προσπαθώντας να απαξιώσει την παρέμβαση ενός συλλογικού φορέα της πόλης - ότι οι υπεύθυνοι του συλλόγου συγχέουν την «επιθυμία» τους με την «ηθικότητα».
     Δυστυχώς οι προσβλητικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για έναν φορέα( τον Εμπορικό σύλλογο της πόλης) που ως αποστολή του έχει να προβάλει τα αιτήματα του κλάδου, μας αναγκάζει να απαντήσουμε  με ανακοίνωση - άρθρο (και όχι σε ερωτήσεις ενός δημοσιογράφου) με τόνο που αρμόζει σε ανακρίβειες, αλλά λέγοντας τα πράγματα ¨Ευθέως & (ΟΧΙ) Πλαγίως:
·            Η επιστολή που ισχυρίζεται  ότι διάβασε  με προσοχή (με Αρ.Πρωτ. : 29764 , 31/8/2011) , είχε αποδέκτες τον Κο Χαλαζιά (Αντιδήμαρχο Εμπορίου) , την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας & Δωρίδας και το Γραφείο του Δημάρχου. Σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας στις 30/8/2011, που θέσαμε ως Σύλλογος την εν λόγω επιστολή και τα επισυναπτόμενα έγγραφα (για τα οποία δεν μπήκε στο κόπο να ψάξει ο κ. Τσούμας), όλοι κατάλαβαν το «Ηθικό» του πράγματος και την καλή μας διάθεση για βελτίωση των διαδικασιών στα θέματα των προμηθειών του Δήμου Ναυπακτίας , όχι ως «επιθυμία» που ειρωνικά έγραψε στο άρθρο του , αλλά ως ανάγκη της τοπικής αγοράς την οποία και εκπροσωπούμε.
·            Οι άλλοι δύο αποδέκτες της επιστολής μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάρει επίσημα θέση για το θέμα. Συγκεκριμένα ο κ. Χαλαζιάς δήλωσε μέσω του ραδιοφώνου του Lepanto ότι δεν είναι αρμόδιος για θέματα προμηθειών και πέταξε το μπαλάκι στον Αντιδήμαρχο Κο Σταυρόπουλο ( απόδειξη του πόσο τον ενδιαφέρουν τα θέματα του εμπορίου). Από το γραφείο του Δημάρχου δεν πήραμε απάντηση. Το μόνο που έχουμε ως νεότερο είναι η διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου στο Δ.Σ. της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2011 , ότι θα μας καλέσει σε συνάντηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δέσμευση αυτή του Δημάρχου ήρθε ως  απάντηση, σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νούλα.
·            Ευθέως λοιπόν λέμε στον κ. Τσούμα ότι το άρθρο του ήταν, εκτός από άδικο και προσβλητικό. Οι εκφράσεις του τύπου «οι λεγόμενοι κοινωνικοί φορείς να απογαλακτιστούν από τα κόμματα» μας βρίσκει σύμφωνους όταν αφορούν τους έμμισθους συνδικαλιστοπατέρες αλλά προσβάλει όσους ασχολούνται με προσωπικό κόστος με τα κοινά.
·            Πλαγίως ο κ. Τσούμας  μας κατηγορεί για την ανηθικότητα της επιστολής μας , αλλά δυστυχώς για αυτόν ,όπως βλέπετε , αναφερόμαστε στα γεγονότα με ονόματα & διευθύνσεις («τη γλώσσα της αλήθειας» που μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε).
·            Αν παρακολουθούσε λεπτομερώς και αμερόληπτα την επικαιρότητα θα είχε πέσει στην αντίληψή του η συνέντευξη, με αφορμή την «ανήθικη» επιστολή , του Ταμία μας στο ραδιόφωνο του Lepanto και στον συνάδελφό του Βαγγέλη Καρανικόλα, κατά την οποία καταθέσαμε τις  προτάσεις μας .
·            Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πιο χρήσιμη η παρέμβασή του αν περίμενε και την απάντηση των ερωτώμενων φορέων προτού βιαστεί (αυτόκλητα) να λειτουργήσει ως γραφείο τύπου των υπηρεσιών του Δήμου. (Στην περίπτωσή του δεν υπάρχει και το ελαφρυντικό της απειρίας)
   Με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα και σε αναμονή της απάντησης των αρμοδίων θεωρούμε σκόπιμο να επαναδιατυπώσουμε αναλυτικά, τους λόγους της παρέμβασής μας και τις θέσεις μας για το θέμα των προμηθειών του Δήμου Ναυπακτίας.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
·        Μετά από επισημάνσεις (μέσω του Δι@ύγεια) των μελών μας, διαπιστώσαμε επαναλαμβανόμενες αναθέσεις στους ίδιους επαγγελματίες, χωρίς να έχει πέσει στην αντίληψή μας, κανενός είδους διαγωνισμός ή άλλη διαδικασία επιλογής.
·        Μεγάλα ποσά ανατέθηκαν χωρίς να πάρει ο δήμος προσφορές από ντόπιους επαγγελματίες. Έτσι για προϊόντα & υπηρεσίες που υπάρχουν στο Δήμο μας επιλέχθηκαν επαγγελματίες εκτός νομού, με πιθανή βλάβη του δήμου αφού δεν διερεύνησε αν οι ίδιες υπηρεσίες προσφέρονταν πιο φθηνά και με την ίδια τουλάχιστον ποιότητα.
·        Η συμμετοχή με κλειστές προσφορές σε κάποιους διαγωνισμούς έγινε με προχειρότητα και χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες .
Και ποια είναι η λύση του προβλήματος;
    Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο δήμος για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών πρέπει να είναι διαφανείς, δίκαιες και ωφέλιμες για τον δήμο Ναυπακτίας. Σε αυτά τα πλαίσια οι έμποροι της περιοχής μας μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί .
Γι’ αυτό και ζητάμε:
     Για όλες τις προγραμματισμένες προμήθειες να αναρτάται στο site του Δήμου (ή να κοινοποιείται με τον πιο πρόσφορο τρόπο) το ποσό της δαπάνης και η πλήρης περιγραφή των προϊόντων – υπηρεσιών με εύλογο περιθώριο για την κατάθεση των προσφορών από όλους τους ενδιαφερόμενους.
   Επισημάναμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι τέτοιου είδους διαδικασίες είναι υπόθεση ρουτίνας σε άλλους δήμους. Με αυτό τον τρόπο δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τις δικές μας επιχειρήσεις, αλλά νομίζουμε ότι θα παραχθεί όφελος για τον δήμο και για τις επιχειρήσεις μας αλλά και για την κοινωνία. Όλα τα πιο πάνω προϋποθέτουν τη θεσμική συνεργασία των επαγγελματιών και του Δήμου .     
                  Τέλος σας ενημερώνουμε πως επιθυμούμε ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου να μην εκφυλιστεί σε σωματείο – σφραγίδα, αλλά να παρεμβαίνει ουσιαστικά για προβλήματα που αφορούν τους επαγγελματίες της πόλης, διεκδικώντας  εν προκειμένου την ΙΣΟΤΙΜΗ μεταχείριση στη διαδικασία προμηθειών του Δήμου μας, έναντι των επαγγελματιών άλλων νομών.
Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου