Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πληρώστε μόνο το ρεύμα!! Ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας για τις πρωτοβουλίες δήμων


Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας για το τι γίνεται αλλού. Ο δήμος Ναυπακτίας θα κάνει κάτι;

4 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Πληρώστε μόνο το ρεύμα

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν θα είναι τελικά για την κυβέρνηση να εισπράξει το φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φορτωμένους με το τέλος ακινήτων λογαριασμούς της ΔΕΗ και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς φοβούνται ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. Η άρνηση πληρωμής του συγκριμένου φόρου τίθεται σε πιο οργανωμένη και συντεταγμένη βάση, καθώς στο χορό μπαίνουν και οι δήμοι.

Ηδη τέσσερις δήμοι του Λεκανοπεδίου (Νέας Ιωνίας, Ελληνικού, Σαρωνικού, Περιστερίου), το παράδειγμα των οποίων αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν κι άλλοι, δεν καλούν απλώς τους δημότες τους σε μαζική ανυπακοή, ενάντια στην πληρωμή του τέλους ακινήτων. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι να προβούν σε μαζικές προσφυγές για λογαριασμό των δημοτών τους.

Τονίζουν μάλιστα ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, συνεχίζει δυναμικά τη δράση του το κίνημα «Δεν πληρώνω», (www. denplirono.info), το οποίο, σημειώνει με νόημα, ότι το σκληρό ροκ με το χαράτσι της ΔΕΗ μόλις ξεκίνησε.

Κι είναι μάλλον έτσι τα πράγματα, διότι για το συγκεκριμένο ζήτημα κινητοποιούνται ενεργά και οι πολίτες στις γειτονιές. Την περασμένη Δευτέρα οι συνελεύσεις Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Περιστερίου πραγματοποίησαν παρέμβαση στο κεντρικό κατάστημα δυτικών προαστίων της ΔΕΗ. Πρόκειται, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, για την υπηρεσία από την οποία περνούν οι εργολάβοι για να πάρουν τις καταστάσεις και να κόψουν το ρεύμα. Οι πολίτες κατάφεραν να πάρουν τις καταστάσεις εκατοντάδων εντολών διακοπής ρεύματος και με βάση αυτές οι επιτροπές των γειτονιών θα επανασυνδέουν το ρεύμα.

Με εξαιρετική οργάνωση μπήκαν στο παιχνίδι και οι τέσσερις δήμοι. Εχουν αναρτήσει ειδικές οδηγίες για το πώς να πληρώνουν οι δημότες, στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς όμως να καταβάλλουν το αντίτιμο για το χαράτσι. Στη συνέχεια, οι δημότες προσκομίζουν την απόδειξη της συγκεκριμένης συναλλαγής και, μαζί με την ταυτότητά τους, απευθύνονται στα γραφεία των δήμων. Τα υπόλοιπα, που αφορούν μαζικές προσφυγές για το χαράτσι, αλλά ακόμη και μέριμνα για τη μη διακοπή του ρεύματος, τα αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμος.

Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης είναι κατηγορηματικός: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο δήμος μας έχει μία μόνο επιλογή: Να στηρίζει τον κόσμο που δοκιμάζεται σκληρά, να γίνει ένα μαζί του. Να τον βοηθάει να οργανώνεται και να αντιστέκεται ενωμένος ξεπερνώντας την προπαγανδιστική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, το φόβο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως δημοτική αρχή. Ο δήμος βοηθάει τους πολίτες να πληρώσουν τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι. Επίσης, τους ενημερώνει πώς θα τους συμπαραστέκεται σε κάθε απόπειρα διακοπής του ρεύματος». Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν εξαπολύσει μια βάρβαρη και καθολική επίθεση σε βάρος του λαού μας. Λεηλατούν το εισόδημά του, ξεθεμελιώνουν τα δικαιώματά του, ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο. Οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερους στην ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση. Πλήττουν καίρια τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και του δήμου μας, ώστε να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες».

Εξοργισμένος με την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου είναι και ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος δηλώνει ότι ο δήμος του θα συμπαρασταθεί με όλα τα μέσα σε κάθε δημότη και κάτοικο: «Φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους και δεν βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία. Το κίνημα που συγκροτείται δεν είναι το "Δεν πληρώνω" αλλά το "Δεν έχω"! Ερχονται κάθε μέρα στο δήμο εκατοντάδες συμπολίτες μας, σε κατάσταση απόγνωσης, σε κατάστασης τρέλας, σε τέτοιο σημείο, που πολλοί φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν μπορεί να βάζεις ένα φόρο και να το συνδέεις κατά αυτό τον τον τρόπο μ' ένα κοινωνικό αγαθό. Μπορεί κάλλιστα, αύριο να μας πουν ότι επειδή δεν πληρώσατε τον τάδε φόρο, δεν θα μπείτε στο νοσοκομείο! Και το λέω αυτό, γιατί προχθές μιλούσα με έναν ηλικιωμένο, ο οποίος μου έλεγε: "Δήμαρχε, δεν με νοιάζει που θα μείνω χωρίς ρεύμα. Θα πάρω ένα σπαρματσέτο. Με τα φάρμακά μου, που πρέπει να τα έχω στο ψυγείο, δεν ξέρω τι θα κάνω...". Αυτή είναι, δυστυχώς, η κατάσταση».

Την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Περιστερίου απέστειλε εξώδικο για το χαράτσι στη ΔΕΗ, η οποία κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, «προς διερεύνηση τυχόν μελλοντικών ποινικών αδικημάτων από πλευράς των μελών του διοικητικού συμβουλίου και εντεταλμένων υπαλλήλων της ΔΕΗ σχετικά με αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική διακοπή ηλεκτροδότησης ακινήτων, που ανήκουν σε δημότες και κατοίκους του Δήμου Περιστερίου».

Την ίδια μαχητικότητα, για το συγκεκριμένο ζήτημα επιδεικνύει και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης, ο οποίος τονίζει ότι ο δήμος είναι διατεθειμένος να προχωράει ακόμη και σε επανασυνδέσεις ρεύματος: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και δίπλα στους δημότες μας. Είμαστε ένας λαϊκός δήμος και γνωρίζουμε καλά ότι οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο φόρο. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να πουν ότι αυτό που κάνουμε είναι παράνομο, ας το πουν. Το τελευταίο διάστημα, δεν ξέρουμε πραγματικά ποιοι είναι οι παράνομοι και ποιοι οι νόμιμοι».

Την ίδια πρωτοβουλία ανέλαβε τις περασμένες μέρες και ο Δήμος Σαρωνικού. Ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου λέει ότι ο δήμος καταγγέλλει τη σκληρή δημοσιονομική και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και είναι διατεθειμένος να συμμετέχει σε κάθε δράση άρνησης πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτου και οποιουδήποτε άλλου χαρατσιού. «Ηδη οι πολίτες έχουν κληθεί να καταβάλλουν στο κράτος μία σειρά από εισφορές και τέλη, και ταυτόχρονα να υποστούν τις συνέπειες σε μισθούς και συντάξεις» υποστηρίζει.

Σε κάθε περίπτωση, καταλυτική σημασία για την έκβαση της μάχης κατά του τέλους της ΔΕΗ θα έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του φόρου. Η υπόθεση συζητείται στις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από αιτήσεις των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, καθώς και του σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι» να κηρυχθεί αντισυνταγματική η επιβολή του νέου τέλους-φόρου που θα εισπραχθεί με τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου