Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ο δήμος Ναυπακτίας πρέπει και μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ


Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα που καταφθάνει στα σπίτια μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Υπάρχουν και άλλοι που αρνούνται να το πληρώσουν θεωρώντας το παράνομο και αντισυνταγματικό. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι από όλους αυτούς να βρεθούν χωρίς ρεύμα. Ο δήμος Ναυπακτίας κυρίως αλλά και τα σωματεία και οι φορείς της Ναυπακτίας πρέπει αυτή την στιγμή να πάρουν πρωτοβουλίες. Είναι εντελώς απαραίτητο να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο, καλώντας στη συζήτηση και τους φορείς της περιοχής για να πάρει θέση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η Ναυπακτία των 3.000 ανέργων δεν μπορεί να αφήσει τους συνδημότες μας στο έλεος της κρίσης. Κανείς δεν μπορεί από μόνος του να τα βγάλει πέρα.
Ήδη σε πολλές δήμους παίρνονται ποικίλες πρωτοβουλίες προστασίας των δημοτών τους.
Ξεκίνησαν από το δήμο Ν. Ιωνίας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΜΜΕ ακολούθησε "τσουνάμι" δήμων που κινούνται αναλόγως.
Ορίστε πως κινήθηκε ο δήμος Ν. Ιωνίας.
"ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Με πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου Ν. ΙΩΝΙΑΣ , καλέστηκαν οι φορείς της πόλης, καθώς και απλοί πολίτες και συζήτησαν για το τελος ακίνητων που θα πληρωθεί μέσω ΔΕΗ.

Εκεί αποφασίστηκε να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία και να βρεθούν τρόποι αποφυγής πληρωμής.

Συνεστήθη ομάδα εθελοντών νομικών , οι οποίοι υπέδειξαν τον τρόπο.

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν προς τους πολίτες της πόλης , μέσω ανοιχτής συγκέντρωσης , όπου συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα , μοιράσθηκαν φυλλάδια και κυρίως το όλο εγχείρημα έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ.

Ο τρόπος που προτείνει ο Δήμος είναι να πληρωθεί ο λογαριασμός μέσω ΑΤΜ τραπεζών ως εξής.

1. Πάμε στο ΑΤΜ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.

2. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε:
α) Άλλες συναλλαγές
β) Πληρωμές ΔΕΚΟ
γ) ΔΕΗ

3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό "ηλεκτρονικής συναλλαγής" και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.

4. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)

5. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα.

6.Παίρνουμε την απόδειξη και μαζί με το λογαριασμό και την ταυτότητά μας ερχόμαστε στο Δήμο.

Στο δήμο έχει συσταθεί υπηρεσία , όπου λαμβάνονται τα ανωτέρω και επιπλέον υπογράφεται από τους κατοίκους μια εξουσιοδότηση προς τον δήμαρχο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του , ώστε να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς την ΔΕΗ , ώστε να μην κοπεί το ρεύμα αυτών των ανθρώπων.

Εάν η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα κάποιου πολίτη , τότε ασκούνται ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ και παράλληλα το ρεύμα επανασυνδέεται, με πρωτοβουλία εθελοντών ηλεκτρολόγων .

Το όλο εγχείρημα έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση και ήδη τις δυο πρώτες ημέρες που λειτουργεί η υπηρεσία έχουν κατατεθεί στο Δήμο πάνω από 100 εξουσιοδοτήσεις , ενώ η προσέλευση πολιτών για πληροφορίες είναι τεράστια.

Ενώ τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ αναφέρουν:
"Ανάσα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν

"Τσουνάμι" άρνησης από δημάρχους για το χαράτσι της ΔΕΗ

Κάθε μέρα κι ένας ακόμη δήμος προστίθεται στον κατάλογο εκείνων που προτρέπουν ή βοηθούν τους πολίτες να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Μετά τη Νέα Ιωνία, τον Δήμο Σαρωνικού, το Ψυχικό και την Φιλοθέη και ο Δήμος Ιλίου, με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου καλεί τους «πολίτες που επιλέγουν, με δική τους ευθύνη παρά τον Ν. 4021/11, να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και όσοι δε δύνανται για αποδεδειγμένα αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας να καταβάλλουν το σχετικό τέλος» να προσκομίσουν στη νομική υπηρεσία του δήμου:

α) φωτοτυπία του λογαριασμού και

β) το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής των λοιπών ποσών πλην του ειδικού τέλους, προκειμένου να το γνωστοποιήσουμε με ομαδικό εξώδικο στη ΔΕΗ, παρέχοντας ταυτοχρόνως οποιαδήποτε νομική συνδρομή.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «ο δήμος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προκειμένου κανένα σπίτι μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».
protothema.gr

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, έχουν προστεθεί και οι δήμοι Ελληνικού - Αργυρούπολης και του Περιστερίου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Αίτημα αντίστοιχο έχει επίσης αποσταλεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καλώντας την να πάρει θέση.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο δήμος Ναυπακτίας μπορεί και πρέπει να κινηθεί ανάλογα. Όλοι καταλαβαίνουμε βέβαια ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από μια δημοτική πλειοψηφία που στήριξε την εκλογή της στον μηχανισμό των βουλευτών που πρώτοι και καλύτεροι ψήφισαν το μνημόνιο και όλα τα παρελκόμενα,που ψήφισε χωρίς ντροπή το τοπικό χαράτσι των αυξήσεων στη ΔΕΥΑΝ, αλλά ας τους δώσουμε την δυνατότητα να τοποθετηθούν δημόσια απέναντι στο πρόβλημα. Παράλληλα βέβαια στην περίπτωση που ο δήμος Ναυπακτίας δεν σταθεί στο ύψος του, τότε οι φορείς της περιοχής, τα σωματεία πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Επιτέλους! Κανείς μόνος του απέναντι στην κρίση. Η κοινωνία χρεωκοπεί καθημερινά ενώ κάποιους τους ενδιαφέρει μόνο το πώς θα αποφύγουν την χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος που εκπροσωπούν.

Κώστας Καρακώστας, δημοτικός σύμβουλος δήμου Ναυπακτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου