Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η παράταξη Μπουλέ για την ΔΕΥΑΝ:«Όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, αλλάζουμε την πραγματικότητα.»

Είναι κατανοητό από όλους μας ότι η παράταξη του κ. Μπουλέ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Θεμιτό είναι να προσπαθήσει να βγει από την απομόνωση, ειδικά αν το κάνει προσπαθώντας να αφουγκραστεί, επιτέλους, την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς όμως για όλους μας, επέλεξε να συνεχίσει την γνωστή τακτική της. Σπέρνει ανακρίβειες και ελπίζει να θερίσει ψήφους αφελών.
Τι κι αν δεν ακούς πουθενά καλή κουβέντα για την παράταξη που διοικεί τον δήμο Ναυπακτίας; Οι ίδιοι ακολουθούν την τακτική «στον καθρέπτη μου κοιτιέμαι κι από μόνος μου αγαπιέμαι».
Η τελευταία ανακοίνωση της παράταξης έχει δύο θύματα και ένα στόχο. Θύματά της είναι η ΔΕΥΑΝ και η αλήθεια ενώ στόχος της να επικοινωνήσει το «δήθεν» έργο της. Οφείλουμε λοιπόν να υπερασπίσουμε τα θύματά της και κυρίως το ένα εξ αυτών, την αλήθεια.

Πρώτα φουσκώνουμε το χρέος και μετά εμφανιζόμαστε νοικοκύρηδες

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2010 η Κίνηση Πολιτών Ναυπακτίας εκτιμούσε το χρέος της ΔΕΥΑΝ στα 1.700.000 ευρώ. Σχεδόν 2.400.000 οφειλές και δάνεια ενώ αφαιρούσαμε το ποσό των εισπράξεων που ανέμενε από οφειλές πελατών της.
Το ποσό αυτό στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπουλέ «ανεβαίνει» στα 6.200.000 ευρώ με δύο στόχους. Πρώτα να αποκρύψει την δική της συμβολή στην μετέπειτα γιγάντωση του χρέους και κατόπιν να μπορέσει με ταχυδακτυλουργίες να φανεί ότι νοικοκύρεψε την κατάσταση.
Πιο αναλυτικά οι συντάκτες της ανακοίνωσης παρουσιάζουν τον παρακάτω πίνακα:

1.       Δάνειο στο Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  
1.370.288,63
2.       Οφειλές στο Δήμο Ναυπάκτου                            
380.357,56
3.       Οφειλές  στον εργολάβο της Αποχέτευσης  (ΦΠΑ)                
596.600,00
4.       Οφειλές για το έργο αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στην περιοχή Λυγιά – Ξηροπήγαδο                                        
168.000,00
5.       Οφειλές στη ΣΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ                                        
47.000,00
6.       Οφειλές σε Προέδρους & μέλη Διοικ. Συμβουλίου                   
41.099,00
7.       Οφειλές σε Διάφορους  προμηθευτές                                   
365.400,00
8.       Συμβατικές οφειλές για το έργο της Αποχ/σης      
505.654,16
9.       Πρόστιμο από έλεγχο του 2009 για έργο της  Αποχέτευσης   (Έγινε προσφυγή της ΔΕΥΑΝ και Εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο)
513.683,17
10.     Υπογεγραμμένο συμφωνητικό ρύθμισης οφειλών του έργου της αποχέτευσης (16-09-2010) κατ΄ εκτίμηση συνολικά 3.115.106,62 με μερίδιο της ΔΕΥΑΝ 2.228.694. Αυτό μετά την υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών  ανέρχεται στο ποσό των 1.723.008 ευρώ.
2.228.694
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ στις 31-12-2010:
6.215.398 €


Από τον παραπάνω πίνακα τα ποσά με αριθμό 2, 8, 9, και 10 που εμφανίζονται ως χρέος, δημιουργούν την πλασματική εικόνα.
Στο 2. εμφανίζεται η ΔΕΥΑΝ να χρωστά 380.000 στον δήμο Ναυπακτίας. Πρόκειται για ποσό που (καλώς) πληρώνει ο δήμος ως εγγυητής για την αποπληρωμή του δανείου (ποσό 1) που πάρθηκε για να γίνει το έργο της αποχέτευσης. Το ποσό αυτό δεν είναι χρέος της ΔΕΥΑΝ, αφού με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπήκε ο δήμος εγγυητής ώστε να αποπληρώνει το δάνειο.
Στο 8. αντί για 500.000 το ποσό που αντιστοιχεί στην ΔΕΥΑΝ είναι μόνο το 16% (περίπου 80.000) αφού το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το Ταμείο Συνοχής και έχει ήδη πληρωθεί από αυτό.
Στο 9. το πρόστιμο των 500.000 μπήκε επειδή η επιβλέπουσα αρχή του έργου της αποχέτευσης (π. Νομαρχία) δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την αλλαγή των προδιαγραφών των αντλιοστασίων. Μόνο ένα ποσό 80.000 ευρώ αφορά σε κάποιες συνδέσεις και θα πληρωθεί από την ΔΕΥΑΝ.
Τα τρία αυτά ποσά προσθέτουν δήθεν χρέος 1.200.000 ευρώ.

Το πανωπροίκι και οι ευθύνες του κ. Μπουλέ

Αλλά η μαγική εικόνα είναι το ποσό με αριθμό 10.

Κατ’ αρχήν στην δεξιά στήλη (στον παραπάνω πίνακα που παραθέτουν, στην ανακοίνωσή τους) μιλούν για ένα ποσό στα 2.200.000 ευρώ ενώ στην αριστερή στήλη το ποσό πέφτει (με θαυματουργό τρόπο) στα 1.700.000. Πάντως αθροίζουν στο τέλος και θεωρούν χρέος τα 2.200.000! Αυτή η ταχυδακτυλουργία με το φούσκωμα κατά 500.000 ευρώ (λες και είναι μαρουλόφυλλα) είναι πάντως φθηνό κολπάκι μπροστά σε αυτό που πράγματι θέλουν να κρύψουν.
Το ποσό με τον αριθμό 10 είναι το περιβόητο πανωπροίκι στον εργολάβο του έργου της αποχέτευσης που η παράταξη του κ. Μπουλέ συμφώνησε να πληρωθεί, αδιαμαρτύρητα.
Μάλιστα στην αριστερή στήλη μιλούν για «Υπογεγραμμένο συμφωνητικό ρύθμισης οφειλών του έργου της αποχέτευσης (16-09-2010)» ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρονται σε «υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών» ξεχνώντας να βάλουν την ημερομηνία. Ο λόγος είναι προφανής για όποιον διαβάσει το διπλανό έγγραφο. Με ημερομηνία 7-4-2011 φιγουράρει η υπογραφή του κ. Σταυρόπουλου, προέδρου της ΔΕΥΑΝ, με την παράταξη του κ. Μπουλέ. «Συναινούμε στην υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής σύμβασης» αναφέρει το έγγραφο. Αυτή η υπογραφή φούσκωσε το χρέος κατά 1.700.000 ευρώ. Μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, σε συνέχεια ανάλογων της προηγούμενης τετραετίας, που σπρώχνει την ΔΕΥΑΝ στο γκρεμό.
Αυτό προσπαθούν να καλύψουν με την ανακοίνωση της παράταξής τους, γιατί τον λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς. Συναίνεσε η παράταξη του κ. Μπουλέ, αλλά ο λογαριασμός θα σταλεί στα υποζύγια που πίνουν νερό στην Ναυπακτία.
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία για να πληρωθεί το πανωπροίκι είχε ξεκινήσει από την θητεία του κ. Παπαθανάση. Το τότε δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και χωρίς την ψήφο της Κίνησης Πολιτών, συναίνεσε στην υπογραφή συμφωνητικού με τον εργολάβο για την πληρωμή του. Έθετε όμως ως προϋπόθεση ότι πριν την τελική υπογραφή θα γίνονταν αναλυτικές επιμετρήσεις. Αν μετά από αυτές θεμελιωνόταν με βεβαιότητα το ότι έγιναν οι πρόσθετες εργασίες (γεγονός που έχει αμφισβητηθεί από πάρα πολλούς) τότε μόνο θα έμπαινε η τελική υπογραφή. Την απόφαση αυτή είχε μάλιστα ψηφίσει και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ.Σικόλας, (στην εικόνα δίπλα στον κ. Παπαθανάση σε άλλες εποχές), σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη του κ. Μπουλέ.
Αντί λοιπόν η παράταξη του κ. Μπουλέ να ζητήσει να γίνει έλεγχος για το αν πρέπει να πληρωθεί το πανωπροίκι, έβαλε την υπογραφή της με κλειστά μάτια για να αυξηθεί το χρέος της ΔΕΥΑΝ κατά 1.700.000 ευρώ και τώρα κοιτάει να τα φορτώσει σε άλλους.
Η δικαιολογία που τότε ψέλλισαν, ήταν ότι δεν προλάβαιναν, γιατί το έργο της αποχέτευσης έπρεπε να μπει σε λειτουργία, υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Αλλιώς θα απεντασσόταν το έργο. Το πόσο στέκει αυτή η δικαιολογία γίνεται φανερό σήμερα, τον Ιούνιο του 2013,  με το έργο να μην έχει μπει σε λειτουργία ακόμη, χωρίς αυτό να οδηγήσει σε απένταξή του. Το μόνο που έχει απενταχθεί, είναι η αλήθεια από τις ανακοινώσεις της παράταξης του κ. Μπουλέ. 
Αυτές τις ευθύνες τους θέλουν να κρύψουν και γι’ αυτό φουσκώνουν τα χρέη. Γι’ αυτό και την δέσμευση για πληρωμή του πανωπροικιού, στην ανακοίνωσή τους, την βαφτίζουν επανεκκίνηση.

Η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπουλέ συνεχίζει
και η μύτη του Πινόκιο μεγαλώνει κι άλλο.

Αμέσως μετά αναφέρονται στις πηγές της Βαρναράχης και ευτυχώς χωρίς να μιλάνε για συγκεκριμένο ποσό, αναφέρουν την πιθανότητα να αυξηθεί κι άλλο το χρέος.
Πάλι καλά γιατί ο κ. Μπουλές πριν λίγους μήνες μιλούσε για αποζημιώσεις 3-4 εκατομμύρια ευρώ , ενώ ήξερε ότι η αντικειμενική αξία των περιουσιών που πρέπει να αποζημιωθούν δεν υπερβαίνει τις λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μεγεθύνοντας το πρόβλημα, προετοίμαζε τον εαυτό του για σωτήρα μας και πάλι.
Εξ άλλου στην θητεία του κ. Μπουλέ από λάθος του δήμου φθάσαμε να απαγορευθεί στην ΔΕΥΑΝ η είσοδος και ο απαραίτητος έλεγχος στα αντλιοστάσια.


Για την επέκταση της ΔΕΥΑΝ σε όλο τον δήμο.

Δύο χρόνια τους προτείναμε να επεκταθεί η ΔΕΥΑΝ σε όλο τον δήμο. Αρνιόντουσαν πεισματικά μέχρι να τους αναγκάσει ο νόμος. Κι όταν αυτό έγινε (αναγκαστικά) το παρουσιάζουν ως κατόρθωμα. Αρκεί να πούμε ότι οι ορεινοί συνδημότες μας πληρώνουν ανταποδοτικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και τους επιστρέφουμε ψίχουλα. Για μήνες ολόκληρους αποκρύπταμε ότι τα νερά σε πολλές ορεινές κοινότητες ήταν ακατάλληλα για πόση. Μόνο μετά από ερώτηση συμβούλων της αντιπολίτευσης, αποκαλύφθηκε ότι όλο το καλοκαίρι του 2012, ποτίζαμε τους συνδημότες μας με αρτυμένο νεράκι.

Μειώθηκαν οι ζημιές της επιχείρησης

Εδώ λένε την αλήθεια. Απλά αποκρύπτουν το πώς έγινε αυτό. Νομίζουν ότι όλο και κάποιος θα βρεθεί να πιστέψει ότι το κατάφεραν οι ίδιοι.
Οι ζημιές μειώθηκαν πρώτα γιατί μειώθηκε το μισθολογικό κόστος σε ποσοστό πάνω από 30%, αλλά αυτό είναι «επιτυχία» της τρόικας. Ο συντάκτης της ανακοίνωσης ταυτίζεται, μάλλον, πολιτικά και συναισθηματικά με την τρόικα και έτσι θεωρεί δική του την επιτυχία.
Σε δεύτερο πλάνο η ετήσια ζημιά μειώθηκε με τις υπέρογκες αυξήσεις που πληρώνουμε οι κάτοικοι της Ναυπακτίας. Αυτές είναι που η παράταξη του κ. Μπουλέ βαφτίζει εξορθολογισμό. Αύξηση 30- 60 % σε ορεινές δημοτικές ενότητες, πάνω από 60% σε άλλες. Στενάζει το ταμείο από όσους προσέρχονται να πληρώσουν. Μήπως κι εδώ ζήλεψαν την δόξα της τρόικας;
Όλα αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια η ΔΕΥΑΝ δεν έκανε κάποιο σημαντικό έργο. Από την άλλη βέβαια έχει αυξήσει τις ανείσπρακτες οφειλές από το ποσό των 650.000 ευρώ σε 1.500.000. Τέτοια αποτελεσματικότητα στην διοίκηση! Τόσο σοφή οικονομική πολιτική!

Μήπως είναι φθηνό το νερό της ΔΕΥΑΝ;

Έτσι ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους και συγκρίνουν την τιμή του νερού για 50 κ.μ. κατανάλωσης με άλλες πέντε περιοχές.
Κακώς βέβαια συγκρίνουν μόνο την τιμή των 50 κ.μ. και όχι τις άλλες χρεώσεις ( τοπικά χαράτσια κ.α.), αλλά και με αυτό το κριτήριο(που θεωρούν ότι τους βολεύει) η ΔΕΥΑΝ δεν είναι από τις φθηνότερες.
Και για του λόγου το αληθές ορίστε και η σύγκριση με άλλες 19 ΔΕΥΑΝ, με φθηνότερη τιμή.

ΔΕΥΑ
Λογαριασμός για 50 κ.μ. κατανάλωσης.
ΔΕΥΑ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
29,63
ΔΕΥΑ ΒΥΣΣΑΣ
30,97
ΔΕΥΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
34,37
ΔΕΥΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
31,68
ΔΕΥΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
38,48
ΔΕΥΑ ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
9,96
ΔΕΥΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
31,85
ΔΕΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ
30,98
ΔΕΥΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
27,05
ΔΕΥΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
31,70
ΔΕΥΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
32,66
ΔΕΥΑ ΕΔΕΣΣΑΣ
25,00
ΔΕΥΑ ΜΟΙΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
24,96
ΔΕΥΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
35,28
ΔΕΥΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
23,50
ΔΕΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ ΡΟΔΟΥ
29,60
ΔΕΥΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
25,05
ΔΕΥΑ ΚΙΟΥ
39,14
ΔΕΥΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
34,41
ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
39,63


Η αποζημίωση του προέδρου

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους οι συνδημότες της παράταξης του κ. Μπουλέ κομπορρημονούσαν για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ δεν παίρνει την αποζημίωση που μπορεί σύμφωνα με τον νόμο. Σε αυτή τους την ανακοίνωση, δεν το επαναλαμβάνουν. Αν το επαναλάμβαναν θα ήταν προφανές ψέμα. Πάντως εμείς ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί μια επιχείρηση με τόσα στελέχη χρειάζεται και αιρετό που να απασχολείται με την καθημερινότητα της επιχείρησης και να αποζημιώνεται γι’ αυτό. Μήπως πρέπει να είναι διαφορετικός ο ρόλος των αιρετών; Μήπως πρέπει να περιοριστούμε στον πολιτικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους δημότες;

Μετά από όλα τα παραπάνω βλέπουμε σύννεφα κακοκαιρίας να μαζεύονται πάνω από την ΔΕΥΑΝ. Για να γίνεται τέτοια προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας και συσκότισης της αλήθειας, ποιος ξέρει τι κακό ετοιμάζουν για την επιχείρηση αλλά και για εμάς τους χρήστες των υπηρεσιών της, οι εμπνευστές της ανακοίνωσης της παράταξης του κ. Μπουλέ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το ότι δεν έχουν κάνει αποδεκτή καμιά από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από μέλη του δ.σ. για την βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Με έντονη ανησυχία για το μέλλον της επιχείρησης

Κώστας Καρακώστας μέλος του δ.σ. της ΔΕΥΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου