Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Για την πρόταση ανάπτυξης του Ξενία


Από τον δήμο Ναυπακτίας δόθηκε στις δημοτικές παρατάξεις, η πρόταση της μοναδικής εταιρείας που εξακολουθεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ενοικίαση του ΞΕΝΙΑ. Στην πρόταση περιλαμβάνεται μελέτη κατασκευής, οικονομοτεχνική προσέγγιση ανάπτυξης του ξενοδοχείου και η τελική βελτιωμένη οικονομική προσφορά – ενοίκιο προς τον δήμο Ναυπακτίας. Τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στις παρατάξεις εν όψει της επικείμενης συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, για τον διαγωνισμό. Απομένει πια μόνο η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το συμβούλιο θα αποφασίσει, για το αν είναι ικανοποιημένο από τις προτάσεις της μοναδικής εταιρείας, σε έναν διαγωνισμό που ουσιαστικά έχει εκπέσει σε απ’ ευθείας ανάθεση, αφού εκλείπει κάθε είδους ανταγωνισμός.
Όμως δεν είναι το μοναδικό κακό το ότι έχει παραμείνει μόνο μία εταιρεία στον διαγωνισμό. Το χειρότερο είναι το τι σκέφτεται η συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει στον χώρο του ΞΕΝΙΑ. Οραματίζεται λοιπόν ένα «τέρας» 5700 τ.μ. από 2900 τ.μ. που είναι σήμερα. Προβλέπει να χτίζει ολόκληρη διώροφη πτέρυγα στα δυτικά, χτίζει την πιλοτή της βόρειας πτέρυγας και επεκτείνει την δυτική πτέρυγα προς το νότο. Και όλα αυτά αναφέροντας στην πρότασή της:
«… διατηρείται, συντηρείται και εμπλουτίζεται η φύτευση του κήπου…». Προφανώς έχει μπλέξει το φύτεμα φυτών με το «φύτεμα» του μπετόν, ή σκέπτεται να βάψει πράσινα τα κτίρια και να τα βαφτίσει «πράσινη ανάπτυξη».
Κι εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι το αίτημα να μην υπάρξει παραπάνω δόμηση στο ΞΕΝΙΑ, έχει κερδίσει στο παρελθόν πολύ μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων συνυπέγραψαν την αίτηση για χαρακτηρισμό του ΞΕΝΙΑ ως διατηρητέου. Ο μόνος απών ήταν ο τότε δήμαρχος κ. Παπαθανάσης.
Από την άλλη μεριά το τίμημα που θα εισπράξει ο δήμος για την μίσθωση του ΞΕΝΙΑ για τα επόμενα 35 χρόνια είναι «για γέλια και για κλάματα». Αν ανάγουμε τα μισθώματα στην καθαρή παρούσα αξία τους (Κ.Π.Α.) ισοδυναμούν με 370.000 ευρώ για το σύνολο των 35 χρόνων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι νοικιάζουμε 12 στρέμματα στον πνεύμονα της πόλης και 2900 τ.μ. κτίσμα με 900 ευρώ το μήνα και δικαίωμα αύξησης κάθε χρόνο στο 6%. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τότε ταυτίζουμε το λογικό με το παράλογο! Σκεφθείτε ότι διπλανές καφετέριες δίνουν ενοίκιο πολλαπλάσιο για 100 ή 200 τ.μ., ενώ διπλανός ιδιοκτήτης για να πουλήσει την επιχείρησή του ζητά «αέρα» μόνο 200.000 ευρώ!
Κοιτάζοντας επιπλέον την κτιριακή μελέτη ανακαλύπτει αρκετά μαργαριτάρια.
Το ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με τη μελέτη, θα δουλέψει με 30 θέσεις parking στο βορινό πεζοδρόμιο, που ούτε ιδιοκτησία του είναι, ούτε μπορούν να είναι νόμιμες.
Προβλέπεται χτίσιμο της πιλοτής της βόρειας πτέρυγας και τα δωμάτια που θα προκύψουν ονομάζονται «σουίτες», με θέα και αυλή προς το βορρά και τον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Επικουρικά σε όλα τα παραπάνω να αναφέρουμε ότι αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας που εξέτασε την πρόταση, με εντολή του δήμου προφανώς, χαρακτηρίζει την μελέτη μέτρια ενώ προσθέτει ότι το προτεινόμενο κόστος κατασκευής είναι μικρότερο του πραγματικού. Επιπλέον χαρακτηρίζει την εταιρεία που θέλει να πάρει το ΞΕΝΙΑ ως «άγνωστη στον επαγγελματικό χώρο του τουρισμού».
Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι η μοναδική διέξοδος που έχει το δημοτικό συμβούλιο είναι το να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο γιατί οι προτάσεις που έγιναν δεν ικανοποιούν βασικούς όρους του. Εξ άλλου και η επιτροπή που έλεγξε τις προσφορές έκρινε ότι τα επενδυτικά σχήματα που παρουσιάστηκαν «δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια εμπειρίας και χρηματοοικονομικής επάρκειας».
Από κει και πέρα ανοίγει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί ο σημερινός δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες που να αναδείξουν το ΞΕΝΙΑ σε καμάρι της πόλης;
Εμείς ως ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ δεν θα κουραστούμε να προβάλλουμε την λύση που κατά τη γνώμη μας (και όχι μόνο) είναι εφικτή αλλά και μεγιστοποιεί το δημόσιο όφελος.
Το ΞΕΝΙΑ δεν χρειάζεται να γίνει ξενοδοχείο. Η αναδημιουργία του κήπου του Νόβα, η ανακαίνιση του κτιρίου και η λειτουργία του ως πολυχώρος πολιτισμού, με την παράλληλη λειτουργία συνεδριακού κέντρου και χώρου parking στην βορινή πλευρά, προσφέρει τα μέγιστα οφέλη στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αν μάλιστα συνδεθεί με αναπλασμένη την παραλία του Γριμπόβου (πεζοδρομημένη μόνιμα), με το αλσύλλιο του Γριμπόβου και τον χώρο των παζαριών που μπορούν να φιλοξενήσουν παρόμοιες χρήσεις (αθλητικές, πολιτιστικές, εκθεσιακό χώρο), τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές που κάνουν την Ναύπακτο, «μια πόλη που αξίζει να ζεις – αξίζει να την επισκεφθείς».
Εμείς στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εδώ θα είμαστε και θα το παλέψουμε.

Κώστας Καρακώστας, δημοτικός σύμβουλος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου