Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από τους "Πολίτες εν δράσει", για την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Ναυπακτίας




Όσα ακούστηκαν στη εκπομπή «Διαγωγή Κοσμία» του Βαγγέλη Καρανικόλα, στη τηλεόραση του Lepanto RTV,  μεταξύ του Χ. Σαλαμούρα και του εκπροσώπου της κίνησης πολιτών Γ. Φούντα, επιβεβαιώνουν -δυστυχώς- τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε καταγγείλει, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η δημιουργία των ΧΥΤΑ, λειτουργεί σε βάρος όλων των άλλων εναλλακτικών και πιο φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων. Ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται με την δέσμευση στις συμβάσεις με τους εργολάβους, για τροφοδοσία των ΧΥΤΑ με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων. Την στιγμή που υπάρχει αυτός ο όρος στις συμβάσεις, εξαφανίζεται κάθε κίνητρο για ανακύκλωση. Στο βαθμό δε που παρ’ ελπίδα και με πρωτοβουλίες -άλλων παραγόντων- θα προωθείται η ανακύκλωση, οι εργολάβοι των ΧΥΤΑ θα αποζημιώνονται για τα απορρίμματα που χάνουν, τιμωρώντας έτσι τους πολίτες που έχουν φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση. Αντί να υπάρξουν μικρές ευέλικτες μονάδες Διαλογής, Κομποστοποίησης, Ανακύκλωσης και Μεταφόρτωσης σε κάθε πρώην Δήμο του Δήμου Ναυπακτίας, προτιμά η δημοτική αρχή τα μεγάλα έργα και το χώσιμο, για να υπάρχει οικονομικό «ενδιαφέρον» για τον εργολάβο και τους παρατρεχάμενους.
Δηλαδή για χάρη των εργολάβων, θα μας πνίξουν τα σκουπίδια.
Ο δήμος αναφέρει συνεχώς ότι όλα γίνονται με διαδικασίες απόλυτα διαφανείς και με πλήρη τήρηση των νόμων.  Οι έλεγχοι που έγιναν στον ΧΥΤΑ και επέβαλαν τεράστιο πρόστιμο στον Δήμο Ναυπακτίας που το μετακύλησαν στον εργολάβο, έγιναν για να επιβραβεύσουν τη σωστή λειτουργία;  Στα θέματα διαχείρισης των υπαρχόντων μονάδων, όπως στον  ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, στην ύδρευση και την αποχέτευση, στη λειτουργία του Βιολογικού, καθώς και στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στο Μόρνο, συνιστούμε στη Δημοτική Αρχή να μην επικαλείται με τέτοια ευκολία την διαφάνεια, μέχρι τουλάχιστον να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων των περιοχών... Θυμηθείτε τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του δήμου για υποδειγματική λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Βλαχομάνδρα (μέχρι σχολεία πήγαιναν) και τα βράδια οι «διαρροές» να δημιουργούν τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα σε όλη την περιοχή.  Θυμηθείτε επίσης την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στον Μόρνο. Τα σκεπάσαμε με ύφασμα και δέκα τόνους λυματολάσπη για να μην φαίνονται και νομίσαμε σαν την γάτα ότι έτσι αποκαταστήσαμε την περιοχή. Τα στραγγίσματα που έπρεπε να συγκεντρώνονται και να οδηγούνται στον Βιολογικό, πάνε στη παρακείμενη  θάλασσα, μαζί με τα επλύματα της λυματολάσπης, ενώ με το βιοαέριο που εκλύεται από την αποσάθρωση έχει δημιουργήσει μία βόμβα μεγατόνων .  Γιατί δεν προχωρά ο δήμος στη δημιουργία Ομάδων Κοινωνικού Ελέγχου σε κάθε μονάδα από πολίτες της περιοχής, που θα έχουν πρόσβαση και σαφή εικόνα για τη λειτουργία τους;
Τέλος, προκειμένου να προαχθεί ο δημόσιος διάλογος γύρω από το φλέγον θέμα της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων και οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, προτείνουμε να διοργανωθεί άμεσα μια ανοικτή δημόσια συζήτηση. 
Πολίτες Εν Δράσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου