Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο «αυθαίρετος» πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και οι κολώνες φωτισμού στο λιμάνι.



Με πρόσφατη «ανακοίνωσή» του το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, παίρνει θέση για την πρόσφατη αλλαγή των κολώνων φωτισμού, στο λιμάνι της Ναυπάκτου.
Την απόφαση για την αλλαγή είχε πάρει το πρώην νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας, τον τύπο της κολώνας επέλεξε - ενέκρινε η  22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την εγκατάσταση υλοποίησε το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αφού από τις 4 Μαρτίου 2013 ανέλαβε (επιτέλους) την διαχείριση του λιμανιού της Ναυπάκτου.
Δυστυχώς η «ανακοίνωση» που προαναφέραμε, ελάχιστη σχέση έχει με το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το επταμελές διοικητικό του συμβούλιο (το οποίο έχει οριστεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας). Το κείμενο της «ανακοίνωσης», ποτέ δεν συζητήθηκε στο δ.σ. και συγγραφέας του κειμένου είναι (κατά τα φαινόμενα) μόνο ο πρόεδρος του, Νίκος Τσάτσος. Σε συνεδρίαση του δ.σ. του Λιμενικού Ταμείου που έγινε την 20η Μαΐου, πολλά μέλη του δ.σ. δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της ανακοίνωσης!!
Τι συνέβη και ο πρόεδρος του δ.σ. έγραψε (δημοκρατικότατα) στα παλαιότερα των υποδημάτων του το επταμελές δ.σ. είναι κάτι που μόνο αυτός γνωρίζει. Ο ίδιος αποφάσισε να μην υπηρετήσει τον ρόλο του προέδρου και προτίμησε να γίνει νεροκουβαλητής σε αλλότριες επιδιώξεις. Έτσι όμως ενέπλεξε όλα τα μέλη του δ.σ. σε ένα παιγνίδι σκοπιμοτήτων που φτάνουν μέχρι την συκοφαντία και την ύβρη. Και δεν είναι η πρώτη φορά! Στο πρόσφατο παρελθόν είχε προχωρήσει σε ανάλογη πρωτοβουλία, του έγινε κριτική στο δ.σ., αλλά φαίνεται ότι οι προφανείς «υποχρεώσεις» του δεν του επιτρέπουν να παίξει τον ρόλο του προέδρου στο δ.σ. του Λιμενικού Ταμείου τηρώντας τους κανόνες της δημοκρατίας.
Δηλώνουμε, ως μέλη του δ.σ. ότι δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο που επέλεξε να ακολουθήσει και θα προασπίσουμε την συλλογική λειτουργία του δ.σ. με κάθε τρόπο.
Εκτός όμως από την στάση του προέδρου, υπάρχει και η ίδια η επέμβαση στο λιμάνι και η αλλαγή των κολώνων φωτισμού. Γι’ αυτό οφείλουμε να τοποθετηθούμε χωρίς βέβαια τις φανφάρες, τις ανακρίβειες και τις προσωπικές ανόητες επιθέσεις που κοσμούν την ανακοίνωση του προέδρου. Στο κάτω – κάτω της γραφής είμαστε στο δ.σ. για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας και όχι για να γίνουμε περιποιητές πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων.
Θεωρούμε λοιπόν πως είναι πολύ σωστή κίνηση η αλλαγή των κολώνων φωτισμού και η αντικατάσταση των φθαρμένων και επικίνδυνων που υπήρχαν στον χώρο του λιμανιού.
(Παρεμπιπτόντως νομίζουμε ότι οι παλιές κολώνες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Θα το συζητήσει άραγε ποτέ αυτό το θέμα το δ.σ. ή θα αποφασίσει ο πρόεδρος ως συνήθως;)
Ο συγκεκριμένος τύπος (της νέας) κολώνας που επιλέχθηκε – εγκρίθηκε  από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε κάποιους δεν αρέσει και σε άλλους αρέσει. Εμείς ανήκουμε σε αυτούς που δεν τους αρέσει.
Όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις πρέπει να είναι τμήμα της γενικότερης «…οργάνωσης και λειτουργίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, με στόχο την διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που εκφράζουν την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά .»
Απαιτούνται λοιπόν «…παρεμβάσεις συνολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα διαφυλάττουν την ιστορικότητα και την αισθητική του χώρου , με απώτερο στόχο την ομοιογένεια και την αρμονία της περιοχής  και που θα είναι προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, επιστημονικών ημερίδων» και δημόσιας συζήτησης.
Είναι προφανές ότι το δ.σ. του Λιμενικού Ταμείου αλλά και το δημοτικό συμβούλιο οφείλουν να συζητήσουν τα πώς και τα γιατί, τους στόχους και τις διαδικασίες μιας τέτοιας ολοκληρωμένης παρέμβασης και από εδώ και πέρα κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή (ακόμη και των κολώνων φωτισμού) να μας φέρνει πιο κοντά σε μια Ναύπακτο που θα αναδεικνύει τον καλύτερό της εαυτό, σε συμφωνία με την πλούσια ιστορική της διαδρομή.

Υ.Γ. Στο τελευταίο κομμάτι της ανακοίνωσής μας «κλέψαμε» φράσεις από την ανακοίνωση του συλλόγου των Αρχιτεκτόνων της πόλης μας. Όχι γιατί δεν μπορούσαμε να γράψουμε ένα δικό μας κείμενο, αλλά για να υπογραμμίσουμε την συμφωνία μας. Και για έναν ακόμη λόγο. Για να βρούμε αφορμή να προτρέψουμε τα μέλη του συλλόγου Αρχιτεκτόνων, να συνεχίσουν αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να βγει η πόλη μας από το σκοτάδι των απ’ ευθείας αναθέσεων (τις περίφημες μελέτες των 4.600 ευρώ κ.α.) προς το φως των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, απ’ το σκοτάδι των μικροεξυπηρετήσεων  προς το φως του συνολικού σχεδιασμού και των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος, χωρίς φόβο και πάθος. Όσους κι όποιους κι αν στενοχωρήσουμε. Γιατί είναι προφανές πως οι δυο – τρεις (άντε τέσσερεις) άνθρωποι που κάνουν κουμάντο σήμερα στον δήμο Ναυπακτίας, μόνο στο σκοτάδι βουλεύονται και βολεύονται.

Μαίρη Κουτσοσπύρου, Κώστας Καρακώστας  μέλη του δ.σ. του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου