Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΧΤΙΖΕΙΣ ΠΑΛΑΤΙΑ

Δυστυχώς ο Δήμος Ναυπάκτου στη πρόσφατη συνεδρίασή του δ.σ. για το ΞΕΝΙΑ διάλεξε τον εύκολο δρόμο ή την πεπατημένη αν θέλετε. Δεν επέλεξε να δουλέψει ουσιαστικά για το ΞΕΝΙΑ. Γιατί η πρόταση της Κίνησης Πολιτών που είναι και πρόταση της πλειοψηφίας των Ναυπάκτιων, θέλει δουλειά για να υλοποιηθεί. Ενώ το να βγάλεις μια ανακοίνωση ότι ξεπουλάς το ΞΕΝΙΑ και να τη στείλεις σε πέντε εφημερίδες είναι απλό και σου δίνει και τη δυνατότητα να πουλάς τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έτσι με μια αναθεσούλα των 6.000 ευρώ προέκυψε ένα κείμενο που θεωρεί ότι η Ναύπακτος χρειάζεται να «φυτέψει» στα 12 τελευταία ελεύθερα στρέμματα, στο κέντρο της πόλης ένα ξενοδοχείο τέρας, με διπλάσιες κλίνες, συνεδριακό κέντρο, πισίνες και χιλιάδες τ.μ. δόμησης ακόμη.

Τι κι αν ο μελετητής αγνοούσε το πόσες κλίνες έχουμε ήδη στη Ναύπακτο, τι πληρότητα έχουν τα ξενοδοχεία; Αγνοούσε ακόμη και το ότι δεν μπορεί να δοθεί άδεια για ξενοδοχείο 4*  εφ’ όσον γειτονεύει με δημοτικό σχολείο. Τέτοια εντολή πήρε και αναλόγως έπραξε.
Κανείς λοιπόν σήμερα δεν υποστηρίζει με σοβαρά στοιχεία ότι η Ναύπακτος έχει ανάγκη ένα τέτοιο ξενοδοχείο. Και πολύ περισσότερο κανείς δεν αποδεικνύει ότι αν έχουμε ανάγκη τέτοιου ξενοδοχείου αυτό πρέπει ντε και καλά να χτιστεί στο κήπο του Νόβα. Κανείς εκτός από τον επικοινωνιολόγο του δήμου, που εξακολουθεί να γράφει δελτία τύπου που απευθύνονται μόνο σε αλλοδαπούς και αναμασούν φληναφήματα περί ανάπτυξης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου του Γριμπόβου.

Γιατί όμως είναι δύσκολο να βρεθεί επενδυτής που θα υλοποιήσει τις αναπτυξιακές μπουρμπουλήθρες που εκτοξεύει η δημοτική πλειοψηφία;
Πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι το οικονομικό. Και δέστε γιατί.
Όταν η διπλανή καφετέρια για 300 τ.μ. μαγαζί πληρώνει νοίκι 2.000 ευρώ, πόσα πρέπει να ζητήσει ο δήμος όταν νοικιάζει 2.800 τ.μ δομημένο χώρο και 12 στρέμματα κήπο; Αν κάνουμε έναν υπολογισμό με μια πολύ μικρή τιμή π.χ. 6.000 ευρώ το μήνα τότε προκύπτει ότι ζητάμε από τον επενδυτή να δώσει δυόμιση εκατομμύρια ευρώ για να νοικιάσει απλά τον υπάρχοντα χώρο. Μήπως μπορεί με λιγότερα από αυτά να αγοράσει 30 στρέμματα  λίγο πιο έξω και να φτιάξει εκεί αυτό που θέλει; Όταν μάλιστα σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από τους αναπτυξιακούς νόμους γιατί αυτοί προκρίνουν την χρηματοδότηση πολύ μικρότερων μονάδων.
Και εκτός από το οικονομικό ποιος είναι αρκετά ριψοκίνδυνος ώστε να έρθει σε μια πόλη που δεν λειτουργεί την πολεοδομία της, ενώ στην προκήρυξη έχουμε βάλει όρο ότι η άδεια για τα παραπάνω κτίσματα πρέπει να έχει βγει σε 12 μήνες ενώ τα κτισίματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και μάλιστα σε ένα οικόπεδο με αρχαιολογικά ευρήματα; Η μήπως δεν θα μάθει ο επενδυτής ότι το επόμενο χρονικό διάστημα κατατίθεται φάκελος στην εφορεία νεωτέρων μνημείων που ζητά να κηρυχθεί το ΞΕΝΙΑ διατηρητέο; Δεν διδαχθήκαμε τίποτε άραγε από την προηγούμενη τετραετία, που ο μόνος «επενδυτής» που εμφανίστηκε ήταν ο γνωστός κ. Σπηλιόπουλος που άφησε πίσω του χαλάσματα;

Το ερώτημα όμως είναι το γιατί άραγε η δημοτική πλειοψηφία διάλεξε αυτό το δρόμο. Νομίζω ότι διάλεξε την εύκολη λύση της παραπλάνησης των Ναυπακτίων. Φτιάχνει μια συνταγή που περιλαμβάνει καμιά διακοσαριά δωμάτια, προσθέτει λίγο γκλαμουριά με τη πισίνα, βάζει σαν κερασάκι στην τούρτα και δυο δόσεις δήθεν τουριστικής ανάπτυξης λέει ότι αυτό οραματίζεται έστω κι αν δεν πατάει πουθενά και ελπίζει ότι έτσι θα κυλήσει ο λίγος χρόνος που μένει μέχρι τις εκλογές και μετά βλέποντας και κάνοντας!
Οτιδήποτε άλλο και να διάλεγε θα ήθελε δουλειά και κυρίως θα έπρεπε οι ίδιοι να πάρουν το ρίσκο για τις επιλογές τους. Ενώ τώρα κι αν αποτύχουν θα μπορούν να τα φορτώσουν όλα στη διεθνή κρίση και στην κάμψη του τουρισμού, που δυσκόλεψε τους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου