Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τι χρειαζόμαστε στη Ναύπακτο

Το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει μόνο ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Εδώ και χρόνια το ΜΕΛΛΟΝ του υποθηκεύεται από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των Ναυπάκτιων .
Η Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου, αλλά και άλλοι συμπολίτες και φορείς της πόλης, εδώ και τρία χρόνια επέμεναν στην ανάγκη καταγγελίας της σύμβασης με τον «επενδυτή».
Εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε. Έστω και καθυστερημένα ο Δήμος Ναυπάκτου κατήγγειλε τη σύμβαση. Έτσι σήμερα, το ΞΕΝΙΑ, αν και απαξιωμένο με την πάροδο των χρόνων, έχει επιστρέψει στα χέρια του Δήμου.

Και τώρα…το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι:
·    Θα δοθεί ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο κέντρο της πόλης στους δημότες, για χρήση από όλους ή θα «θυσιαστεί» για ιδιωτική χρήση;
·    Θα συμβάλλει η χρήση του στη διαμόρφωση της Ναυπάκτου σε πόλη ελκυστική για τους κατοίκους της πρώτα και επομένως και για τους επισκέπτες της ή θα «φυτευτεί» στη θέση του ένα μεγαθήριο , που θα σκοτώσει το μέλλον της πόλης ;
Εμείς, στην Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου , έχουμε δώσει απάντηση σε αυτό το δίλημμα. Έχουμε ως αφετηρία στη σκέψη μας ότι τα 12 στρέμματα του κήπου του Νόβα πρέπει να λειτουργήσουν ως μια μεγάλη παραλιακή πλατεία και τα υπάρχοντα κτίσματα να αποκτήσουν χρήσεις που να καλύψουν ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.

Αν στην δική μας πρότασή μας βάζαμε έναν τίτλο, αυτός θα ήταν ο παρακάτω:
«Το ΞΕΝΙΑ να γίνει ένας χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον οποίο κάθε δημότης να έχει ελεύθερη πρόσβαση».
Και εννοούμε πολύ απλά ότι ο χώρος του ΞΕΝΙΑ, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου δόμηση σε αυτόν και σεβόμενοι την αρχιτεκτονική του υπάρχοντος κτίσματος, θα μπορούσε να στεγάσει ποικίλες δραστηριότητες που είναι απαραίτητες σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Μια μεγάλη πλατεία 12 στρεμμάτων με τις πολιτιστικές δραστηριότητες να κυριαρχούν στο χώρο. Κι αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε τις δυο μέρες που λειτουργήσαμε τον χώρο. Καταγράψαμε λοιπόν κάποιες ιδέες, θέλοντας να δείξουμε στην τοπική κοινωνία τι ακριβώς εννοούμε.
Καταλαβαίνουμε επίσης πως αυτές δεν μπορεί να είναι οι μοναδικές ιδέες για την διαμόρφωση ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης και επειδή μιλάμε για μια παρέμβαση που θα χαρακτηρίζει την Ναύπακτο για τα επόμενα πενήντα χρόνια, προτείνουμε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου αυτού. Καταλήγοντας έτσι, στο τι ακριβώς θέλουμε σαν πόλη, θα προχωρήσουμε και στην υλοποίησή του.

Για παράδειγμα (και μόνο) αναφέρουμε μερικές πιθανές χρήσεις:
ü    Μια αίθουσα εκδηλώσεων-συνεδρίων, που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας και διοργάνωσης συνεδρίων, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μοναδική μέχρι σήμερα Παπαχαραλάμπειος αίθουσα.
ü    Μικρότερες αίθουσες για εκδηλώσεις, που δεν απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και ένας εκθεσιακός χώρος.
ü    Ένα δημοτικό κινηματογράφο - θέατρο.
ü    Δεν αποκλείουμε να λειτουργεί μια καφετέρια αλλά και να ενοικιαστούν κάποιοι χώροι που θα προκύψουν από την ενοποίηση των δωματίων, σε ντόπιους καλλιτέχνες που διατηρούν ήδη σχολές μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού κλπ ώστε ο χώρος να είναι καθημερινά ζωντανός με τη δημιουργία ενός αρχικού κυττάρου πολιτισμού στο χώρο. Έτσι μπορεί ο δήμος να ωφεληθεί, από το ενοίκιο και με τα χρήματα αυτά να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το χώρο του ΞΕΝΙΑ.
ü    Ίσως εδώ μπορεί να συγκεντρωθούν τα τόσα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προκύψει από ανασκαφές στην περιοχή και να λειτουργήσει ένα τμήμα του χώρου ως μουσείο
ü    Εδώ μπορεί να βρει δωρεάν στέγη η ερασιτεχνική δραστηριότητα συλλόγων, ομίλων της πόλης μας. Να στεγαστούν τα ερασιτεχνικά μουσικά και άλλα σχήματα που υπάρχουν στην Ναύπακτο.
Στον προαύλιο χώρο του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει:
ü    Ένας χώρος με δυνατότητα για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
ü    Παράλληλα στον υπόλοιπο χώρο προτείνουμε την αναδημιουργία του κήπου του Νόβα.
ü    Στη βορεινή πλευρά ένα χώρο στάθμευσης για όσους θα κατευθύνονται στο χώρο αυτό.
Αν μάλιστα σκεφθούμε και το Γρίμποβο από το ΞΕΝΙΑ μέχρι το αλσύλλιο και τον χώρο των παζαριών χωρίς αυτοκίνητα χειμώνα-καλοκαίρι, διαμορφωμένο έτσι ώστε να στεγάζει και άλλες δραστηριότητες εκτός από καφετέριες και εστιατόρια, τότε η Ναύπακτος αλλάζει εντελώς όψη. Θα μιλάμε για την πόλη με την μεγαλύτερη παραλιακή πλατεία σε όλη την Ελλάδα με βαθύσκιωτα πλατάνια και καθαρή (ελπίζουμε) θάλασσα.

Αντί για όλα αυτά με πρόσφατη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο, ονειρεύεται να υψώσει τείχη στο Γρίμποβο μιλώντας για ένα ξενοδοχείο – τέρας με χιλιάδες τ. μ. δόμησης ακόμη. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τους αφήσουμε να προχωρήσουν. Οι Ναυπάκτιοι δεν πρέπει να χάσουν αυτή την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου