Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Συνέντευξη Κ. Καρακώστα στη Ναυπακτία 2007


Με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στο οργανόγραμμα του Δήμου, μιλήσατε για έλλειψη προγραμματισμού. Πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή κινείται στα τυφλά ή το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι προς λάθος κατεύθυνση;

Πιστεύω ότι η δημοτική αρχή πάσχει από... ολική ανεπάρκεια: καρδιακή, νεφρική, ηπατική κλπ. Τόσο η “καρδιά” όσο και τα επιμέρους όργανα του Δήμου υπολειτουργούν. Θα έλεγα ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής έχουν υιοθετήσει τρεις, παλαιοκομματικής κοπής, “κανόνες”, ως γενικότερη φιλοσοφία διοίκησης:
Το πρώτο που προσπαθούν είναι το να μάθουν πως λειτουργεί το σύστημα, δεύτερον να το χρησιμοποιήσουν ώστε να ξαναβγούν την επόμενη τετραετία και τρίτον να αξιοποιήσουν τις όποιες  “άκρες” πιστεύουν πως έχουν, ώστε να παρουσιάσουν κάποιο έργο.
Και οι τρεις αυτές επιδιώξεις, οδηγούν σε έναν “άρρωστο” και ανεπαρκή Δήμο.
Κι αυτό γιατί, αφού προσπαθούν να μάθουν το υπάρχον σύστημα, σημαίνει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να το αλλάξουν. Διατηρώντας όλες τις ανεπάρκειες του συστήματος θα πάμε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση ξαναζώντας όσα τραγελαφικά ζήσαμε στις εκλογές του 2006. Και φυσικά με την αξιοποίηση των “γνωριμιών” ακυρώνουμε την αυτοδιοικητική μας υπόσταση, καθώς  γινόμαστε έρμαια των κομματικών ορέξεων.
Αναμφίβολα ο συγκεκριμένος τρόπος διοίκησης είναι ξεπερασμένος. Ένας Δήμος για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να παράγει πολιτική, σχέδια και μελέτες και όχι απλά να αξιοποιεί “γνωριμίες”.
Και το χειρότερο δεν είναι η έλλειψη προγράμματος, αλλά η ταυτόχρονη απουσία οράματος για τη Ναύπακτο, του μέλλοντος. Ένα όραμα που θα βοηθήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να παίξουν άλλο ρόλο στο μέλλον.

Είστε ικανοποιημένος απ' την παραγωγή πολιτικής σκέψης στα δημοτικά συμβούλια;

Η πλειοψηφία έχει καταφέρει με τον τρόπο που διεξάγει τα συμβούλια, να υποβαθμίσει το ρόλο τους. Έτσι, ασχολούμαστε συνήθως με το πόσα κυβικά τσιμέντο θα πέσουν, πόσες λάμπες θα μπουν και  όποιες προσπάθειες γίνονται ώστε να συζητηθούν ζητήματα με βάθος χρόνου για τη Ναύπακτο, προσκρούουν πάνω στο πρόεδρο του συμβουλίου που χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το μέλλον ως “εκτός θέματος”.
Το δημοτικό συμβούλιο όμως δεν είναι παρά η απεικόνιση της καθημερινής λειτουργίας της δημοτικής αρχής. Ας εξετάσουμε, για παράδειγμα, την λειτουργία ενός “πετυχημένου” αντιδημάρχου, του αντιδημάρχου υπεύθυνου καθαριότητας. Αν ρωτήσετε κάποιους φίλα προσκείμενους στη δημοτική αρχή, θα σου μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια. “Μα, δεν είναι κάθε μέρα στο δημαρχείο; Δεν βγαίνει μαζί με τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο δρόμο; Τι άλλο να κάνει;”
Πιστεύω ότι ο προορισμός ενός αντιδημάρχου και ο λόγος που πληρώνεται δεν είναι να κάνει τον υπάλληλο του δήμου ή τον ελεγκτή των υπαλλήλων. Όταν κυνηγάς το απορριμματοφόρο από πίσω για να δεις πώς μαζεύει τα σκουπίδια, ή βλέπεις την τοποθέτηση κάδων ως μέσο συλλογής σταυρών και εξυπηρέτησης ημετέρων, τότε πού θα βρεις χρόνο να σχεδιάσεις το μέλλον;
Κατά τη γνώμη μου ο αντιδήμαρχος δεν πρέπει να ασχολείται με θέματα που κάλλιστα θα μπορούσε να λύσει ένας δημοτικός υπάλληλος, ορισμένος απ' το Δήμο ως επικεφαλής του εκάστοτε τμήματος. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να αλλαχθεί η θέση ενός κάδου.
Οπότε το ερώτημα δεν πρέπει να είναι πόσα σκουπίδια μάζεψε ο κ. αντιδήμαρχος, ένα χρόνο τώρα, αλλά πόσες και ποιες πολιτικές σκέψεις παρήγαγε για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, αν παρακολουθεί από κοντά την κατασκευή του ΧΥΤΑ και αν οργανώνει την άκρως απαραίτητη διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Αυτή η απουσία της πολιτική σκέψης στην διαχειριστική καθημερινότητα που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή, είναι λογικό να αντικατοπτρίζεται και στην εικόνα του δημοτικού συμβουλίου. Οπότε, οποιαδήποτε πολιτική κριτική στο υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης, θεωρείται εκτός θέματος...

Ως Κίνηση Πολιτών είχατε αναδείξει προεκλογικά την υπόθεση του ΞΕΝΙΑ αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Παρ' όλα αυτά δεν βλέπουμε να κινείται κάτι. Σκοπεύετε να επιμείνετε;

Ως Κίνηση Πολιτών, ασχοληθήκαμε με τα κοινά όχι τόσο από φιλοδοξία να  γίνουμε δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Αν χρειαστεί θα γίνει κι αυτό, αλλά ο βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει η αλλαγή της καθημερινότητάς μας, πράγμα εξαιρετικά πιο δύσκολο απ'  μια νίκη σε δημοτικές εκλογές. Σκεφθείτε να κερδίζαμε τις εκλογές και να μην αλλάζαμε τίποτε. Να γινόμασταν Παπαθανάσηδες, Νταουσάνηδες κλπ . Εμάς δεν μας ταιριάζει κάτι τέτοιο. Και πάνω σ΄ αυτή τη φιλοσοφία προσεγγίσαμε και το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων. Ζούμε σε μια πόλη που έχει τρεις πλατείες, τις ίδιες απ' το 1960, εκτιμώντας ότι η έλλειψη κοινοχρήστων χώρων μαζί με το κυκλοφοριακό πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνωμα κάνοντας την καθημερινότητα αβίωτη. Για παράδειγμα, μια μητέρα που μένει στη Λαγκαδούλα δεν έχει που να βγάλει το παιδί της να παίξει την άνοιξη, όταν οι παραλίες παραμένουν κλειστές για τους πεζούς.
Με αυτή τη σκέψη ως ερέθισμα, πήραμε πρωτοβουλία, μαζέψαμε 700 υπογραφές για την χρονική επιμήκυνση των πεζοδρομήσεων των παραλιών, αναδεικνύοντας ουσιαστικά το ζήτημα. Πιστεύω ότι μέσα στην τετραετία θα έχουμε θετικές εξελίξεις που θα δικαιώνουν τη δράση μας.
Όσον αφορά στο ΞΕΝΙΑ, πιστεύω ότι με την μέχρι στιγμής δραστηριότητά μας αναγκάσαμε τη δημοτική αρχή να καταγγείλει την σύμβαση με τον “επενδυτή”, αλλά το σημαντικότερο, καταφέραμε να αλλάξουμε την κοινή γνώμη της Ναυπάκτου για το θέμα. Φύγαμε δηλαδή απ' τη λογική “να το είχε πάρει ο Παπαϊωανίδης” και περάσαμε στο “να το πάρει ο Δήμος και να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών”. Αυτό ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Βέβαια ακολουθούν και άλλα, μόλις τελειώσει η δικαστική διαμάχη (και όσο διαρκεί αυτή) του Δήμου με τον «επενδυτή».
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα, τόσο για τον νυν δήμαρχο όσο και για την κοινωνία, είναι τι θα γίνει το ΞΕΝΙΑ, μόλις απελευθερωθεί οριστικά. Θα μας κουβαλήσει κανένα καινούργιο «επενδυτή» ο κ. Παπαθανάσης; Απ' ότι φαίνεται, δυστυχώς, το μυαλό του κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και γι αυτό δεν μιλάει ποτέ καθαρά, για το μέλλον του ΞΕΝΙΑ. Εκτός ίσως, από τις συνήθεις σαπουνόφουσκες, του τύπου, «όλοι μαζί για μια καλύτερη Ναύπακτο», που είναι καλές για έκθεση μαθητή του δημοτικού σχολείου, αλλά καταντούν κοινοτυπίες που δεν περιέχουν ουσία, όταν εκστομίζονται συνεχώς, από «υπεύθυνα» χείλη.
Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι μια απ' τις βασικές μας υποχρεώσεις τόσο της Κίνησης όσο και της κοινωνίας είναι να τον “αναγκάσουμε” να κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση, ναι, σκοπεύουμε να επιμείνουμε.

Μαζί με τον Βασίλη Καλογερή, βγάλατε στη δημοσιότητα όσα συμβαίνουν στα παζάρια. Ο δήμαρχος σας αποκάλεσε “αυτόκλητους σωτήρες” ενώ εσείς κάνατε λόγο για “κουκούλωμα”. Τι απ' τα δύο ισχύει;

Όταν ο δήμαρχος ήταν στην Αμερική, τον αντικαθιστούσε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Σικώλας απ' τον οποίο και πήραμε το πράσινο φως για τη διενέργεια της αυτοψίας στα παζάρια. Άρα, σε καμία περίπτωση, δεν είμαστε αυτόκλητοι σωτήρες και η αλήθεια είναι ότι αν ο δήμαρχος είχε λείψει για κανένα ενάμιση μήνα ακόμη στην Αμερική,  νομίζω ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση θα είχαμε καταφέρει να έχουμε συνεννοηθεί, καταλήγοντας σε σοβαρές και χρήσιμες διαπιστώσεις για τα παζάρια. Δυστυχώς, ο δήμαρχος γύρισε νωρίς. Κι απ' τη μέρα που γύρισε έψαχνε συνεχώς τρόπους να δημιουργήσει ανούσια κόντρα για τα παζάρια και να “κουκουλώσει” το ζήτημα.
Εμείς δεν είπαμε ότι έβαλε χρήματα στην τσέπη του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φέρει πολιτική ευθύνη, επειδή συνέχισε την λειτουργία των παζαριών “ως είχαν”. Μη θέλοντας να αποδεχθεί αυτή την ευθύνη προσπάθησε να το κουκουλώσει, χωρίς να τα καταφέρει. Η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις, έμαθε ο κόσμος τι συμβαίνει και το μεγαλύτερο κέρδος απ' αυτή τη διαδικασία,  είναι το ότι του χρόνου, ο δήμαρχος θα το σκεφτεί διπλά να διοργανώσει με τον ίδιο τρόπο τα παζάρια. Αν θα τα αναβαθμίσει δεν το ξέρω, γιατί του λείπει το πολιτικό έρμα για κάτι τέτοιο. Αλλά τουλάχιστον οι χοντρές παρανομίες θα πάψουν να υπάρχουν. Κι αυτό, πιστεύω, ότι είναι μια νίκη της Κίνησης Πολιτών, μια νίκη για την κοινωνία της Ναυπάκτου.

Είχατε χαρακτηρίσει την σύμπνοια πολιτικών και κοινωνικών φορέων στο ζήτημα του λατομείου της Βομβοκούς, ως νίκη των πολιτών. Τι πρέπει να αλλάξει ώστε οι πολίτες να “κερδίζουν” συχνότερα;

Ως Κίνηση Πολιτών θεωρούμε ότι οι αλλαγές γίνονται πρώτα στην συνείδηση των πολιτών και  κατ' επέκταση στην κοινωνία, κι αυτές οι αλλαγές θα επιβάλουν καινούργιες δομές στην διοίκηση, την οικονομία και τον κρατικό μηχανισμό. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι αν οι πολίτες μιας κοινωνίας έχουν συνειδητοποιήσει κάτι και το απαιτήσουν, αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει. Έτσι προσεγγίσαμε τα ζητήματα του ΞΕΝΙΑ και των κοινόχρηστων χώρων, έτσι προσεγγίζουμε και το θέμα του λατομείου στην Βομβοκού.
Όμως αν και μιλάω σήμερα σε σας, θα ήθελα να αναφερθώ και στην άλλη τοπική εφημερίδα της πόλης, το “εμπρός”, που πήρε με θάρρος θέση υπέρ του λατομείου. Με βάση την αρχή της ανεξαρτησίας του τύπου, θα έλεγα ότι επιβάλεται μερικές φορές, ακόμη και κόντρα στην κοινωνία, να στηρίζει μια εφημερίδα μια άποψη για την οποία επιχειρηματολογεί επαρκώς. Όμως, αν σταθεί κανείς στα επιχειρήματα για την λειτουργία του λατομείου θα δει ότι δεν συνάδουν με την ίδια την λογική που θέλει να υπερασπιστεί η εφημερίδα και ο Παναγιώτης Τσούμας. Για παράδειγμα, έχει επικαλεστεί δεκάδες φορές στο παρελθόν τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (τον περίφημο Γου Που Σου, όπως χαρακτηριστικά έγραφε), με το σκεπτικό ότι δεν μπορούμε να χωροθετούμε δράσεις στο Δήμο χωρίς σχέδιο, ανάλογα με το πως «μας σκάει» κάθε φορά.
Η περίπτωση της Βομβοκούς είναι η μοναδική φορά που δεν ανέτρεξε στο ΓΠΣ. Δικαίωμά του, αλλά νομίζω ότι άξιζε να επιμείνει στην πρότερη εκτίμηση που έτρεφε στο πόνημα της κας Διονυσοπούλου..
Δεύτερον. Ανέπτυξε επιχειρηματολογία για το ότι  πρέπει να υπάρξει λατομείο αδρανών υλικών στην περιοχή, όπως είχαμε αναπτύξει τόσο εγώ όσο και άλλοι στο δημοτικό συμβούλιο. Ναι, θα πρέπει να γίνει λατομείο, για να γλιτώσουν και τα ποτάμια απ' την ανεξέλεγκτη αμμοληψία. Όμως, ο μοναδικός κατάλληλος τόπος είναι η Βομβοκού; Τα ασβεστολιθικά πετρώματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία  λατομείου υπάρχουν σε πέντε έξι ακόμη σημεία της Ναυπακτίας (Κλόκοβα, Μακρύορος κλπ). Είμαστε σίγουροι ότι η Βομβοκού είναι το καταλληλότερο;
Λατομείο λοιπόν, σίγουρα χρειάζεται,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το φορτώσουμε στην Βομβοκού. Με αυτό το σκεπτικό ζητήσαμε απ' το δήμο να φέρει, μέσα  στους επόμενους μήνες, θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το ποια θέση απ' τις πέντε-έξι υποψήφιες μπορεί να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη στην Βομβοκού.
Γυρίζοντας λοιπόν στο αρχικό ερώτημα ας απαντήσω ως εξής:
Διάλογος, διεκδίκηση με συνέπεια και συνέχεια, δράση με την κοινωνία για την κοινωνία, επιμονή ώστε από κάθε μας δράση, να παράγεται δημόσιο όφελος, είναι κάποια κλειδιά που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μικρές και μεγάλες νίκες.  

Μήπως η μέθοδος του διαλόγου και της διεκδίκησης μπορεί να σπάσει και το απόστημα του Οικιστικού;

Το Οικιστικό είναι ένα ζήτημα που άπτεται της επιστήμης της πολεοδομίας και εκτός απ' τις κοινωνικές διεκδικήσεις θα πρέπει να υποστηριχθεί και επιστημονικά. Και αυτή την επιστημονική τεκμηρίωση θα πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος Ναυπάκτου.
Χρειάζεται μια μελέτη που να καταλήγει σε συμπεράσματα για το τι είναι παραδοσιακό στη Ναύπακτο, τι αξίζει να διατηρηθεί και να προτείνει τον τρόπο.
Αν θέλαμε να δώσουμε κάποιες πολιτικές κατευθύνσεις, θα έπρεπε να σταθούμε σε δύο προκλήσεις.  Όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της, στη «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ», η Φραγκίσκα Κεφαλλονίτου, προϊσταμένη της 22ης Εφορίας Αρχαιοτήτων, η μακρόχρονη ιστορία της Ναυπάκτου δεν είναι ευκρινής στη σημερινή εικόνα της πόλης. Άρα η πρώτη πρόκληση είναι να αναδείξουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης και αυτό θα είναι προς όφελος της Ναυπάκτου.
Δεύτερη πρόκληση είναι να απαντήσουμε ικανοποιητικά στην οικιστική πίεση που δέχεται η ευρύτερη περιοχή.  Με τα στοιχεία να μιλούν για πληθυσμιακή έκρηξη την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να δούμε που και κυρίως πώς, θα οικοδομήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Είμαστε σε οριακό σημείο αλλά ακόμη προλαβαίνουμε να χρησιμοποιήσουμε το οικιστικό σαν εργαλείο σχεδιασμού του μέλλοντος, με βάση αυτούς τους δύο άξονες:
Ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της πόλης και ουσιαστική απάντηση στην οικιστική πίεση που δεχόμαστε.  

Ποια είναι η άποψή σας για τον Καποδίστρια ΙΙ;

Η συζήτηση για τον μετασχηματισμό της κρατικής μηχανής μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης είναι μεγάλη. Απ' τις μέχρι στιγμής διαρροές της κυβέρνησης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οδηγούμαστε σε δήμους – μικρά κράτη που θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις λογικές των γνωριμιών και να δουλέψουν πάνω σε διαφορετική βάση. Όλα αυτά όμως χρειάζονται ριζικές νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα επέλθουν μόνο αν συζητήσουμε για το πως θέλουμε οι Δήμοι να λειτουργούν. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση της οικονομικής αυτονομίας των νέων οργανισμών ενώ δεν πρέπει να μείνει εκτός συζήτησης η  διασφάλιση των σχέσεων όσων Δήμων ενωθούν. Να γίνει δηλαδή ο γάμος, αλλά να δούμε και με τι προικοσύμφωνο...

Το “στοίχημα” για την Κίνηση Πολιτών, που κατάφερε να συσπειρώσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων γύρω της, ήταν να παραμείνει ενεργή και μετά τις εκλογές. Ένα χρόνο μετά, πιστεύετε ότι το έχει καταφέρει;

Η Κίνηση Πολιτών δεν είναι έξω απ' την κοινωνία. Είμαστε δηλαδή μέρος του προβλήματος αλλά  με μια κρίσιμη διαφορά. Ότι τόσο προεκλογικά όσο και σήμερα δηλώνουμε ότι εκτός από μέρος του προβλήματος φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε και την πρώτη ύλη για την λύση του.
Έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα επιθυμούσαμε.
Υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων της Κίνησης που δραστηριοποιείται και μετά τις εκλογές. Πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο αυτός ο πυρήνας συγκεντρώνεται, συζητά τα θέματα και συνήθως αυτά που διατυπώνονται στο συμβούλιο αποτελούν προϊόν συλλογικής επεξεργασίας. Όμως έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη. Πρέπει να βελτιώσουμε την οργανωτική μας δομή, να πυκνώσουμε τις συνελεύσεις μας και φυσικά θα πρέπει να απευθυνθούμε στο σύνολο των 12.000 πολιτών του Δήμου, πέρα απ' τους 966 ψηφοφόρους μας.
Βάζοντας όσους περισσότερους πολίτες σε καθημερινή, αν είναι δυνατόν, δραστηριότητα γύρω απ' τα θέματα της κοινής μας ζωής, θεωρούμε ότι η κοινωνία έχει να κερδίσει. 
Εμείς θέλουμε πολίτες που θα σκέφτονται για τα καθημερινά τους προβλήματα και θα μπορούν να επιβάλουν λύσεις είτε δήμαρχος είναι ο κ. Παπαθανάσης είτε αυτός που θα επιλέξει η Κίνηση Πολιτών να είναι ο υποψήφιός της, την επόμενη τετραετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου