Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Συνέντευξη Κ. Καρακώστα στη Ναυπακτία 2006



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ:
Να αποδείξουμε, ότι όχι μόνο μας ερωτεύονται, αλλά και μας παντρεύονται!


κ. Καρακώστα, η προεκλογική περίοδος τελειώνει σήμερα. Πώς τα πήγατε;

Ανεβαίνοντας. Η Κίνηση Πολιτών, όλο αυτό το διάστημα, ανέβαινε στην συνείδηση των συμπολιτών μας. Η παρουσία της, όλους αυτούς τους δέκα μήνες, από την ίδρυσή της, ήταν τέτοια που άξιζε τον κόπο. Ανάψαμε τη συζήτηση για ζητήματα που όλους μας αφορούν, για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, για τους ελεύθερους χώρους – τις παραλίες, το ΞΕΝΙΑ – για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Και δεν μείναμε μόνο στην καταγγελία, προχωρήσαμε και σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Νομίζω, ότι αποδείξαμε πως στη Ναύπακτο, είναι δυνατό να στηθεί μια ομάδα, που να έχει διαφορετικό, εναλλακτικό πολιτικό λόγο.
Ξέρετε, στην αρχή, κάποιοι μας έλεγαν, ότι θα ήταν καλύτερο να ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Να στήσουμε ένα συνδυασμό, είτε στηριγμένοι σε κάποιο κομματικό μηχανισμό, είτε στις συμμαχίες με κάποιους παράγοντες. Προτιμήσαμε όμως να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Και δεν χάσαμε. Δεν είναι τυχαίο, το ότι κανείς δεν άκουσε από εμάς, κάποιο τάξιμο. Η μόνη υπόσχεση που δώσαμε είναι το σύνθημά μας, «ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ», ή χαριτολογώντας, «θα είμαστε εδώ και την τρίτη Κυριακή».
Εν τέλει, η Κίνηση Πολιτών, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, απέδειξε ότι «μπορούμε και με καθαρά χέρια». Απέδειξε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είτε βρεθούμε στη διοίκηση του Δήμου, είτε στην αντιπολίτευση, μπορούμε να γίνουμε το αποκούμπι αυτών που ενδιαφέρονται, για τις κοινές μας υποθέσεις.

Το αποτέλεσμα όμως της Κυριακής, θα σας δικαιώσει; Θα τα καταφέρετε απέναντι στους τρεις μεγάλους συνδυασμούς;

Για μας, οι συνδυασμοί δεν είναι μεγάλοι ούτε μικρομεσαίοι. Εξ άλλου, δεν υπάρχει υπερηχογράφημα κάλπης. Κάντε υπομονή, το φύλο του παιδιού, θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής.
Όμως, πράγματι, η Κίνηση Πολιτών έχει απέναντί της τρεις συνδυασμούς. Μόνο που δεν είναι οι μεγάλοι. Αντίθετα είναι αυτοί που κουβαλάνε στην πλάτη τους, το παλιό. Γι αυτό και το αποτέλεσμα της Κυριακής, φιλοδοξούμε πως θα είναι τέτοιο που θα δώσει ώθηση στην προσπάθειά μας.
Πριν λίγο λέγαμε, ότι αποδείξαμε, πως στη Ναύπακτο, μπορεί να στηθεί, κάτι διαφορετικό. Μένει ν’ αποδειχθεί, και απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας γι αυτό, ότι όχι μόνο μπορεί να στηθεί, αλλά να είναι και νικηφόρο. Εμείς στην Κίνηση Πολιτών, ακούμε αυτό το διάστημα, πολύ καλά λόγια για την προσπάθειά μας. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να αποδείξουμε ότι «όχι μόνο μας ερωτεύονται, αλλά και μας παντρεύονται».
Ειδικά την πρώτη Κυριακή, όλοι ξέρουμε, ότι ψηφίζουμε για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων. Τη δεύτερη Κυριακή θα αναδειχθεί ο Δήμαρχος. Έτσι λοιπόν, ένα υψηλό ποσοστό για την Κίνηση Πολιτών, μπορεί να σφραγίσει θετικά τη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου. Οι σύμβουλοι της Κίνησης, δεν θα είναι «γλάστρες», θα δημιουργήσουν θετικές εξελίξεις για τον τόπο.
Εξ άλλου, όλοι νομίζω συμφωνούμε  σ’ αυτό. Οι εκλογές που σε λίγο τελειώνουν, είναι «μουγκές». Η πλειοψηφία του κόσμου δεν μιλάει, αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά, τι πρεσβεύει ο καθένας μας. Αυτό θα φανεί και στην κάλπη.

Μπορεί, όμως η Κίνηση Πολιτών να τα καταφέρει στη διοίκηση του Δήμου; Μήπως ο φυσικός της χώρος, είναι η αντιπολίτευση;

Η αλήθεια είναι πως οι τρεις συνδυασμοί, που εκπροσωπούν το παλιό, ξέρουν να διοικούν. Μόνο που ξέρουν να διοικούν, όπως διοίκησαν όλα αυτά τα χρόνια. Με αδιαφάνεια, με πλειστηριασμούς στη μοιρασιά της εξουσίας και των έμμισθων θέσεων. Έτσι ο Δήμος, έχει καταντήσει θερμοκήπιο παραγοντισμού, εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και ιδιοτελών συμφερόντων.
Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα αλλιώς;
Πράγματι η Κίνηση Πολιτών, δεν θέλει (και όχι δεν ξέρει) να διοικήσει με αυτό τον τρόπο.
Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να διοικούμε, αλλιώς.
Έχουμε δηλώσει δημόσια, ότι αρκεί ένας μόνο έμμισθος αντιδήμαρχος, αντί των τεσσάρων. Μία μόνο και διαδημοτική επιχείρηση, αντί των απίθανων ΔΕΑΝ, ΔΕΤΑΠ, ΑΝΝΑ κλπ. Έχει πεισθεί κανείς στη Ναύπακτο, ότι πρέπει να πληρώνουμε πρόεδρο ή αντιδήμαρχο για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό; Όταν υπάρχουν τόσοι συμπολίτες μας, που εθελοντικά δουλεύουν, στους τόσους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία της πόλης; Απλώς, για να βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι το Δήμο, τις κοινές μας υποθέσεις, πρέπει πρώτα τα στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας, να τους πείσουν ότι αξίζει τον κόπο, με το παράδειγμά τους. Εμείς στην Κίνηση Πολιτών, θέλουμε να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Άρα λοιπόν, μην εκλαμβάνουμε, το διαφορετικό και το καινούριο ως αδύνατο. Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να το αποφασίσουμε  ως κοινωνία. Να θελήσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Υπάρχει δηλαδή, συγκεκριμένο πρόγραμμα από την Κίνηση Πολιτών;

Το κρατάνε, ήδη στα χέρια τους, χιλιάδες συμπολίτες μας. Είναι καταχωρημένο στο δικτυακό τόπο της Κίνησης (www.giathnafpakto.gr). Μοιράστηκε από εμάς τους ίδιους, χέρι με χέρι στη Ναύπακτο και τα δημοτικά διαμερίσματα. Είναι αναλυτικότατο και συγκεκριμένο αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικό.
Ξέρετε, εμείς στην Κίνηση Πολιτών, δεν θέλουμε οι συμπολίτες μας να υπογράψουν, λευκές επιταγές. Η ψήφος στην Κίνηση Πολιτών, σημαίνει, ότι δίνουμε τα χέρια, κοιταζόμαστε στα μάτια και συμφωνούμε για συγκεκριμένα πράγματα.
Αλλά το μεγάλο ζητούμενο, δεν είναι το πρόγραμμα, αλλά η υλοποίησή του.
Σήμερα έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στους διοικούντες. Η διαφάνεια κοντεύει να κοπεί στην ίδια τάξη, από τις απουσίες. Εμείς, για να σπάσουμε αυτό το απόστημα, χειριστήκαμε όλα τα ζητήματα, που μας προέκυψαν, προεκλογικά με διαφάνεια και δημοκρατία. Έτσι θέλουμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Από την άλλη δηλώνουμε καθαρά, πως οι αλλαγές στην πόλη, απαιτούν την δραστηριότητα όλων μας. Δεν υπάρχει δυστυχώς μαγικό κουμπί, να το πατήσουμε και ν’ αλλάξουν τα πράγματα γύρω μας. Ούτε η Κίνηση Πολιτών είναι η καλή μάγισσα που θα φέρει τις αλλαγές. Οι αλλαγές δεν χρειάζονται κόλπο, απαιτούν κόπο. Έχουμε την διάθεση να συνεισφέρουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η ψήφος στην Κίνηση Πολιτών;

Τρία είναι τα πλεονεκτήματα.
Κανείς δεν θα το μετανιώσει την επόμενη μέρα, ούτε την επόμενη τετραετία.
Είναι ψήφος που καταμετράται στα θετικά, για τη πόλη μας.
Το τρίτο και τελευταίο, είναι το ότι ψηφίζοντας Κίνηση Πολιτών, βγαίνεις από την κάλπη, χαμογελαστός.
Θα μου επιτρέψετε όμως και μια παραίνεση, προς τους ψηφοφόρους.
Θέλει προσοχή η ψήφος. Γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Για την επόμενη τετραετία τουλάχιστον.  Ας ψηφίσουμε λοιπόν όποιον θέλουμε. Αρκεί να το έχουμε ψάξει, και να είναι – κατά τη γνώμη μας - ο καλύτερος. Ας τελειώνουμε με τη ψήφο από υποχρέωση. Υποχρέωση δεν έχει ο ψηφοφόρος, αλλά οι διοικούντες, οι έχοντες εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου