Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΝ.ΝΑ

Δημόσια πρόταση δήλωση, με στόχο τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία της ΑΝ.ΝΑ


Δέκα μέρες τώρα οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δήμου Ναυπάκτου είναι σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας χρήματα που τους χρωστάει η ΑΝ.ΝΑ από τους προηγούμενους μήνες της εργασίας τους. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και σε άλλη δημοτική επιχείρηση. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, σε αντίξοες συνθήκες έχουν μέχρι τώρα προσφέρει σημαντικό έργο, βοηθώντας συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη.
 Στο παρελθόν δε, σε αυτό το έργο «πάτησαν» δήμαρχος και αντιδήμαρχοι για να μοστράρουν το κοινωνικό τους προφίλ, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία αυτών των δομών, σπαταλώντας χρήματα εδώ κι εκεί. Δεν λυπήθηκαν τα λεφτά των δημοτών και ξόδεψαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, για να φωτογραφίζονται δυο – τρεις άνθρωποι με φόντο τα πυροτεχνήματα, ενώ δεν βρίσκονται πουθενά οι λίγες χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται, για την πληρωμή των εργαζόμενων και για την καλή λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου.
Μόνο ντροπή μπορεί να νοιώθει κανείς γι αυτή την κατάσταση.
Στους λίγους μήνες που μένουν ακόμη μέχρι να αποχωρήσει αυτή η πλειοψηφία από τη διοίκηση του δήμου πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μαζευτεί λίγο η κατάσταση.
Από τη θέση μου, ως εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στο δ.σ. της ΑΝ.ΝΑ που εποπτεύει την λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου, είμαι υποχρεωμένος να απαιτήσω να γίνουν τα αυτονόητα.
§    Τα χρήματα που θα έρθουν στην εταιρεία για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ και του «Βοήθεια στο Σπίτι», να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό και όχι για να βουλώσουν άλλες τρύπες. Όχι μόνο για τους μισθούς αλλά και για τα αναδρομικά που χρωστάμε στους εργαζόμενους και για την υποστήριξη των δομών ώστε να προσφέρουν κοινωνικό έργο ποιότητας. Κι αυτό πρέπει να ελεγχθεί τιμολόγιο – τιμολόγιο από το δ.σ. της εταιρείας.
§    Από δω και πέρα πρέπει με την παρέμβαση του δήμου να φροντίσουμε να μην έχουμε στο μέλλον πρόβλημα  με τη ροή της χρηματοδότησης.
§    Στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της επιχείρησης πρέπει να προσκληθούν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές και να συζητηθούν αναλυτικά οι όροι με τους οποίους θα πετύχουμε την ομαλή λειτουργία τους.
Βέβαια εκτός από τα παραπάνω, η εταιρεία και ο δήμαρχος, αφού με δική του επιλογή στήθηκε επί τρία χρόνια ένα πανηγύρι σπατάλης και προσωπικής προβολής, πρέπει να πληρώσουν επιτέλους τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από το προηγούμενο διάστημα. Χρωστάμε πολλά χρήματα, σε πολλούς ανθρώπους, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και να θυμίσω εδώ ότι ο ίδιος ο δήμαρχος «δεσμεύεται» με δηλώσεις του στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα χρέη θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από πέρισυ.
§    Στο επόμενο δ.σ. πρέπει να έχουμε τουλάχιστον εικόνα για το πόσοι συμπολίτες μας έχουν κινηθεί δικαστικά ενάντια στην εταιρεία για να πάρουν τα χρωστούμενα. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί. Γι αυτό και λέω παραπάνω ότι μόνο ντροπή μπορούμε να νοιώθουμε για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ΑΝ.ΝΑ από την διοίκηση Παπαθανάση.
Το ίδιο το δ.σ. της εταιρείας εδώ πάνω από τρεις μήνες πήρε απόφαση να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου (!!!) τα στοιχεία για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν. Ζητήσαμε να μάθουμε πόσο κόστισε κάθε εκδήλωση χωριστά, πόσα χρωστάμε και σε ποιόν, αλλά τα στοιχεία ακόμη δεν ήρθαν. Γιατί άραγε; Τόσο δύσκολο είναι να μαζευτούν;
§    Θεωρώ ότι αυτό είναι απαραίτητο να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας αλλιώς θα έχουν δίκιο όσοι λένε πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την καθυστέρηση.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο του παρελθόντος της εταιρείας. Πολλοί κινούνται υπόγεια για να μην αγγίξει ο έλεγχος την ουσία του προβλήματος. Το τωρινό δ.σ. της εταιρείας δεν έχει κανένα λόγο να το επιτρέψει αυτό
§    Γι αυτό και πρέπει στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις του ελέγχου, να διατυπώσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο έλεγχος, για να μην φορτωθεί και στις δικές μας πλάτες η κακοδιαχείριση.

Αν όλα αυτά δεν γίνουν στο επόμενο δ.σ. της ΑΝ.ΝΑ θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχει υποχρέωση να τα φέρει προς συζήτηση και να μην αφήσει άλλο το δήμο και την ΑΝ.ΝΑ να σέρνονται σε καταστάσεις ντροπής και ανυποληψίας. Αλλιώς το χρέος αυτό περνά στην αντιπολίτευση.

Κώστας Καρακώστας, δημοτικός σύμβουλος Ναυπάκτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου