Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπακτίας


Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπακτίας για το 2011 ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ καταψηφίστηκε και από πάρα πολλούς από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων .
Δείτε αναλυτικά τα εξής έγγραφα:


- Μόλις 1,8 εκ. ευρώ για νέα έργα!
- Αδικημένες οι τοπικές κοινότητες

Με κατάθεση ένστασης απείλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας Θ. Παπαθανάσης, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.
Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης δεν τηρήθηκε η διαδικασία από την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή διαβούλευσης, η οποία συνεδρίασε τρεις φορές χωρίς τελικά να καταφέρει να πάρει απόφαση. Ο δήμαρχος Γ. Μπουλές στην τοποθέτησή του για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό απάντησε πρώτα στον κ. Παπαθανάση λέγοντας ότι μια καθυστέρηση εξαιτίας της ένστασης που υποστηρίζει ότι θα καταθέσει θα ήταν επιβαρυντική για τους ανθρώπους στους οποίους ο δήμος οφείλει χρήματα, είτε αυτοί είναι εργολάβοι είτε προμηθευτές.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα, λόγω έλλειψης πόρων για έργα, καθώς τα χρέη που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή και που πρέπει να αποπληρώσει ανέρχονται για τον πρώην δήμο Ναυπάκτου στα 6,8 εκ. €, για την Αποδοτία στα 128.000 €, την Πυλήνη στα 33.000 €, τον Πλάτανο 36.000 ευρώ, τη Χάλκεια 91.000 €, ενώ μόνο το Αντίρριο είχε θετικό υπόλοιπο της τάξης των 750.000 ευρώ. Το 1 εκ. € από το συνολικό χρέος του πρώην δήμου Ναυπάκτου αφορά προμηθευτές, το 1,8 έργα, οι 147.000 € οφειλές σε αιρετούς, οι 446.000 € είναι αγωγές κατά του δήμου, οι 194.000 € είναι για μελέτες και τα υπόλοιπα για συνεχιζόμενα έργα.
Μάλιστα ο κ. Μπουλές είπε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει και έργα που δεν φαίνονται πουθενά, όπως είναι η ανακαίνιση της αίθουσας του δημαρχείου Ναυπάκτου, με γραπτές εντολές αντιδημάρχων. Τα χρήματα φαίνονται ότι οφείλονται αλλά χωρίς να υπάρχει άλλη διαδικασία. Παράλληλα υπάρχουν και επισφαλείς απαιτήσεις από προγράμματα που, αν αυτά τα χρήματα δεν έρθουν στο δήμο, το χρέος θα αυξηθεί. Επειδή προτεραιότητα έχει το νοικοκύρεμα του δήμου και η αποπληρωμή των χρεών, η δημοτική αρχή προτίμησε για φέτος να καταρτίσει ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα και να μην προβλέψει έργα στις τοπικές κοινότητες, αλλά να μην τους δώσει και αυτά που δικαιούνται. Σε ότι αφορά τις δημοτικές ενότητες που έφεραν χρήματα, όπως το Αντίρριο, θα τα πάρουν την επομένη χρονιά μαζί με εκείνα που δικαιούνται. Όσο για τον προϋπολογισμό, αυτός μόλις που ξεπερνά τα 30 εκ. €, αλλά επειδή δεν ήταν ισοσκελισμένος, προέκυψε η ανάγκη να εγγραφεί ένα δάνειο της τάξης των 970.000 €.
Αναλυτικά στοιχεία για το τεχνικό πρόγραμμα έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Γούλας, εξηγώντας ότι το ποσό που θα διατεθεί για νέα έργα φτάνει το 1,8 εκ. €, από τα οποία οι 365.000 € προέρχονται από το Leader αλιείας και θα διατεθούν για την ανακαίνιση των κτιρίων Ναυπακτία και Τσώνη, 260.000 € θα διατεθούν για συντήρηση κτιρίων για να μεταφερθούν υπηρεσίες του δήμου, 215.000 € προϋπολογίζονται για μελέτες, και κάποια άλλα ποσά για συντήρηση οδικού δικτύου.

Ο πρώην δήμαρχος Θ. Παπαθανάσης εμφανίστηκε ιδιαιτέρα επικριτικός απέναντι στην τακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή μιλώντας για αδικία απέναντι στις άλλες δημοτικές ενότητες, την ίδια ώρα που και το χρέος του πρώην δήμου Ναυπάκτου δεν είναι αυτό που παρουσίασε ο δήμαρχος. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παπαθανάσης δεν μπορεί μέσα στο ποσό των 6,8 εκ. € να υπολογίζεται και το δάνειο των 1,2 εκ. €, διότι αποπληρώνεται με δόσεις, αλλά ούτε και τα 2 εκ. € που δεν ήρθαν στο δήμο από την κρατική επιχορήγηση για έργα που όμως ξεκίνησαν και είναι συνεχιζόμενα. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό είπε ότι αν από αυτά που προϋπολογίζονται εισπραχτεί μόνο το 25%, ο δήμαρχος θα παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος και επιπλέον αφού ο προϋπολογισμός είναι τόσο σφιχτός έθεσε ως ερώτημα γιατί αυξήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες. Ο κ. Παπαθανάσης κατηγόρησε το δήμαρχο για σπατάλη χρημάτων με την πρόσληψη των 6 ειδικών συμβούλων σε μια τέτοια εποχή οικονομικής στενότητας.
Παίρνοντας το λόγο ο Α. Κοτσανάς διαμαρτυρήθηκε κατ΄ αρχήν για την απόφαση του δημάρχου να στερήσει πόρους από τους πρώην δήμους που δεν έχουν καμία υποχρέωση να στηρίξουν τη Ναύπακτο ξεπληρώνοντας με τους δικούς τους πόρους το χρέος. Εστιάζοντας στο Αντίρριο που έφερε και ένα μεγάλο ποσό στα ταμεία του νέου δήμου κατηγόρησε το δήμαρχο για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων για ισότιμη μεταχείριση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε υπόλογος απέναντι στον κόσμο του Αντίρριου που έφερε τόσα χρήματα και εσείς προβλέψατε μόνο 30.000 €». Πρόσθεσε δε ότι ενώ δεν τηρήθηκαν τα νόμιμα στη διαδικασία κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος, ο δήμαρχος προτάσσει πάντα τη νομιμότητα. Αν ήταν έτσι θα κατανέμονταν και οι πιστώσεις σύμφωνα με το νόμο, κατά τον κ. Κοτσανά.
Ο Κ. Καρακώστας επίσης εμφανίστηκε αντίθετος με τον τρόπο κατανομής των πόρων και τα έργα που προτείνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι έπρεπε να δοθεί βαρύτητα σε μελέτες για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ που τελειώνει σε δυο χρόνια και βρίσκει τη Ναυπακτία να μην έχει ούτε ένα ενταγμένο έργο ή μια έτοιμη πρόταση. Δήλωσε επίσης αντίθετος με την διάθεση χρημάτων για την ανακαίνιση κτιρίων για την στέγαση υπηρεσιών του δήμου, αφού υπάρχουν δημοτικά κτίρια και θα έπρεπε να αποκεντρωθούν υπηρεσίες και όχι να συγκεντρωθούν και πάλι στο κέντρο της Ναυπάκτου. Τέλος, υποστήριξε ότι μέλημα του δήμου θα πρέπει να είναι πως θα δημιουργήσει έσοδα, με έργα ουσίας.
Το λόγο πήραν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που βέβαια διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι φέτος δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, την ίδια στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προβλήματα της καθημερινότητας.


φωτογραφίες: Πέτρος Σμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου