Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πολίτες Εν Δράσει- Η Ημερίδα και Εμείς


Πολίτες Εν Δράσει- Η Ημερίδα και Εμείς

Με την έντονη παρουσία των κατοίκων των Δυτικών περιοχών του Δήμου Ναυπάκτου με μαύρες σημαίες, έξω απ’ την Παπαχαραλάμπειο, έγινε την Δευτέρα η εξαγγελθείσα ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος με θέμα Δημιουργία και Λειτουργία Μονάδας Ανακύκλωσης και χώρου διάθεσης Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). Είχαμε επισημάνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου από τους κατοίκους που διακατέχονται από αίσθημα αδικίας, από τους λανθασμένους χειρισμούς και την αδιαλλαξία της δημοτικής αρχής. Ευτυχώς όλα κύλισαν ομαλά. Αλλά ως πότε;
Οι εισηγητές της ημερίδας είχαν πολλά να πουν. Αν εξαιρέσουμε τα πολύ ή λίγο γνωστά σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΚΚ, επισημάνθηκαν από τον εισηγητή Χάρη Μουρκάκο σημαντικά στοιχεία που αφορούν την λειτουργία μιας τέτοιας κατασκευής:
1. Αναρωτήθηκε αν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την δημιουργία και λειτουργία ΑΕΚΚ από τους Δήμους.
2. Επισήμανε ότι τα Αδρανή μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα σε λάθος έδαφος (με λάθος διαχείριση).
3. Τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η παραγόμενη σκόνη απ’ το σπαστηροτριβείο, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα.
4. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται σοβαρή διαχείριση των εκπλυμάτων, γιατί μπορεί να αποβούν καταστροφικά στα επιφανειακά, αλλά και στα υπόγεια νερά.
Ο Γιάννης Ράπτης που πήρε τον λόγο εκ μέρους των απ’ έξω διαμαρτυρόμενων κατοίκων, ανέλυσε επιγραμματικά στις απόψεις μας σχετικά με τον χώρο που επιλέχτηκε, χρησιμοποιώντας ο Δήμος μια ξεπερασμένη νομοθετικά μελέτη και προσχηματικά τεχνάσματα. Επισήμανε όμως ότι δεν διαφωνούμε με την κατασκευή, ούτε με την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιας μονάδας, αλλά με τον αδιαφανή και με σκοπιμότητα τρόπο που έγινε η χωροθέτηση και ζήτησε συζήτηση από μηδενική βάση. Αναφέρθηκε στην απόφαση των 6 γύρω Δημοτικών Διαμερισμάτων να μην δεχτούν την μονομερή απόφαση του Δήμου για την κατασκευή στα Δυτικά, τη στιγμή που υπάρχει ήδη η μεγαλύτερη περιβαλλοντική κατασκευή της Ναυπακτίας στην Βλαχομάνδρα.
Ο Δήμαρχος στο τέλος είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, για να κατασκευαστεί σύντομα το έργο και κάλεσε τους περιβαλλοντικούς συλλόγους σε συνεργασία.
Οι «Πολίτες Εν Δράσει» θεωρούμε ότι τα στοιχεία που αποκαλύφτηκαν από τους ομιλητές, δικαιολογούν απόλυτα τις ανησυχίες των Δυτικών. Τώρα που υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες απόψεις σχετικά με το είδος του έργου και αυτό είναι που ενδιαφέρει όλους, υπάρχουν προτάσεις που πρέπει να τις συζητήσουμε και περιμένουμε να δούμε το νόημα που δίνει ο δήμαρχος στη λέξη διάλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου