Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
Η παράταξη Μπουλέ για την ημερίδα του ΧΥΤ Αδρανών
Ημερίδα για το περιβάλλον: Διαπιστώσεις και προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο
Σε όσους αρέσκονται να παρουσιάζουν τα πάντα μαύρα, η περιβαλλοντική ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος την περασμένη Δευτέρα, κατέδειξε πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Υπό το φως των επιστημονικών δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν από κορυφαίους επιστήμονες, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν είναι ασύμβατη αλλά απεναντίας προϋποθέτει την σωστή διαχείριση των αδρανών υλικών, που, ας μην το ξεχνάμε, εμείς οι ίδιοι παράγουμε.
Η διαπίστωση αυτή έγινε αποδεκτή και από όσους καταψήφισαν την πρόταση για οργάνωση ημερίδας και εκ των υστέρων παραπονέθηκαν γιατί ο Δήμος δεν τους κάλεσε ως συνδιοργανωτές (ο Δ.Σ. κ. Καρακώστας) και από εκείνους που χαρακτήρισαν την ημερίδα «παρωδία» (ο κ. Γ. Ράπτης). Και οι δυο τους παραβρέθηκαν σ’ αυτήν, αναγνώρισαν την αναγκαιότητά της, καθώς και το έλλειμμα επιστημονικής ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, ενώ στις ομιλίες τους συνεχάρησαν τους ειδικούς επιστήμονες για τις διαφωτιστικές τους εισηγήσεις.
Στο συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος υποχρεούται εκ του νόμου να διαβουλευτεί με τους δημότες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις εφόσον χωροθετηθεί η διάθεση των αδρανών υλικών. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή κατανοώντας την ευαισθησία και τις ανησυχίες των κατοίκων, πριν αναλάβει τα ηνία του Δήμου, από τον Δεκέμβρη του 2010, ξεκίνησε μια σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με τους κατοίκους της περιοχής έχοντας ως βάση συζήτησης την μελέτη του πρώην Δήμου Ναυπάκτου επί δημαρχίας κ. Παπαθανάση.
Σε ένα θέμα όπου η γνώμη των ειδικών επιστημόνων έχει βαρύνουσα σημασία τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος αρνήθηκαν την ενημέρωση και τον διάλογο. Γιατί άραγε; Τι πιο έντιμο και πεντακάθαρο από το «ελάτε να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε»; Έχει νόημα άραγε μια διαβούλευση που στηρίζεται όχι στην πλήρη γνώση των επιστημονικών δεδομένων αλλά σε ιδεοληψίες ή σε αδικαιολόγητες εμμονές;
Επί της ουσίας
Η ημερίδα υπήρξε διαφωτιστική και απ’ αυτήν αξίζει να επισημάνουμε μερικές βασικές διαπιστώσεις:
-Τα πάσης φύσεως απόβλητα δεν έρχονται από άλλον πλανήτη, παράγονται από τον άνθρωπο και συνεπώς η οργανωμένη κοινωνία έχει την ευθύνη διαχείρισής τους.
-Η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης εν ονόματι… της προστασίας του περιβάλλοντος σημαίνει ότι θέλουμε να παραμείνουμε σε τριτοκοσμικά πλαίσια και αρνούμαστε να ενταχθούμε στην χορεία των οργανωμένων και προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
-Η δημιουργία χώρου διάθεσης αδρανών υλικών αποτελεί έργο πρωτοποριακό για την περιοχή μας με ό,τι αυτό σημαίνει για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής, την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
-Τα ουσιαστικά προβλήματα που προκύπτουν από την λειτουργία του είναι δυο: η σκόνη και τα αποπλύματα. Και τα δυο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απολύτως διαχειρίσιμα, αρκεί να εφαρμοστούν οι κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται από την νομοθεσία.
-Το αυστηρό νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την δημιουργία και λειτουργία τέτοιων χώρων πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Εκεί θα κριθεί η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα της δημοτικής αρχής αλλά και των δημοτών που οφείλουν να περιφρουρήσουν την εφαρμογή του νόμου. Ενστάσεις του τύπου «τίποτε δεν γίνεται σωστά στην Ελλάδα» αποτελούν άλλοθι για να μην αξιώσουμε και να μην εφαρμόσουμε το σωστό. Ακόμα χειρότερα, οδηγούν στην πλήρη απραξία, στην μοιρολατρική στάση και στην συνέχιση της καταστροφής του περιβάλλοντος, του βασικού δηλ. πλεονεκτήματος που διαθέτουμε για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας.
Τι οφείλουμε να κάνουμε;
-Αν η ημερίδα μας έκανε σοφότερους στο συγκεκριμένο θέμα, ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πρακτικά ό,τι αποκομίσαμε:
μάθαμε λόγου χάρη ότι χώρος σωστής διαχείρισης αδρανών υλικών λειτουργεί στην Μακεδονία. Μια επίσκεψη όλων, όσων πραγματικά ανησυχούν για το περιβάλλον, δεν θα έλυνε απορίες, δεν θα πρόσθετε γνώση επί του θέματος;
-Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (που αφορά ούτως ή άλλως όποιον τόπο προκριθεί ως δέκτης αδρανών υλικών) δεν θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας φάσης ανοιχτών συζητήσεων, ώστε Δήμος και πολίτες να καταλήξουν στη βέλτιστη δυνατή λύση;
Πιστεύουμε ότι αν πρυτανεύσει η γνώση και η υπευθυνότητα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε, όπως όλες οι αναπτυγμένες κοινωνίες. Άλλωστε κοινό ζητούμενο τελικώς δεν είναι ένα καθαρό περιβάλλον;
Ναύπακτος, 14-3-2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου