Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Για το δημοτικό συμβούλιο (20-3)


Από τις επερωτήσεις της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ προέκυψαν οι περισσότερες ειδήσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Κυριακής 20/3.
Μετά την επερώτηση της ΚΙΝΗΣΗΣ για το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που αφορά στην ΑΝ.ΝΑ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα γίνει ειδική συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση για το θέμα.
Για το ΕΠΑΛ αναδείχθηκε το θέμα της Βόρειας πτέρυγας. Υπήρξε δέσμευση από την πλειοψηφία να καταλήξει σύντομα ο Δήμος Ναυπακτίας σε συγκεκριμένη θέση, αφού προηγηθεί συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Υπενθυμίζουμε ότι η Βόρεια πτέρυγα περιλαμβάνει εργαστήρια απαραίτητα για την λειτουργία ενός Επαγγελματικού Λυκείου. Έχει χαρακτηρισθεί ακατάλληλη από το 2004. Σήμερα τα εργαστήρια αυτά γίνονται σε παρακείμενο ενοικιαζόμενο ιδιωτικό κτίριο (με τα προβλήματα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο). Όσο για τις επισκευές στην Νότια πτέρυγα, αν και ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι υπόθεση 2-3 μηνών, θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν εμπλοκές αφού η επισκευή χρηματοδοτείται και από τον Δήμο αλλά και την αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας, χρόνια τώρα στην υπόθεση του ΕΠΑ.Λ.. Οφείλουμε όλοι να είμαστε όχι μόνο επιφυλακτικοί αλλά έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, για να φθάσουμε κάποτε στην τελική λύση του προβλήματος.
Για την πλαζ είχαμε θετική εξέλιξη με τον δήμαρχο να παραδέχεται ότι είναι λογικό να κινηθεί ο δήμος στην κατεύθυνση της διατήρησης του κτίσματος αφού πρώτα αυτό νομιμοποιηθεί. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης με επιστολή που κατέθεσε στον δήμαρχο. Στην συνεδρίαση φάνηκε και η διάθεση της τοπικής κοινωνίας να είναι υπέρ της νομιμοποίησης – ανάδειξης και επαναλειτουργίας της πλαζ. Οι ελάχιστες αντιδράσεις συνδέονται με ιδιοκτήτες γειτονικών ακινήτων και εστιάζουν στην σημερινή άθλια κατάσταση του κτίσματος, αφού κανείς δεν το έχει φροντίσει τα τελευταία έξι χρόνια. Αλλά έγινε σαφές ότι όταν κάτι είναι βρώμικο, το καθαρίζεις δεν το γκρεμίζεις!
Για το ΞΕΝΙΑ και την χρήση του ο δήμαρχος δεν πήρε ξεκάθαρη θέση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αντίστοιχης επερώτησης. Εμείς παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι θετική η δήλωσή του για διερεύνηση λύσης που θα δίνει σε δημόσια χρήση το ΞΕΝΙΑ. Μπορεί η δημοτική πλειοψηφία να πατάει σε δύο αν όχι περισσότερες βάρκες (από ξενοδοχείο μέχρι και το αντίθετό του), αλλά θεωρούμε ότι θα αναγκαστεί (αργά ή γρήγορα) να προσαρμοστεί στο προφανές. Το ΞΕΝΙΑ ως πολυχώρος πολιτισμού, είναι λύση σύμφωνη με την βούληση του δωρητή, μεγιστοποιεί το δημόσιο όφελος και είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με την βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων.
Για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους, με αφορμή την επερώτηση της ΚΙΝΗΣΗΣ, έγιναν γνωστά κάποια πράγματα. Διευκρινίσθηκε ότι με βάση τον αντίστοιχο νόμο όλα τα χρήματα που θα δοθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου μας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα δοθούν στον Δήμο Ναυπακτίας για ανεύρεση, αξιοποίηση και ανάδειξη ελεύθερων χώρων. Ως ΚΙΝΗΣΗ ζητήσαμε να αξιοποιηθούν όλα τα χρήματα που δικαιούμαστε. Οι υπηρεσίες του δήμου δεν είχαν δυστυχώς εικόνα (αν και μπορούσαν πολύ εύκολα) για το πόσα χρήματα αναλογούν στον δήμο. Οι δικές μας εκτιμήσεις μιλάνε για ποσό αρκετά πάνω από το ποσό που δόθηκε για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους. Έτσι ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να συζητηθεί στον δήμο ποιοι άλλοι ελεύθεροι χώροι μπορούν να κερδηθούν με αυτή την διαδικασία. Αν αξίζει να κάνει κάποιος ένα επιπλέον σχόλιο θα έπρεπε να είναι το εξής: Σε αυτή την ιστορία κάποιοι προσπάθησαν με τον παλιό πολιτικάντικο τρόπο, να παρουσιάσουν ότι «κατόπιν ενεργειών μου» βρέθηκαν τα χρήματα για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους. Κι όμως το ποσό που δόθηκε είναι μόνο ένα μέρος των χρημάτων που δικαιούμαστε και εκ του νόμου υποχρεωτικά έρχονται στον Δήμο Ναυπακτίας!
Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ξεχώρισε το δάνειο της ΔΕΥΑΝ, με εγγυητή τον δήμο, για την αποπληρωμή του Φ.Π.Α. Δυστυχώς φάνηκε ότι η πλειοψηφία έχει τη διάθεση να ζητήσει μόνο ένα τυπικό έλεγχο για το πανωπροίκι των 2,8 εκ. ευρώ. Όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος να φτιάξει κάποιος ομελέτα, χωρίς να σπάσει τα αβγά! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΝ, δεν βγαίνει από τον φαύλο κύκλο των χρεών, αφού θα χρειαστεί πιθανόν να βρει στο άμεσο μέλλον ένα ποσό κοντά στα τρία εκ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε το δάνειο, το πανωπροίκι και τα πρόστιμα. Δυστυχώς όμως, ακόμη και όλες οι εισπράξεις από τις νέες συνδέσεις είναι σχεδόν το μισό αυτού του ποσού. Έτσι αν δεν βρεθεί τρόπος να αυξηθούν τα έσοδά της (νέες επεκτάσεις του δικτύου, εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα μειώσουν το δυσβάστακτο κόστος της ΔΕΗ κλπ) σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν οι δημότες να «πληρώσουν το μάρμαρο».
Επίσης στην ίδια συνεδρίαση πάρθηκε απόφαση να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτονόητη κατά την γνώμη μας η απόφαση στους καιρούς που ζούμε.


 Γραφείο Τύπου ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου