Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων για την πλάζ


Με αφορμή το «πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κατασκευών σε χώρο αιγιαλού», που εξέδωσε η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλ/νίας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της πλαζ Ναυπάκτου με ημερομηνία 23.2.2011 και απευθύνει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης την οποία και καλεί να εκτελέσει σε διάστημα 30 ημερών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Οι εγκαταστάσεις της πλαζ Ναυπάκτου όπως και του Ξενία ανήκουν στην σημαντική παραγωγή δημοσίων κτιρίων που προέκυψε τη δεκαετία του ΄50 και ΄60 στα πλαίσια της προσπάθειας του Ελληνικού κράτους να ανασυγκροτηθεί και να εντάξει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Για την υλοποίησή τους, στα πλαίσια του νεοσύστατου τότε ΕΟΤ και υπό την διεύθυνση του Χαράλαμπου Σφαέλου αρχικά και του Άρη Κωνσταντινίδη στη συνέχεια, εργάστηκε ομάδα επίλεκτων νέων αρχιτεκτόνων που δημιούργησε κτίρια διεθνώς αναγνωρισμένα για την αξίας τους, ως δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Σήμερα, και ανεξάρτητα από την απαξίωσή τους, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της νεότερης ιστορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της συλλογικής μνήμης.
Για αυτό πιστεύουμε πως ο Δήμος, η αρωγή μας θεωρείται δεδομένη, θα πρέπει να διερευνήσει την δυνατότητα ούτως ώστε οι εγκαταστάσεις της πλαζ να διασωθούν να αναστυλωθούν και επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

1 σχόλιο:

  1. Το διάβασα σήμερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (Business Stories, σελ. 5) και το παραθέτω, καθώς πιθανολογώ πως, έστω και ως πληροφορία, θα μας χρειαστεί στην υπόθεση της Πλαζ (μήπως και του Ξενία;):
    «Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου συμπληρώνεται με την ίδρυση Πολεοδομικού Γραφείου εντός του ΕΟΤ, το οποίο θα αδειοδοτεί τις τουριστικές επενδύσεις, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, και τα Condo Hotels (σ.Σ.: πρόκειται για εγκαταστάσεις ξενοδοχείων 4 ή 5 αστέρων με ιδιάζουσα μορφή και καθεστώς), καθώς και όλες τις τουριστικές εγκαταστάσεις που ανεγείρονται σε δημόσια ακίνητα της ΕΤΑ, της ΚΕΔ, και άλλων Οργανισμών του Δημοσίου».-
    η Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή