Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στενάζει η αγορά της Ναυπάκτου


Στη Ναύπακτο τον τελευταίο χρόνο η αναλογία ενάρξεων και διακοπών της λειτουργίας επιχειρήσεων είναι ένα προς δυο, βάσει των στοιχείων της εφορίας. Δηλαδή έχουμε δυο διακοπές και μια έναρξη. Ωστόσο όμως πολύ περισσότερα είναι τα λουκέτα, δηλαδή η ανεπίσημη διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης που δεν περνάει από την εφορία. Υπάρχουν και διακοπές λόγω συνταξιοδότησης που όμως είναι πολύ λίγες μπροστά στις νεότερες επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει με τη συνδρομή και του οικονομικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ. Αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τους νέους εμπόρους, διότι οι επιχειρήσεις δεν άντεξαν και αφού εξήντλησαν το όριο των δυο ετών που έθετε το πρόγραμμα ως υποχρέωση λειτουργίας της επιχείρησης, μετά κατέβασαν ρολά. Σε αυτή την κατηγορία είχαν συμπεριληφθεί κυρίως καταστήματα με πρόχειρο φαγητό, εστιατόρια και είδη ένδυσης και υπόδησης.
Εκτός όμως από την οικονομική κρίση που αναγκάζει πολλούς επιχειρηματίες να βάζουν «λουκέτο» υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που έχει σχέση με την έλλειψη εμπειρίας όσων επιχειρούν να μπουν στην αγορά. Οι περισσότεροι από εκείνους που απέτυχαν είχαν κάνει ουσιαστικά μια «επιπόλαιη» κίνηση λόγω απειρίας και χωρίς να έχουν «ψάξει» τι ζητάει η αγορά.
Τα επαγγελματικά ενοίκια στη Ναύπακτο ήταν και εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι, γιατί πάντα στον εμπορικό δρόμο της πόλης ήταν υψηλά. Τελευταία κάποιοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να «ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους», όμως οι περισσότεροι προτιμούν να έχουν κλειστά τα μαγαζιά, πάρα να μειώσουν το ενοίκιο. Γι’ αυτό άλλωστε και για πρώτη φορά στην οδό Τζαβέλα υπάρχουν τόσα ενοικιαστήρια, ενώ σε παλιότερες εποχές οι ενδιαφερόμενοι πλειοδοτούσαν για ένα μαγαζί. Πολλοί μάλιστα έδιναν και «αέρα» στον ιδιοκτήτη αρκεί να το πάρουν. Σήμερα αυτά θεωρούνται «περασμένα μεγαλεία»…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου