Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το μεγάλο στοίχημα της απογραφής

- Οι δήμαρχοι των αιτωλοακαρνανικών δήμων επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος ο πληθυσμός γιατί βάσει αυτού κόβεται η πίτα…

Επί ποδός είναι ήδη τα συνεργεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση των δημοσίων κτιρίων (έως τις 28 Φεβρουαρίου), ενώ επίκειται η γενική απογραφή πληθυσμού από τις 30 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου.
Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους.  Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.
Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης.
Η φετινή απογραφή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς από τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα που θα «βοηθήσουν» στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου εκλογικού νόμου και στη διαμόρφωση των νέων εκλογικών περιφερειών, μονοεδρικών και περιφερειακών. Η «πρωτοτυπία» αυτής της απογραφής έγκειται στο ότι δεν θα γίνει σε μία μόνο ημέρα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά μέσα σε 15 ημέρες για να δοθεί η ευκαιρία στους 45.000 απογραφείς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Περίπου 60.000 άνθρωποι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας θα απασχοληθούν, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 74 εκατ. ευρώ.

Τα στατιστικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας μιας περιοχής και του πληθυσμού θα συγκεντρωθούν από τους απογραφείς, οι οποίοι θα επισκέπτονται τα νοικοκυριά τόσο τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες. Δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει οποιοσδήποτε στο σπίτι, οι απογραφείς θα ξαναεπισκεφθούν τα νοικοκυριά αφήνοντας σχετική ειδοποίηση στην οποία θα προκαθορίζουν μέρα και ώρα. Σε κάθε νοικοκυριό καταγράφονται όλα τα άτομα που συνήθως μένουν στον χώρο αυτό, δηλ. θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά (στρατιώτες, φοιτητές, ναυτικοί κ.α.).
Οι αιτωλοακαρνάνες δήμαρχοι ήδη έχουν κινητοποιηθεί με σκοπό στους δήμους τους να εγγραφούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται. Άλλωστε με βάση αυτή την απογραφή για τα επόμενα δέκα χρόνια θα γίνεται η κατανομή όλων των πόρων (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ κ.λπ., οπότε είναι ευνόητο πως κάθε περιοχή έχει να χάσει εάν π.χ. μετακινούνται στα χωριά τους άτομα που μένουν μόνιμα αλλού. Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη το 2001 στο Δ.Δ. Ευηνοχωρίου του δήμου Μεσολογγίου όπου εκατοντάδες κάτοικοι απογράφηκαν στο Κρίκελλο Ευρυτανίας απ’ όπου κατάγονταν. Το Ευηνοχώρι έχασε πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε έργα ενώ για 300 άτομα έχασε τώρα στον Καλλικράτη την ευκαιρία να είναι δημοτική κοινότητα με πολύ περισσότερες αρμοδιότητες…
Η δημοτική αρχή Μεσολογγίου αποφάσισε να προτείνει την δημιουργία δύο οικισμών, ο ένας στην Μαγούλα Αιτωλικού και ο άλλος στην περιοχή Κολυθιές, πλησίον της Αγριλιάς. Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως οικισμού αυτομάτως δημιουργεί υποχρεώσεις στο κράτος (φως, νερό κ.α.) και εξαιτίας της αναπτυσσόμενης δόμησης αποφασίστηκε να προταθούν. Ο κ. Κατσούλης είπε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πως θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και μπορεί να στοιχίσει στον τόπο.
Σε ότι αφορά τον δήμο Αγρινίου έχει δοθεί περισσότερη έμφαση αφού ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός συνεχώς αναφέρει την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας του αποτελέσματος της απογραφής του 2001. Στην πόλη του Αγρινίου είχαν απογραφεί περίπου 45.000 κάτοικοι και εκτιμήσεις μιλούν για πραγματικό πληθυσμό άνω των 55.000 – 60.000 κατοίκων. Ωστόσο συνολικότερα ο δήμος μάλλον θα έχει μείωση καθώς σε πολλούς συνενούμενους δήμους (π.χ. Μακρυνεία, Παναιτωλικό, Παρακαμπύλια, Αγγελόκαστρο) η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι εμφανής. 
Στη Ναυπακτία εκτός του αστικού κέντρου της Ναυπάκτου δεν παρατηρείται αλλού πληθυσμιακή αύξηση ενώ στους υπόλοιπους δήμους θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα τα πληθυσμιακά νούμερα δεδομένης της μετακίνησης πληθυσμού σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο κ.λπ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου