Στις 29/5/2011 που ο σύλλογος έχει την προγραμματισμένη του έφιππη εκδρομή στην Ποτιδάνεια Δωρίδας, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην παρέα μας έναν ξεχωριστό επιστήμονα, άνθρωπο και προς ιδιαίτερη τιμή μας , τακτικό μέλος του συλλόγου μας.
Θα είναι μαζί μας ο κ. Θεόδωρος Γ. Αντίκας DVM, PhD, ιππίατρος, που θα ταξιδέψει αρκετές ώρες οδικός προκειμένου να δει από κοντά τις δραστηριότητες του συλλόγου μας, τα μέλη του και να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή. Η εμπειρία και η γνώση του γύρω από τα άλογα και τα ιππικά δρώμενα παγκοσμίως είναι στην διάθεση του συλλόγου μας προκειμένου να βοηθηθούμε σε όλους τους τομείς δράσεων που έχουμε ξεκινήσει να αναπτύσσουμε. Ο κ. Αντίκας είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παραδοσιακών Συλλόγων Ιππικής (ΠΕΠΣΙ) που ο σύλλογος μας προτίθεται να γίνει μέλος.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Αντίκας είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απόφοιτος Πολ. Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Ph.D φυσιολογίας του ανθρώπου απο το Πανεπιστήμιο του Illinois. Απ’ το 1973 μέχρι σήμερα διδάσκει σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπήρξε για 5 χρόνια λέκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και διδάσκων καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιλινόις και Παρισιού ενώ μιλάει 8 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Λατινικά, Ρώσικα και Ισπανικά). Σαράντα χρόνια πάθος για την ιππιατρική καθώς και πολυάριθμες διαλέξεις σε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο σημαδεύουν την διεθνή θεωρητική του καριέρα. Είναι Επίσημο Μέλος – Ιππίατρος & Διεθνής Κριτής – της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας (FEI) και μέλος πολλών ακόμη επιστημονικών οργανισμών παγκοσμίως. Ο καθηγ. Θ. Αντίκας έχει εκδώσει πάνω από 240 μελέτες και 12 βιβλία σε θέματα φυσιολογίας ανθρώπων και ζώων, αθλητιατρικής του ίππου, χειρουργικής & θεραπείας με λέιζερ, φυσιολογίας-ανατομίας πειραματόζωων, ελληνικήs και ρωμαϊκήs λογοτεχνίαs σε θέματα ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων κι αναρίθμητα ακόμη έργα. Ακόμη εκτός από τηλεοπτικές εκπομπές και άρθρα για τα Ιππικά, έχει δημοσιεύσει ανάμεσα στα άλλα, το βιβλίο “Τριάντα Χρόνια με τα Ζώα“, το 1983. H δεύτερη έκδοση του 2000 κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα. Τέλος απ’ τις εκδόσεις Εύανδρος (Αθήνα 2004), έχουν κυκλοφορήσει δύο ακόμη πολύτιμα έργα του, το πρώτο με τίτλο «Olympica Hippica»στ’ αγγλικά, και το δεύτερο «Αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες» στα ελληνικά. Τα δύο βιβλία περιέχουν βιογραφίες εκατοντάδων νικητών στα Ιππικά και Γυμνικά των Ολυμπιάδων και καλύπτουν μεγάλο κενό στην αθλητική / ιππική βιβλιογραφία της χώρας μας. Ο κ. Αντίκας έχει τιμηθεί παγκοσμίως για την τεράστια συνεισφορά με τις μελέτες και τη διδασκαλία του σε θέματα ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας, ανοσοβιολογίας, οστεολογίας, αρχαιοζωολογίας και ιστορίας του Ολυμπισμού. Παντρεμένος με την λαμπρή Αμερικανίδα ανθρωπολόγο Laura Wynn, έχει τρία παιδιά, το Γιώργο Αλέξανδρο Αριστοτέλη (1972) την Όλγα-Έλενα (1974) και τη γνωστή μας Michaela-Heidi (1977). Το 2004 μετακόμισε απ την αγαπημένη του πόλη, το Λιτόχωρο στον Όλυμπο δίπλα στην ιερή πόλη Δίον και εγκαταστάθηκε στην πολιτεία Washington της Αμερικής όπου δίδαξε την Ιστορία των Αρχαίων Ολυμπιάδων στο εκεί Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης Ανατομία, Φυσιολογία και Βιολογία στο Skagit Valley College. Τέλος το 2009 επέστρεψε ‘στην Ιθάκη, μετά απο πέντε χρόνια με τους ΄΄βαρβάρους΄΄ , όπως λεει, κι εγκαταστάθηκε μόνιμα πια στην Πύδνα (Μακρύγιαλος), όπου κατά τη γνώμη του ‘είναι καλό να πεθάνει κανείς παρέα με 25.000 ήρωες που έπεσαν στη μάχη όπου χάθηκε η Μακεδονία—και μαζί της η Ελλάδα…
Το νέο δίτομο πόνημα του ΙΠΠΟΙ ΚΑΙ ΙΠΠΟΛΟΓΙΑ (Α’ τόμος, 2010 και Β’ τόμος 2011) πραγματεύεται σχεδόν τα πάντα που αφορούν στον ίππο: απο την εξέλιξη του στη διάρκεια πενήντα εκατομμυρίων ετών, την ζωογεωγραφία, την ανάλυση των αυτοχθόνων ελληνικών φυλών, την καταγωγή και τους αρχαίους μύθους που αφορούν τον ίππο, την εκπαίδευση, τη διατροφή και ενσταύλιση, την κινητική, ιπποκομία και διάγνωση ηλικίας, ως το γονιδίωμα, τις κύριες παθήσεις και τις Α’ Βοήθειες, που είναι ανάγκη να γνωρίζουν απαραίτητα οι έλληνες ιππίατροι, ιδιοκτήτες και ιππείς, ώστε να μη ανατρέχουν σε ‘ξένα’ ή παρωχημένα κείμενα, που δεν είναι σήμερα τόσο χρηστικά, όσο την εποχή στην οποία γράφτηκαν. Το μνημειώδες αυτό έργο, προϊόν έρευνας κάπου τριάντα ετών, πιστεύεται ότι θ’ αποτελέσει πολύτιμο συμπλήρωμα της βιβλιοθήκης κάθε έλληνα ιππέα, ο οποίος γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που μετέτρεψε τον ίππο–αλλά και τον ημίονο–απο πολεμική μηχανή σε Ολυμπιακό αθλητή εννιά αθλημάτων εδώ και τρεις χιλιετίες και καμιά άλλη χώρα ή άλλος ‘πολιτισμός’ στην ιστορία της ανθρωπότητας…
Πηγή : hippologia.org, http://www.nafpaktiahorses.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου