Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση της Α.Δ.Κ.Ν. (Γ. Μπουλές)


Χωρίς να μιλά για την "ταμπακέρα" και με μια γενικόλογη ανακοίνωση, η παράταξη του κ. Μπουλέ, προσπαθεί να αρθρώσει λόγο και να απαντήσει σε όσα, δημότες και κάτοικοι της Ναυπακτίας, της καταλογίζουν
Ο δήμος Ναυπακτίας είναι ο μοναδικός δήμος της περιφέρειας που δεν εντάσσει κανένα νέο έργο στο ΕΣΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι 18 δήμοι έχουν ήδη εντάξει 110 νέα έργα ύψους 170 εκ. ευρώ. Αντ' αυτού ο δήμος "αναδιοργανώνει" τις υπηρεσίες του και επιδίδεται σε ένα σήριαλ απ' ευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών στα "δικά μας" παιδιά.
Τα ρέματα και τα ποτάμια είναι γεμάτα μπάζα και ο δήμος μας προωθεί διαχείριση των αδρανών με μια μελέτη που δεν λαμβάνει υπ' όψη της τις πρόσφατες αλλαγές στην νομοθεσία. Αντί να φροντίσει να προσαρμοστεί στην νομοθεσία επιμένει στην στοχοποίηση των κατοίκων που "δεν καταλαβαίνουν" και με ημερίδες που διοργανώνει "μόνος του" προσπαθεί απελπισμένα να βρει συμμάχους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ακολουθεί:

Σε μια περίοδο σύγχυσης και κρίσης που απαιτούνται τομές και σαρωτικές αλλαγές μικρά και μεγάλα συμφέροντα συσπειρώνονται και ομαδοποιούνται χωρίς να διστάζουν να καταφεύγουν στη συσκότιση της αλήθειας, στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, στη σπίλωση και την κατασυκοφάντηση. Και όλα αυτά με την προστασία της ανωνυμίας, που παραπέμπει σε άλλες τακτικές και πλήττει βαθύτατα τη δημοκρατία.

Σε αυτή τη συγκυρία η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας συνεχίζει την προσπάθεια να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τις απόψεις της για τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου στοχεύοντας σε έναν γόνιμο προβληματισμό που υπηρετεί τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον. Επιχειρείται επωνύμως, να φωτιστούν πτυχές των ζητημάτων που διαλανθάνουν της προσοχής ή συσκοτίζονται τεχνηέντως από τους άμεσα εμπλεκόμενους, πολιτικά και μη πρόσωπα, με στόχο να παραποιηθεί η αλήθεια προς όφελος μικροπολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια αυτή θα βρει ανταπόκριση από τους ενεργούς πολίτες του Δήμου μας, προκειμένου ο διάλογος να γενικευτεί και να βοηθήσει τους δημότες να αποκρυσταλλώσουν απόψεις για τα θέματα του Δήμου που αφορούν όλους μας. Παράλληλα ορθώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα τείχος προστασίας στην ανώνυμη παραπληροφόρηση που κατακλύζει τα ψηφιακά μέσα διαστρεβλώνοντας κάθε έννοια ελεύθερης, δημοκρατικής διακίνησης των απόψεων.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η προσπάθεια αντίρροπων προς τη Δημοτική αρχή δυνάμεων να της χρεώσουν ένα έλλειμμα πολιτικής. Γνωρίζοντας ότι οι δημότες αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους την προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή να διαχειριστεί τα τεράστια προβλήματα και τις προκλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου πιστώνοντάς την με θετικό πρόσημο εστιάζουν στην δήθεν απουσία πολιτικού οράματος. Άλλες φορές πάλι η κριτική επικεντρώνεται στο μοντέλο της «ενός ανδρός αρχή» παραγνωρίζοντας ή και υποτιμώντας, χωρίς τα ανάλογα επιχειρήματα, τη συνεισφορά των μελών που συγκροτούν τη δημοτική πλειοψηφία. Ξεχνούν ωστόσο ή δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δημότες εξέλεξαν τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή ακριβώς επειδή πίστεψαν ότι τα μέλη της είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις πολιτικές τους δεσμεύσεις έτσι όπως διατυπώνονται στο πρόγραμμα της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «… Απαιτούνται πολιτικές όπως ο δημοκρατικός προγραμματισμός και σχεδιασμός, η οργάνωση των υπηρεσιών, η αξιοκρατική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η αποτελεσματική διοίκηση…» «…για να πάψει ο λαϊκισμός, να τελειώσουν οι πελατειακές σχέσεις, να λειτουργήσουν οι θεσμοί, να διασφαλιστεί η ποιότητα της καθημερινότητας και να μπουν οι σωστές βάσεις για ένα καλύτερο αύριο…». Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της επιδίδεται σε έναν σκληρό καθημερινό αγώνα εκπλήρωσης των παραπάνω δεσμεύσεων.

Και εδώ τίθενται εύλογα τα ερωτήματα.

Το εκλογικό σώμα δεν ενέκρινε τις πολιτικές προτάσεις που καταθέσαμε; Η υλοποίησή τους δεν περνά μέσα από την οργάνωση του Δήμου, τον σχεδιασμό των έργων και της κοινωνικής πολιτικής με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών;

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ


Απτό παράδειγμα ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας μια πολιτική επιλογή που αναδιατάσσει και κινητοποιεί το προσωπικό του Δήμου με σαφείς κατευθύνσεις και προοπτικές σε ότι αφορά την Οικονομική Ανάπτυξη, την Κοινωνική Πολιτική, το Περιβάλλον και τα Τεχνικά Έργα. Από μια πρώτη «ανάγνωση» η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών με στόχο μεταξύ άλλων την εκπόνηση μελετών και τη διεκδίκηση κονδυλίων για συγκεκριμένα έργα αποτελεί μια επιλογή διαχειριστικού χαρακτήρα. Εύλογα ωστόσο αναφύονται δυο ερωτήματα που καταθέτουμε στην κρίση των δημοτών:

§ Δεν είναι σύστοιχη η συγκεκριμένη επιλογή με τις προαναφερόμενες προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής για αποτελεσματική διοίκηση που θα διασφαλίζει την ποιότητα της καθημερινότητας που δικαιούται και αξιώνει ο δημότης;

§ Αποτελεί μόνο ορθολογική διαχείριση του προσωπικού ή σαφή πολιτική επιλογή που περιβάλλει με εμπιστοσύνη το προσωπικό αποσκοπώντας στη συγκρότηση ισχυρών υπηρεσιών οι οποίες θα λειτουργούν απαρέγκλιτα προς όφελος του δημότη, ανεξάρτητα από την εναλλαγή του πολιτικού προσωπικού;


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ


Το θέμα της δημιουργίας χώρου εναπόθεσης αδρανών υλικών που προέρχονται από εκσκαφές και κατεδαφίσεις απασχόλησε με έντονο τρόπο το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή ανέλαβε να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του χώρου αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε επί θητείας κ. Παπαθανάση. Στόχος η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, που μέχρι σήμερα ρυπαίνεται και αισθητικά κακοποιείται από την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών.

Η προσπάθεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό πρόεκυψαν από την ελλιπή πληροφόρηση, που σε κάποιες περιπτώσεις έγινε παραπληροφόρηση και κινδυνολογία.

Ασφαλώς συμμεριζόμαστε την ανησυχία των κατοίκων των δυτικών προαστίων της πόλης μας και τη σοβαρότητα του ζητήματος που θα πρέπει να επιλυθεί με ορίζοντα δεκαετιών. Σε μια δημοκρατική κοινωνία ζητήματα τέτοιας εμβέλειας προϋποθέτουν πλήρη ενημέρωση των δημοτών και επιστημονική τεκμηρίωση. Η δημοτική αρχή προσεγγίζοντας το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις των συγκεκριμένων δημοτών, πρότεινε να διοργανωθεί από κοινού με τον υπό σύσταση Περιβαλλοντικό Σύλλογο ημερίδα με εισηγητές που θα επέλεγε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος με σκοπό να φωτίσουν όλες τις πλευρές του θέματος, για να τεθούν όλα επί τάπητος, να υπάρξουν απαντήσεις, να αποσαφηνιστούν απορίες. Η πρόταση της δημοτικής αρχής απορρίφθηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και από τον υπό σύσταση Περιβαλλοντικό Σύλλογο.

Γιατί άραγε; Γιατί αρνούνται να φέρουν τους ειδικούς της δικής τους επιλογής, ώστε να παρουσιάσουν τα προβλήματα που ισχυρίζονται ότι θα προκύψουν από το συγκεκριμένο έργο; Γιατί δεν επιθυμούν τον διάλογο; Ο υπεύθυνος δημόσιος διάλογος που προωθεί την αλήθεια δεν ισχυροποιείται με την συμμετοχή επιστημονικών φορέων; Γιατί τον απαξιώνουν; Από τον δημόσιο τεκμηριωμένο διάλογο δεν θα βγουν κερδισμένοι οι δημότες και η πολιτική; Αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση άραγε ότι με τη στάση της υπονομεύει τον θεσμό που έχει κληθεί από την κοινωνία να υπηρετήσει;

Ναύπακτος, 29-2-2012

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου