Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Τι σημαίνει για την Ναυπακτία και το Μεσολόγγι η Αμεραού;

Πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν κάθε μέρα τι σημαίνει για την πόλη της Ναυπάκτου το ρέμα της Αμεραούς, που κάθε τόσο απασχολεί τα ΜΜΕ.
Το ρέμα -που έχει πάντα νερό – περνά κάτω ακριβώς από τον ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας σε απόσταση 100 περίπου μέτρα. Απ’ αυτό το ρέμα ποτίζονται όλα σχεδόν τα αιγοπρόβατα της περιοχής, αρδεύονται όλα τα παρακείμενα χωράφια και οι κήποι, διέρχεται το καταφύγιο θηραμάτων, βρίσκουν νερό τα μελισσοσμήνη τους καλοκαιρινούς μήνες και εκβάλει στον Εύηνο ποταμό.
Είναι ένα ζωντανό ρέμα με ψάρια, καραβίδες, βατράχια και καβούρια που αποτελούν τροφή για σπάνια είδη (βίδρες). Από τον Εύηνο που εκβάλει αρδεύεται όλος ο κάμπος του Μεσολογγίου και υδρεύονται πολλές κοινότητες των Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, καθώς και το ίδιο το Μεσολόγγι.
Όπως προαναφέραμε περνά κάτω ακριβώς από τον ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας, με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Δηλαδή ο ΧΥΤΑ είναι υψηλότερα και το ρέμα χαμηλότερα, με αποτέλεσμα κάθε υγρό απόβλητο που διαρρέει –επιφανειακά και υπόγεια- από τον ΧΥΤΑ να καταλήγει στο ρέμα.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό το τόσο σημαντικό υδάτινο στοιχείο της γεωγραφίας της περιοχής, δεν το έλαβε σοβαρά υπ’ όψη της η μελέτη περιβαλλοντικών όρων δημιουργίας του ΧΥΤΑ και ούτε η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Γι’ αυτό αναρωτιούνται πολλοί, με ποιο τρόπο γίνεται κάθε φορά η επιλογή κατάλληλου χώρου για τέτοιες δραστηριότητες, με ποιό τρόπο συντάσσονται οι μελέτες και τελικά ενός κακού μύρια κακά έπονται, όπως φαίνεται.
Οι «Πολίτες Εν Δράσει» σε συνεργασία με τους κατοίκους του οικισμού της Αμεραούς, παρακολουθούμε το ρέμα και παρεμβαίνουμε όταν υπάρχει πρόβλημα. Για μας το ρέμα της Αμεραούς είναι ο δείκτης της καλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Η καλή λειτουργία όλων των υποδομών του ΧΥΤΑ ( υπόστρωμα, δεξαμενές, αντλιοστάσια, βάνες, σκέπασμα των σκουπιδιών, περίφραξη, βιοαέριο), φαίνεται στον καθρέπτη του που είναι το ταπεινό ρέμα της Αμεραούς. Όλα τα υπόλοιπα που ανά καιρούς ανακαλύπτουν οι πολιτικοί, όπως επισκέψεις σχολείων, βαρύγδουπες ανακοινώσεις, αγορές πανάκριβων μηχανημάτων (800.000(!) ευρώ έχουν δαπανηθεί για άχρηστα μηχανήματα και τα μηχανήματα που δουλεύουν είναι ενός απλήρωτου ιδιώτη) είναι συνήθεις δικαιολογίες. Σε ερώτησή μας για τα πανάκριβα μηχανήματα που είχαν αγοραστεί και δούλεψαν μόνο για 10 μέρες(!), η απάντηση ήταν ότι αγοράστηκαν από προηγούμενο δήμαρχο. Λες και η τωρινή αρχή προήλθε από παρθενογένεση και θα πρέπει κάθε φορά να επιρρίπτουμε τις ευθύνες, στις ατασθαλίες του προηγούμενου. Σε χαλεπούς καιρούς υπάρχει ένας χορός (για λίγους) εκατομμυρίων ευρώ με περιτύλιγμα πολιτικής, σε βάρος της υγείας μας, της οικονομίας μας και του περιβάλλοντος.
Το χειρότερο είναι ότι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σημαντικό και γνωστοποιείται, γίνεται μεγάλος αγώνας από την κάθε δημοτική αρχή να κουκουλωθεί το γεγονός, να μην επιβληθούν κυρώσεις στον εργολάβο που το διαχειρίζεται (με 37.000 ευρώ το μήνα!) και να μην γίνει τίποτα προκειμένου να διορθώσουμε και να προλάβουμε την επόμενη ζημιά. Η διαρροή της 19ης Αυγούστου (η τέταρτη γνωστή) είναι η μοναδική περίπτωση που η δημοτική αρχή παραδέχτηκε ότι έγινε. Λοιπόν; Έκανε κάτι από αυτά που προβλέπει η σύμβαση λειτουργίας του ΧΥΤΑ; Όπως να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν αμέσως επανορθωτικά μέτρα και να υπάρξουν πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι στη λειτουργία του;
Πέρα από τις καταγγελίες και τις μηνύσεις μας που έχουν πάρει το δρόμο τους, κύριο μέλημα του Συλλόγου μας είναι η συνεχής παρακολούθηση του ρέματος της Αμεραούς, καθώς και η παρακολούθηση της ποιότητας των νερών της θάλασσάς μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού θα κάνουμε τις δικές μας δειγματοληψίες και θα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα.
Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πολίτες Εν Δράσει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου