Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Απάντηση Α.Δ.Κ.Ν. σε Καρακώστα


Μια φαινομενικά φιλολαϊκή ρητορεία (στην πραγματικότητα ένας επικίνδυνος λαϊκισμός) κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και αφενός συσκοτίζει την πραγματικότητα και συγκαλύπτει τα προβλήματα, αφετέρου αποτρέπει κάθε σοβαρή συζήτηση και προσπάθεια για την επίλυσή τους.
Τη διαπίστωση αυτή ενίσχυσε η δημοσιευμένη στο διαδίκτυο συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου Ναυπακτίας κ. Καρακώστα. Με το γνωστό του ύφος επιτίθεται στη νέα Δημοτική Αρχή διαστρεβλώνοντας γεγονότα, αποσιωπώντας καταστάσεις, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα. Δικαίωμά του. Δικαίωμα και των δημοτών όμως να κρίνουν ποιοι παλεύουν ειλικρινά για να στήσουν τον νέο Δήμο και ποιοι προσπαθούν να κρατήσουν απεγνωσμένα το παραταξιακό «μαγαζάκι» τους.
Σταχυολογώ ορισμένες αναφορές του κ. Καρακώστα που θεωρώ ότι ξενίζουν όσους πίστεψαν στην προεκλογική του καμπάνια επιχειρώντας παράλληλα να αποδώσω τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.
Αναφέρει ο κ. Καρακώστας:

«…….δεν είμαστε η μάγισσα που με το μαγικό της ραβδάκι θα μεταμορφώσει την Ναυπακτία…».
Φαίνεται όμως ότι αυτό απαιτείτε  από την παράταξη του νυν Δημάρχου όταν λέτε ότι «η μέχρι τώρα θητεία της δεν δικαιώνει τις προσδοκίες κανενός». Από πού προκύπτει άραγε αυτό το συμπέρασμα; Επιθυμείτε σε διάστημα δυο μηνών να αλλάξει ριζικά ο δήμος; Καμιά ένδειξη διαφορετικής πολιτικής δεν έχετε δει; Αλήθεια, διερευνήσατε τι γνώμη έχουν, όχι όσοι σας περιστοιχίζουν, αλλά οι δημότες της Ναυπακτίας για τη νέα Δημοτική Αρχή;
«…Στο θέμα του συμπαραστάτη του δημότη … (η δημοτική αρχή) κινήθηκε καθαρά πολιτικάντικα και χωρίς ίχνος διάθεσης για συνεννόηση».
Αναρωτιέμαι τι εννοείτε όταν λέτε συνεννόηση. Κουβέντα στο παρασκήνιο; Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Μήπως πάλι η παράταξη Μπουλέ δεν κινήθηκε με απόλυτη διαφάνεια; Μήπως δεν έθεσε ξεκάθαρα κριτήρια για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, κριτήρια με τα οποία συμφώνησαν και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις; Μήπως δεν σεβάστηκε τους Δημοτικούς Συμβούλους και προσπάθησε να επιβάλει τον εκλεκτό της; Όχι βέβαια. Απεναντίας δυσαρέστησε δικό της στέλεχος, το οποίο είχε θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση, για να μη δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να μιλήσει για παραταξιακό υποψήφιο. Και ποια ήταν τα αποτελέσματα; Η μεν παράταξη Παπαθανάση διέσπειρε τις ψήφους της εική και ως έτυχε, η δε παράταξη Καρακώστα πρότεινε και ψήφισε «ανεξάρτητο» υποψήφιο τον κ. Φούντα, στενό συνεργάτη του κ. Καρακώστα, βασικό στέλεχος της Κίνησης Πολιτών και συνυποψήφιό του στο ίδιο ψηφοδέλτιο στις περασμένες εκλογές. Από την άλλη η παράταξη Μπουλέ εάν σκόρπιζε τις ψήφους της θα κατηγορούνταν ότι δεν ήθελε την εκλογή Συμπαραστάτη. Δεν το έκανε όμως. Ίσα-ίσα. Στήριξε μια ανεξάρτητη – μη παραταξιακή προσωπικότητα – και τις δυο Κυριακές ακριβώς, γιατί σεβάστηκε τον νόμο και θέλησε να διευκολύνει την εκλογή συμπαραστάτη, αφού απαιτούνταν δύο μόνο ψήφοι από την αντιπολίτευση για να έχουν οι δημότες τον συμπαραστάτη τους. Κατηγορήθηκε όμως χωρίς ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας ότι προτείνει… παραταξιακό υποψήφιο.
Και τη δεύτερη Κυριακή; Αφού ο κ. Παπαθανάσης εξήρε την προσωπικότητα και τα προσόντα του κ. Αγγελόπουλου, ετράπη εις άτακτον φυγήν κατά την ψηφοφορία! Ο δε κ. Καρακώστας, μετά την απόσυρση του παραταξιακού υποψηφίου του κ. Φούντα, κάλεσε το Συμβούλιο να ψηφίσει οποιοδήποτε από τους υπολοίπους προτεινόμενους πλην του κ. Αγγελόπουλου! Είναι θεωρώ εμφανές ότι το θέατρο του παραλόγου και ο Ιονέσκο ωχριούν μπροστά στις μικροπολιτικές μεθοδεύσεις του κ. Καρακώστα.
«… η υποψηφιότητα του κ. Μπουλέ ψηφίστηκε σαν υποψηφιότητα ενός κομματιού του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον βοήθησε να εκλεγεί αλλά δημιούργησε και την πρώτη απογοήτευση στους ψηφοφόρους του, την επόμενη των εκλογών. Μη ξεχνάτε ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η ψήφος σε τέτοιους συνδυασμούς είναι και ψήφος στήριξης του μνημονίου!».
Η αντιστροφή της πραγματικότητας και η μετατροπή του μαύρου σε άσπρο είναι μια τακτική βολική και προσφιλής σε προπαγανδιστές. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αρμόζει σε δημότες που ευαγγελίζονται τον σεβασμό προς τον πολίτη και το δημοκρατικό ήθος. Από ποια δεδομένα άραγε κ. Καρακώστα συμπεραίνετε ότι ο Συνδυασμός της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας είναι υπέρ του Μνημονίου; Και πώς τεκμηριώνετε την άποψή σας ότι η υποψηφιότητα Μπουλέ ήταν υποψηφιότητα ενός μέρους του μηχανισμού ΠΑΣΟΚ; Ένα είναι βέβαιο. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας συσπείρωσε δημότες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα ακριβώς γιατί στάθηκε πέρα και πάνω από κομματικές επιλογές και τις πολιτικάντικες συναλλαγές.
«…Επίσης τράπηκε σε φυγή μπροστά στα δύσκολα κλείνοντας την ΑΝ.ΝΑ και αφήνοντας ξεκρέμαστους δεκάδες συντοπίτες μας που η εταιρεία τους χρωστά χρήματα. Δεν επέλεξε την συγχώνευση όλων των εταιρειών σε μία. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα να ξεχρεώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τους πιστωτές μας, αρκεί να δουλεύαμε με ουσιαστικό τρόπο την εταιρεία. Ότι δεν δουλεύει καλά το κάνουμε να δουλεύει, δεν το καταργούμε αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις…».
Είναι βέβαιο, δυστυχώς, κ. Καρακώστα ότι ο λαϊκισμός από πολλούς αγαπήθηκε και πολλούς ωφέλησε κομματικά. Έβλαψε όμως τον τόπο και τα αποτελέσματά του τα πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα. Γνωρίζετε πολύ καλά – κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι δημότες από τους οποίους το αποκρύπτετε- ότι η συγχώνευση της υπερχρεωμένης ΑΝ.ΝΑ με τις άλλες δημοτικές εταιρείες θα σήμαινε μπλοκάρισμα των οικονομικών της νέας εταιρείας από τους πιστωτές της ΑΝ.ΝΑ και συνεπώς αδυναμία λειτουργίας του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, («Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΔΑΠ), αλλά και κάθε άλλης δραστηριότητας της εταιρείας. Και είναι βέβαιο τότε ότι πάλι θα διαμαρτυρόσαστε για την αναλγησία της Δημοτικής Αρχής! Για την ενημέρωση των δημοτών αναφέρουμε ότι η ΑΝ.ΝΑ όχι μόνο δεν μπορούσε να πληρώσει τους προμηθευτές της, αλλά ούτε και να εισπράξει αφού δεν διέθετε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Η αδυναμία αυτή θα μεταφερόταν και στην εταιρεία που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση με ολέθριες επιπτώσεις για τον νέο φορέα.
Και φυσικά δεν προτείνατε, όταν προκληθήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάποια εφικτή και βιώσιμη λύση. Προτάσεις του στυλ «να ξεχρεώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τους πιστωτές μας, αρκεί να δουλεύαμε με ουσιαστικό τρόπο την εταιρεία» θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια»!
«… Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι το ότι με την πίεση όλων μας θα τους αναγκάσουμε κάποια στιγμή να την οργανώσουν (την ιστοσελίδα του Δήμου) καλύτερα….».
Εδώ κρούετε ανοιχτές θύρες κ. Καρακώστα. Γιατί από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος κ. Μπουλές ήρθε σε επαφή με το ΤΕΙ Ναυπάκτου με στόχο την καλύτερη οργάνωση της παρουσίας του Δήμου στο Διαδίκτυο αλλά και την αξιοποίηση και ενεργό παρουσία του επιστημονικού δυναμικού του ΤΕΙ στην ζωή της πόλης μας.
«…για μένα ως δημοτικό σύμβουλο το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η θρησκευτική διαμάχη, αλλά η στάση των δημοτικών μας αρχόντων κατά καιρούς. Επέλεξαν να προβάλλουν τις σχέσεις τους είτε με τον Μητροπολίτη, είτε με την Μονή της Μεταμόρφωσης, για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι αυτό και παραπάνω σας έλεγα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου Ναυπακτίας είναι η αξιοπιστία των διοικούντων και η νοοτροπία τους…».
Ασφαλώς και είναι δικαίωμά σας να αποφεύγετε να πάρετε θέση στη διαμάχη Μητροπολίτη και Μονής. Αν και η διαμάχη δεν είναι θρησκευτική, όπως, πολιτικάντικα σκεπτόμενος, αφήνετε να εννοηθεί. Οφείλετε ωστόσο να αναγνωρίσετε και στους άλλους το δικαίωμα να παίρνουν θέση σε θεσμικά ζητήματα και να συνεργάζονται με τους επίσημους εκπροσώπους των θρησκευτικών, κοινωνικών και λοιπών ομάδων. Το ερώτημα είναι απλό. Πρέπει ή δεν πρέπει να συνεργάζεται θεσμικά ο Δήμαρχος με τον Μητροπολίτη, τον επίσημο εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος; Εάν ο κ. Καρακώστας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους μοναχούς είναι δικαίωμά του. Δεν επιτρέπεται όμως για θεσμικά ζητήματα να απαιτεί να πατάνε και οι άλλοι σε δύο βάρκες όπως κάνει ο ίδιος.
«…Ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει πως δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα για το πόσο άσχημα είναι τα οικονομικά του Δήμου και των εταιρειών του, φρόντισε να εκτινάξει στα ύψη το κόστος των αντιδημάρχων και των ειδικών συμβούλων. Διόρισε τον μέγιστο δυνατό αντιδημάρχων (έξι) και από την πρώτη κιόλας στιγμή προσλαμβάνει τον μέγιστο αριθμό (έξι) συμβούλων. Για να καταλάβουμε όλοι, αυτό σημαίνει κόστος περί τις 500.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτά και δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και δεν αρέσουν σε κανένα…».
Εδώ πρόκειται για την αποθέωση του λαϊκισμού. Αγνοείτε κύριε Καρακώστα (ή προσποιείστε πως αγνοείτε) ότι στο παρελθόν συμμετείχατε ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ναυπάκτου που είχε 4 αντιδημάρχους και 3 ειδικούς συμβούλους; Τώρα συμμετέχετε στον Δήμο Ναυπακτίας, ένα διευρυμένο Δήμο που εκτείνεται από τον Γαλατά ως την Γραμμένη Οξιά; Έναν δήμο που ενσωμάτωσε έξι πρώην Δήμους; Έναν Δήμο που ξεκινάει από την αρχή και πρέπει ΤΩΡΑ να οργανωθεί. Και είναι βέβαιο ότι χωρίς εξειδικευμένα στελέχη δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος. Δεν αναφέρεστε όμως στο γεγονός ότι οι πρώην δήμαρχοι έπαιρναν μόνο δημοσιογράφους για ειδικούς συμβούλους με σκοπό να προβάλλουν το «έργο» τους. Ο σημερινός δήμαρχος προκήρυξε τις θέσεις αυτές για να πάρει 3 μηχανικούς, 2 οικονομολόγους και έναν δημοσιογράφο. Είναι βέβαιο ότι οι δημότες αναγνωρίζουν την διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου. Διότι με κουβέντες καφενείου δεν αντιμετωπίζονται σύνθετα προβλήματα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Χωρίς αντιδημάρχους πώς άραγε θα διοικηθεί η Αποδοτία των είκοσι και πλέον χωριών με την τεράστια έκταση (που μάλιστα διεκδικούσε την λειτουργία ξεχωριστού ορεινού Δήμου) ή η Χάλκεια των επτά ζωντανών χωριών; Ή μήπως δεν χρειάζεται ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος-καθαριότητας, ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών; Εκτός κι αν θεωρείτε κ. Καρακώστα, όντας εκπαιδευτικός, περιττό τον Πολιτισμό και την Παιδεία, οπότε ας καταργήσουμε την αρμόδια αντιδήμαρχο. Δεν ακούστηκε ωστόσο μια θετική κουβέντα από μέρους σας για το γεγονός ότι η νέα Δημοτική Αρχή εξοικονόμησε πόρους από τις προεδρίες της ΔΕΥΑΝ και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Και θα εξοικονομούσε και από τον Συμπαραστάτη του Δημότη αν εκλεγόταν ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος, και αξίζει εδώ να επαινεθεί η πρόθεσή του, θα δούλευε χωρίς μισθό στη θέση αυτή.
Παραπονεθήκατε επίσης στη συνέντευξή σας γιατί δεν έγιναν αποδεκτές κάποιες προτάσεις σας στη συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Κόπτεσθε υπέρ των δημοτών και της δυνατότητάς τους να «ελέγχουν» την Δημοτική αρχή όταν ο ίδιος με τη στάση σας υπονομεύσατε την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, που θα έλεγχε την Δημοτική Αρχή και θα βρισκόταν στο πλευρό του πολίτη.
Αρνητική εντύπωση έκανε επίσης η πρόταση που καταθέσατε: «Όταν τουλάχιστον 25 κάτοικοι συνυπογράφουν αίτηση για συγκεκριμένο θέμα, αυτό να συζητιέται υποχρεωτικά στο συμβούλιο». Εύλογα αναφύεται στο νου των σκεπτόμενων δημοτών το ερώτημα: Τι Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε; Μια λέσχη θεωρητικών αναζητήσεων, έναν χώρο ατέρμονων συζητήσεων κάποιων αργόσχολων; Για φανταστείτε τέσσερες ομάδες πολιτών (δεν είναι δύσκολο να βρεθούν 100 δημότες) να θέτουν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο τα πιο απίθανα θέματα. Οι συνεδριάσεις να κρατούν 12ωρο και τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες προς δόξαν του… ελέγχου και της… συμμετοχής. Από διοίκηση έχει ανάγκη ο Δήμος μας κ. Καρακώστα και όχι από λόγια πού «χαϊδεύουν» τα αυτιά των δημοτών …
Τέλος, δύο ακόμα λόγια για τη δημοκρατική ευαισθησία του κ. Καρακώστα. Προεκλογικά είχε ταχθεί ο ίδιος υπέρ του ορεινού δήμου Ναυπακτίας. Είναι γνωστό ότι στην παράταξή του ποτέ δεν συζήτησαν για το θέμα αυτό. Τη μεγαλύτερη αλλαγή που έγινε στον διοικητικό χάρτη της χώρας μάλλον την θεώρησαν μια μικρή λεπτομέρεια…. Γιατί άραγε δεν λειτούργησε το συλλογικό όργανο της παράταξης για να καταλήξει σε μια επίσημη θέση; Αντιθέτως, ο κ. Καρακώστας είχε την ευκαιρία να περιφέρει την προσωπική του άποψη εντελώς…. δημοκρατικά και με περισσή «ευαισθησία» μεταξύ των πολιτών. Δεν το θίξαμε τότε το θέμα αυτό, προκειμένου να διαφυλάξουμε το ήπιο προεκλογικό κλίμα. Σήμερα ο κ. Καρακώστας σκιαμαχεί αδικώντας την νοημοσύνη των συνδημοτών μας. Άραγε με τις θέσεις που εκφράζει θεωρεί ότι εκπροσωπεί επάξια στο πλαίσιο του νέου Δήμου τη βούληση των δημοτών που του εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους;


Δημήτρης Ζησιμόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας

2 σχόλια:

 1. κ. Ζησιμόπουλε ενδεικτικά και μόνο σας απαντώ. Ο κ. Παπαθανάσης στη θητεία του είχε προσλάβει ένα μόνο σύμβουλο από τους τρεις που δικαιούταν, τον τρίτο χρόνο προσέλαβε μια υπάλληλο της ΑΝ.ΝΑ ως δεύτερο σύμβουλο για να ξεφορτώσει την εταιρεία από ένα μισθό και μόνο τον τέτερτο χρόνο έφτασε στον μέγιστο αριθμό που του επιτρεπόταν, τους τρεις συμβούλους. Βέβαια και τότε ο Καρακώστας αποκάλυψε το γεγονός (Ο Παπαθανάσης ντρεπόταν να το παραδεχθεί) και το κατήγγειλε δημόσια. Απλώς τότε δεν τον καταγγέλνατε ως λαϊκιστή ούτε είσαστε στη δυσάρεστη θέση να υπερασπίζεστε Παπαθανάσειες λογικές. Παρεμπιπτόντως και ο Παπαθανάσης ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για να μας γλυτώσει από ένα μισθό. Επίσης ο Κονίδας ήτν πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ για να μας γλυτώσει από ένα μισθό. Δεν σας είδαμε τότε να τους χειροκροτάτε. Μάλλον συγκαταλέγεστε στους όψιμους χειροκροτητές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην αρχαία τραγωδία -την απορρέουσα από την ηθική και τη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων- η "ύβρις", η αλαζονική, δηλαδή, υπεροπτική, προκλητική συμπεριφορά του ανθρώπου, που οδηγούσε σε υπέρβαση του ηθικού και του θεϊκού Νόμου, εθεωρείτο προσβολή κατά των ίδιων των Θεών, προκαλούσε την οργή τους, και επέφερε την τιμωρία του υβριστή...
  Δεν θα σχολιάσω τίποτα περισσότερο για το ύφος της θέσης του εκπροσώπου της παράταξης του Γιάννη Μπουλέ (ελπίζω να μην εκπροσωπεί και τον ίδιο). Εξάλλου, με πρόλαβαν τόσοι πολλοί! Θα υπενθυμίσω μόνον ένα σχόλιο που είχα παραθέσει στο Nafpaktos Voice λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Μαρτίου (πόσο... προφητικό!):
  ---------
  "...Βέβαια, πολλές φορές διαβάζω σχόλια που προσωπικά με ενοχλούν. Ενίοτε δε και η ίδια η είδηση με "ενοχλεί" (με πικραίνει, με κάνει να αγανακτώ, με κάνει να στενοχωριέμαι για την όποια στήριξη πρόσφερα σε ανθρώπους που τελικά μάλλον δεν την άξιζαν). Νομίζω, όμως, ότι "μπαίνουμε" στα blogs ακριβώς για να διαβάζουμε και γνώμες και σχόλια που ναι μεν μπορεί να μας ενοχλούν, αλλά που δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε σε επίσημα sites (που είναι κατευθυνόμενα, που πληρώνονται, που έχουν συμπάθειες-αντιπάθειες κλπ). Σ' αυτές τις περιπτώσεις απλώς "αντλώ" πληροφορίες και "σκανάρω" ποιες είναι οι στάσεις/προκλήσεις/συμπεριφορές που αντιπαθούν οι άλλοι αναγνώστες/χρήστες και αγανακτούν. Λίγο-πολύ, είναι τα ίδια πράγματα (αν ίσως αλλάξουμε τα πρόσωπα) που κάνουν κι εμένα να αγανακτώ: η αδικία, η λαμογιά, η πεποίθηση, η υπεροψία ότι κάποιοι νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι/ανώτεροι/καταφερτζήδες από εμάς!!!
  Με δύο λόγια: μεγάλη υπόθεση η επιλογή προφίλ "Ανώνυμος/η". Είναι η ελευθερία του παρα-Τύπου..."
  --------

  ΑπάντησηΔιαγραφή