Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Η ΚΠΝ ξεκινά τον διάλογο για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ

Το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει μόνο ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Εδώ και χρόνια το ΜΕΛΛΟΝ του υποθηκεύεται από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των Ναυπάκτιων .


Η Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου, αλλά και άλλοι συμπολίτες και φορείς της πόλης, εδώ και τρία χρόνια επέμεναν στην ανάγκη καταγγελίας της σύμβασης με τον «επενδυτή».

Εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε.

Έστω και καθυστερημένα ο Δήμος Ναυπάκτου κατήγγειλε τη σύμβαση.

Σήμερα, πλέον, το ΞΕΝΙΑ, αν και απαξιωμένο με την πάροδο των χρόνων, έχει επιστρέψει στα χέρια του Δήμου.

Και τώρα…τι;
·    Θα δοθεί ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο κέντρο της πόλης στους δημότες, για χρήση από όλους ή θα «θυσιαστεί» για ιδιωτική χρήση;
·    Θα συμβάλλει η χρήση του στη διαμόρφωση της Ναυπάκτου σε πόλη ελκυστική για τους κατοίκους της πρώτα και επομένως και για τους επισκέπτες της ή θα «φυτευτεί» στη θέση του ένα μεγαθήριο , που θα σκοτώσει το μέλλον της πόλης ;
Εμείς, στην Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου , έχουμε δώσει απάντηση σε αυτό το δίλημμα .

Αν στην δική μας πρότασή μας βάζαμε έναν τίτλο, αυτός θα ήταν ο παρακάτω:
«Το ΞΕΝΙΑ να γίνει ένας χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον οποίο κάθε δημότης να έχει ελεύθερη πρόσβαση».

Και εννοούμε πολύ απλά ότι ο χώρος του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να στεγάσει ποικίλες δραστηριότητες που είναι απαραίτητες σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Μια μεγάλη πλατεία 12 στρεμμάτων με τις πολιτιστικές δραστηριότητες να κυριαρχούν στο χώρο. Σήμερα εμείς απλά καταγράφουμε κάποιες ιδέες, θέλοντας να βοηθήσουμε με ουσιαστικό τρόπο στο διάλογο που πρέπει να ανοίξει στην τοπική κοινωνία
Καταλαβαίνουμε επίσης πως αυτές δεν μπορεί να είναι οι μοναδικές ιδέες για την διαμόρφωση ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης και επειδή μιλάμε για μια παρέμβαση που θα χαρακτηρίζει την Ναύπακτο για τα επόμενα πενήντα χρόνια, προτείνουμε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου αυτού. Καταλήγοντας έτσι, στο τι ακριβώς θέλουμε σαν πόλη, θα προχωρήσουμε και στην υλοποίησή του.

Για παράδειγμα (και μόνο) αναφέρουμε μερικές πιθανές χρήσεις:
ü    Μια αίθουσα εκδηλώσεων-συνεδρίων, που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μοναδική μέχρι σήμερα Παπαχαραλάμπειος αίθουσα.
ü    Μικρότερες αίθουσες για εκδηλώσεις, που δεν απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και ένας εκθεσιακός χώρος.
ü    Ένα δημοτικό κινηματογράφο.
ü    Δεν αποκλείουμε να λειτουργεί μια καφετέρια αλλά και να ενοικιαστούν κάποιοι χώροι σε ντόπιους καλλιτέχνες που διατηρούν ήδη σχολές μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού κλπ ώστε ο χώρος να είναι καθημερινά ζωντανός με τη δημιουργία ενός αρχικού κυττάρου πολιτισμού στο χώρο. Έτσι μπορεί ο δήμος να ωφεληθεί, από το ενοίκιο και με τα χρήματα αυτά να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το χώρο του ΞΕΝΙΑ.
ü    Εδώ μπορεί να βρει δωρεάν στέγη η ερασιτεχνική δραστηριότητα συλλόγων, ομίλων της πόλης μας. Να στεγαστούν τα ερασιτεχνικά μουσικά και άλλα σχήματα που υπάρχουν στην Ναύπακτο.
Στον προαύλιο χώρο του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει:
ü    Ένας χώρος με δυνατότητα για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
ü    Παράλληλα στον υπόλοιπο χώρο προτείνουμε τη μερική αναδημιουργία του κήπου του Νόβα.
ü    Στη βορεινή πλευρά ένα χώρο στάθμευσης για όσους θα κατευθύνονται στο χώρο αυτό.
Αν μάλιστα σκεφθούμε και το Γρίμποβο από το ΞΕΝΙΑ μέχρι το αλσύλλιο και τον χώρο των παζαριών χωρίς αυτοκίνητα χειμώνα-καλοκαίρι, διαμορφωμένο έτσι ώστε να στεγάζει και άλλες δραστηριότητες εκτός από καφετέριες και εστιατόρια, τότε η Ναύπακτος αλλάζει εντελώς όψη. Θα μιλάμε για την πόλη με την μεγαλύτερη παραλιακή πλατεία σε όλη την Ελλάδα με βαθύσκιωτα πλατάνια και καθαρή (ελπίζουμε) θάλασσα.

Περιμένουμε όμως προτάσεις και από άλλους και κυρίως από αυτούς που σήμερα διοικούν την πόλη.
Θεωρούμε, επιπλέον ότι οι μαζικοί φορείς της πόλης πρέπει να πάρουν θέση για το θέμα άμεσα , ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου , όπου και θα συζητηθεί το θέμα .

                                                                                          ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου