Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μετά την αποτυχία επιλογής συμπαραστάτη


Το Γραφείο Τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την μη εκλογή συμπαραστάτη.

Θα μπορούσε να είχε εκλεγεί συμπαραστάτης του δημότη, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας;

Και βέβαια μπορούσε, είναι η δική μας απάντηση. Αρκεί στην δεύτερη ψηφοφορία να  υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά της πλειοψηφίας. Στην πρώτη ψηφοφορία προσπάθησε να «τυλίξει τον ντορό» και υποκρίθηκε την ψήφο κατά συνείδηση μπας και τσιμπήσει κανένα ψήφο, για τον «υπογείως» στηριζόμενο εκλεκτό της. Στο επόμενο διάστημα αρνήθηκε να μιλήσει με κανέναν, απέρριψε τη δημόσια πρόταση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, για επιλογή κάποιου από αυτούς που συγκέντρωσε ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Αγνόησε την δέσμευση του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης ότι αν η πλειοψηφία ξεφύγει από την παραταξιακή της επιλογή θα έχει την στήριξη και της αντιπολίτευσης και επομένως θα είναι σίγουρη η επιλογή συμπαραστάτη. Δηλαδή η Ν.Δ. που εξέλεξε πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κ. Παπούλια και το ΠΑΣΟΚ που επέλεξε τον Κ. Στεφανόπουλο (παλιότερα), δεν μπορούσαν να διδάξουν κάτι τον κ. Μπουλέ; Γιατί επιμένει «στο μπορώ και μόνος μου καλά», χωρίς ίχνος συναινετικών διαδικασιών;
Και να το αποτέλεσμα:
Όχι μόνο δεν εξελέγη συμπαραστάτης, αλλά η πλειοψηφία είχε και διαρροές ψήφων από τους συμβούλους της.

Το επόμενο ερώτημα όμως, είναι το γιατί η πλειοψηφία δεν ήθελε την εκλογή συμπαραστάτη του δημότη.

Η απάντηση σε αυτό, δόθηκε στο επόμενο θέμα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος αντέγραψε τον προηγούμενο κανονισμό (ναι, ναι του κ. Παπαθανάση!), σε αυτόν μείωσε τη δυνατότητα παρέμβασης της αντιπολίτευσης και μας τον παρουσίασε σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Άξιος ο μισθός του. Να ξέρει όμως ότι κι άλλοι δοκίμασαν στο παρελθόν να φιμώσουν την κριτική αλλά αυτοί βρέθηκαν χαμένοι τελικά.
Δεκαπέντε προτάσεις βελτίωσης του κανονισμού κατέθεσε η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά από αυτές έγινε δεκτή μόνο μία, η εξής: Επέτρεψαν (μεγάλη η χάρη τους!!), να προβλέπει ο κανονισμός τη δυνατότητα να ρωτήσουμε κάτι (το οποίο χρειάζεται διευκρίνιση) τον εισηγητή για 30 δευτερόλεπτα!
ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ: Ετσιθελικός μονόλογος – δημοκρατική συζήτηση 14 – 1.
Που να ξέρουν όμως ότι η δημοκρατία δεν συναντάται αποκλειστικά στα συμβούλια αλλά κυρίως στην κοινωνία. Και εκεί αργά ή γρήγορα βγαίνει νικητής.
Για να στηρίξουμε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς είναι χρήσιμο να αναφέρουμε κάποιες από τις προτάσεις της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που απορρίφθηκαν.

  1. Να θεσμοθετηθεί ο δημοτικός έλεγχος μέσα από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ώστε κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα εισαγωγής προς συζήτηση θεμάτων που τον απασχολούν. Σε μια τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε δίμηνο, να εξετάζονται παράπονα και αναφορές πολιτών σχετικά με τη δράση της δημοτικής αρχής, καθώς και προτάσεις για την βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών και τον προγραμματισμό έργων. Να τηρείται μάλιστα στον δήμο, ειδικό βιβλίο εγγραφής παραπόνων, αναφορών και προτάσεων των πολιτών και να ενημερώνεται γι αυτό το δημοτικό συμβούλιο.
Δεν έγινε δεκτό γιατί απ’ ότι φαίνεται προτιμούν οι πολίτες να συνωστίζονται παρακαλώντας στον προθάλαμο του γραφείου του δημάρχου, αντί να μπορούν να φέρουν το θέμα που τους απασχολεί στο συμβούλιο.

  1. Να τηρείται βιβλίο αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο να εγγράφονται οι ενέργειες που γίνονται για την υλοποίηση της κάθε απόφασης.
Αυτό το προτείναμε γιατί πολλές από τις αποφάσεις που παίρνονται δεν υλοποιούνται ποτέ. Δεν έγινε όμως δεκτό.

  1. Κάθε εξάμηνο στο συμβούλιο να συζητιούνται τα οικονομικά του δήμου και των εταιρειών του ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην διαχείρισή τους.
Γιατί άραγε δεν το δέχθηκαν;

  1. Στην ιστοσελίδα του δήμου να μην αναρτώνται μόνο τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα (μέσω της ιστοσελίδας), πριν την συνεδρίαση οι πολίτες να καταθέσουν πρόταση, σκέψη ή σχόλιο για κάθε θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στο συμβούλιο. Στην ιστοσελίδα να δημοσιεύονται και τα πρακτικά των συμβουλίων ώστε να ξέρει ο καθένας, τις τοποθετήσεις των συμβούλων.
Βέβαια προτείναμε και να προβάλλονται από την ιστοσελίδα σε πραγματικό χρόνο οι συνεδριάσεις του συμβουλίου, αλλά αυτό μπορεί να φάνηκε εξτρεμιστικό στον κ. Πατούχα. Ίσως να σκέφθηκε ότι και ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, έπεσε από ένα κίνημα που για να γιγαντωθεί, χρησιμοποίησε το διαδίκτυο.

  1. Όταν τουλάχιστον 25 κάτοικοι συνυπογράφουν αίτηση για συγκεκριμένο θέμα, αυτό να συζητιέται υποχρεωτικά στο συμβούλιο.
Δεν έγινε δεκτό γιατί τους δημότες, απ’ ότι φαίνεται, τους αντιλαμβάνονται μόνο ως ακροατές και χειροκροτητές, όχι ως ανεξαρτήτως σκεπτόμενους και δρώντες πολίτες.

Όλα τα παραπάνω, κι άλλα αυτονόητα για τους πολλούς, δεν μπήκαν στον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, παρ΄ όλο που υπάρχουν σε κανονισμούς όπως του δήμου Πατρέων, Θεσσαλονίκης και αλλού.
Να γιατί δεν τους κόλλαγε και ο συμπαραστάτης του δημότη. Θα τον προτιμούσαν συμπαραστάτη του δημάρχου. Αφού ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο, ένα θεσμό στον οποίο πρέπει να κυριαρχεί η δημοκρατική συζήτηση και να είναι ανοικτός στους συνδημότες μας, το αντιλαμβάνονται σαν ένα μηχανισμό λήψης αποφάσεων, ερήμην των δημοτών.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου