Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Συμβούλιο δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου


         Η εισήγηση και η ψήφιση της πρότασης του προέδρου του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου, που έγινε την Τετάρτη στις 16 Μαρτίου, μας άφησε άφωνους!! Με πρόταγμα το τρίπτυχο 1) οικονομικό χρέος 2) τα συμφέροντα δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα 3) να μπει τάξη και νοικοκύρεμα στα οικονομικά, ακολούθησε η πρόταση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου που μιλούσε για μηδέν έξοδα σε νέα έργα στη τοπική κοινότητα Ναυπάκτου για το έτος 2011!!
        Είναι σίγουρο ότι ο δήμος είναι χρεωμένος και ότι οι βάνες του Καλλικράτη είναι κλειστές. Εξάλου η Κίνηση Πολιτών αυτό το τόνιζε και προεκλογικά ότι δηλαδή ο Καλλικράτης είναι η προέκταση του μνημονίου στους ΟΤΑ. Μια δημοτική αρχή όμως δεν μπορεί να σταματά εκεί, όσο δύσκολα και να φαίνονται ή και να είναι τα πράγματα. Ψάχνει να βρει τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων της ώστε να παίξει το ρόλο που της ανέθεσε η κοινωνία.
        Στην απέναντι όχθη, ως εκπρόσωπος στο τοπικό συμβούλιο της Κίνησης Πολιτών, εστίασα την τοποθέτησή μου στο πως θα μπορούσαν να εξευρεθούν χρήματα για τη παραγωγή νέων έργων που επείγουν και που πιθανόν να είναι άκρως αναγκαία για την πόλη. Τόνισα ότι  α) Από δημοτικά τέλη ένα πολύ μικρό ποσοστό επιστρέφει στο δήμο και επομένως αυτό το ποσό πρέπει να απαιτήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση να αυξηθεί. β) Από τα χρήματα των τακτοποιήσεων ημιυπαίθριων χώρων, υπογείων και σοφιτών που κατατίθενται στο Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου (πράσινο ταμείο). Είναι χρήματα που καταβάλλουν συμπολίτες μας και σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν3843 διατίθενται αποκλειστικά στον πρωτοβάθμιο ΟΤΑ που ανήκουν τα ακίνητα. Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει μέχρι τέλους του έτους τα 2,5 έως 3 εκατ. Ευρώ γ) Να ελεγχθούν τα έσοδα που προέρχονται από ακίνητη περιουσία του δήμου και να αναπροσαρμοσθούν. δ ) Από την ένταξη των Λιμενικών Ταμείων στους ΟΤΑ ώστε ο δήμος να διαχειρίζεται τα έσοδα. ε) Από την κατασκευή, από τη δημοτική αρχή, ενεργειακού πάρκου ( φωτοβολταϊκών) που θα έχει άμεση απολαβή κερδών. ζ) Άλλη πρόταση πηγής εσόδων για τον δήμο είναι επίσης η διαχείριση των παζαριών σε μόνιμο στεγασμένο χώρο που θα διατίθεται και για άλλες εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Καθώς επίσης και άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα.
           Δεν αξίζει να απαριθμίσω τα έργα και τις δράσεις που πρότεινα στη συνέχεια (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποϊία, ανακύκλωση, πολιτιστικά..) γιατί δεν νομίζω να υπήρχαν αντιρρήσεις σε αυτά.
           Η πλειοψηφία πρότεινε μηδέν ευρώ για νέα έργα και ψηφίστηκε από τα 10 στα 11 μέλη. Αυτό που πραγματικά είναι εντυπωσιακό είναι το ότι η σύγκληση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας είχε σαν θέμα το «επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεσθούν»,φυσικά για το έτος 2011, και καλούσε τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Αν αυτό δεν αποτελεί κοροϊδία για τους φορείς και τους δημότες, η υπερψήφιση αυτής της πρότασης αυτοαναιρεί το ίδιο το τοπικό συμβούλιο (για τουλάχιστον ένα χρόνο) αφού μεταβιβάζει ουσιαστικά τις όποιες αρμοδιότητές του στον δήμαρχο!!
          Σαν συμβολή της Κίνησης Πολιτών στο τοπικό συμβούλιο θα εξακολουθώ, παρά την απόφαση που πάρθηκε για μηδενικά νέα έργα το 2011, να προτείνω δράσεις και έργα που κατά την γνώμη μας είναι απαραίτητα για την ποιότητα της ζωής μας στην πόλη μας.      
                                                                          ΘΩΜΑΣ  ΒΕΡΓΟΣ
                                                Τοπικός Δημοτικός Σύμβουλος Κίνησης Πολιτών Ναυπάκτου                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου