Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στο κόκκινο οι εργολήπτες


αναδημοσίευση από aixmi-news:

- Την άμεση εξόφληση των παλιών λογαριασμών ζήτησε το προεδρείο του συλλόγου κατά την συνάντηση με τους δημάρχους Γ. Μπουλέ και Π. Κατσούλη

- Λένε «όχι στην κατάτμηση έργων και στις αναθέσεις»


Σε δεινή οικονομική θέση έχουν έρθει οι εργολήπτες δημοσίων έργων της περιοχής Μεσολογγίου & Ναυπακτίας, γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν κατασκευάσει και παραδώσει αρκετά έργα, από εκείνα που τους είχαν ανατεθεί ή δημοπρατηθεί από τους δήμους, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.
Αυτό τους έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσκολίες, διότι πρόκειται για μικροεργολάβους που ουσιαστικά ζουν και συντηρούν τις επιχειρήσεις τους από τέτοιου είδους έργα. Η αλλαγή που ήρθε με τον Καλλικράτη και βρήκε τους περισσότερους δήμους χρεωμένους, δεν επιτρέπει και τους νέους δημάρχους, να ανταποκριθούν σε αυτή τους την υποχρέωση, αφού στα περισσότερα δεν είχαν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις.
Οι εργολήπτες όμως στο τέλος του περασμένου χρόνου, ήταν αναγκασμένοι να κόψουν τιμολόγια, να καταβάλλουν το ΦΠΑ και τώρα καλούνται να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί, για χρήματα τα οποία δεν έχουν πάρει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλές προέρχονται από έργα που έγιναν το 2002. Προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργολήπτες και τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους δήμους, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων Μεσολογγίου - Ναυπακτίας πραγματοποίησε συναντήσεις με τους νέους δημάρχους των δυο δήμων, Π. Κατσούλη και Γ. Μπουλέ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Κ. Λύρος τους εξέφρασε την αγωνία των συναδέλφων του, οι οποίοι έχουν φτάσει σχεδόν στο όριο της χρεοκοπίας, αφού ούτε οι τράπεζες πλέον δανειοδοτούν επιχειρήσεις και αν το κάνουν ζητούν υψηλά επιτόκια.
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν εξοφληθεί όλα τα έργα ενώ ο κ. Κατσούλης έδωσε υπόσχεση ότι θα εξοφληθούν οι εργολάβοι, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Διαβεβαίωσε ότι η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά και τόνισε ότι η αποπληρωμή αυτού του είδους των οφειλών αποτελούν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Ωστόσο όμως η συζήτηση δεν περιορίστηκε σε αυτό. Οι εργολήπτες έθεσαν και ζήτημα διαφάνειας στην κατασκευή των έργων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μέθοδο της ανάθεσης. Όπως λέει ο κ. Λύρος δεν πρέπει να γίνεται κατάτμηση των έργων, αλλά δημοπράτηση με διαφανείς όρους, ώστε να επιτυγχάνεται ισότιμη και «καθαρή» μεταχείριση απέναντι σε όλους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπου θα απαιτηθεί ανάθεση, οι δήμοι μπορούν να απευθύνονται και να συνεργάζονται με το σύλλογο των εργοληπτών και με μια σύντομη διαδικασία προσφορών, να ανατίθεται το έργο σε εκείνον που θα δώσει την καλύτερη.
Παράλληλα έγινε αναφορά και στο θέμα των μελετών με τους εργολήπτες να ζητούν την καλή σύνταξη προκειμένου να μην υπάρχουν αστοχίες που αργότερα δημιουργούν προβλήματα στο έργο, αλλά να του εξασφαλίζουν και την καλή ποιότητα κατασκευής. Από την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειψε και των θέμα των αμμοληψιών που είναι βασικό για την προμήθεια αδρανών υλικών. Οι λύσεις σε αυτό το ζήτημα θα είναι αποτέλεσμα μόνο της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστενα εξασφαλίζονται μεν τα απαραίτητα υλικά από τους ποταμούς, αλλά να μην θίγεται σε καμιά περίπτωση το περιβάλλον. Εκτός όμως από την καλή συνεργασία απαιτείται και η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας για την παρακολούθηση της εξόρυξης, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες.
Ο σύλλογος πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων Μεσολογγίου - Ναυπακτίας ιδρύθηκε το 1974 και σήμερα αριθμεί περίπου 70 μέλη. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν διαστήματα κατά τα οποία είχε αδρανοποιηθεί, όμως σε γενικές γραμμές είναι ένας δραστήριος σύλλογος που προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των εργοληπτών και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους, ενώ ασχολείται και με άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή.
Παρόντες στις συναντήσεις ήταν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κοταντάκης και Γούλας αντίστοιχα, ενώ ο σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας Β. Αντωνόπουλο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, όσο και με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου