Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Απάντηση στην ανακοίνωση της Α.Δ.Κ.Ν.


Οφειλόμενη απάντηση σε ένα πολιτικό παραλήρημα αναξιοπιστίας


Προσπαθεί η παράταξη του κ. Μπουλέ να κάνει το άσπρο, μαύρο σε ανακοίνωσή της για την πρόσφατη αναπομπή του προϋπολογισμού του δήμου, και την εκ νέου ψήφισή του από το δημοτικό συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός επεστράφη για να ξανασυζητηθεί  η εγγραφή δανείου 1 εκ. ευρώ σε αυτόν (μετά από υπόδειξη της Περιφέρειας που ελέγχει την νομιμότητά του).
Στην ανακοίνωση αναμασώνται τα γνωστά «επιχειρήματα» της πλειοψηφίας. Τα λένε και τα ξαναλένε μήπως και πείσουν τους εαυτούς τους. Κατά τα άλλα ο τίτλος που αξίζει στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπουλέ είναι ο «στον καθρέπτη μου κοιτιέμαι κι από μόνος μου αγαπιέμαι».
Για την ταμπακέρα όμως κουβέντα.
Ισχυρίζεται η παράταξη του κ. Μπουλέ ότι το δάνειο μπήκε στον προϋπολογισμό για να είναι ισοσκελισμένος.
Μια απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού όμως τους διαψεύδει. Τα ανελαστικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων των αντιδημάρχων και των ειδικών συμβούλων) είναι 29 εκ. ευρώ. Από την άλλη τα πραγματικά έσοδα που πρέπει να εγγραφούν σε αυτόν είναι 29, 8 εκ. ευρώ. Δηλαδή 800.000 περισσότερα τα έσοδα από τα έξοδα. Τρεις φορές στο δημοτικό συμβούλιο προσκλήθηκε ο κ. Μπουλές από τον δημοτικό σύμβουλο της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους αριθμούς αυτούς. Και τις τρεις φορές «ξέχασε» να απαντήσει.
Από την άλλη μεριά, για να είναι νόμιμη η σύναψη του δανείου πρέπει να είναι «πρόδηλη η αδυναμία ψήφισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού». Δηλαδή έπρεπε τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα.. Στην περίπτωση του δήμου Ναυπακτίας αυτό δεν ισχύει. Είναι προφανές ότι η νομιμότητα  είναι για την πλειοψηφία κάτι σαν τον ορίζοντα. Όσο προσπαθούν να την πλησιάσουν τόσο περισσότερο αυτή απομακρύνεται!!
Ισχυρίζεται η παράταξη του κ. Μπουλέ ότι η παρουσίαση του προϋπολογισμού ήταν ειλικρινής.
Στις 30 Μαρτίου ο κ. Μπουλές δήλωνε ότι το δάνειο είναι εικονικό και δεν πρόκειται να συναφθεί ποτέ. Δύο μήνες μετά ο ίδιος αρνείται να επαναλάβει την τοποθέτησή του αυτή και αντ’ αυτού ο πρόεδρος του συμβουλίου δηλώνει: «Το δάνειο μπήκε στον προϋπολογισμό και θα προχωρήσουμε στη σύναψή του».
Είναι προφανές πως σε μία από τις δύο περιπτώσεις λένε ψέματα. Εκτός κι αν δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι θα κάνουν. Έτσι όμως γυρίζουμε στο πρόσφατο παρελθόν του π. δήμου Ναυπάκτου και στην τακτική του «βλέποντας και κάνοντας».
Ισχυρίζονται ότι φταίει η αντιπολίτευση για το ότι δεν είχαμε προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Αυτό κι αν είναι ομολογία ανικανότητας. Αν η αντιπολίτευση έχει τέτοιες ικανότητες μήπως θα είναι καλό για τον δήμο Ναυπακτίας να αλλάξουν οι ρόλοι στο δημοτικό συμβούλιο;
Στην πραγματικότητα όμως θέλουν να συσκοτίσουν την παρακάτω πολύ απλή αλήθεια.
Αν ο προϋπολογισμός που συνέταξαν ήταν νόμιμος καμία ένσταση δεν μπορούσε να τον σταματήσει.
Θα κλείσουμε υπενθυμίζοντας ότι η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ όχι μόνο αποκάλυψε το εικονικό δάνειο αλλά κατέθεσε από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό. Αν αυτές γίνονταν δεκτές θα είχαμε περισσότερα έσοδα και λιγότερα έξοδα. Άρα θα περίσσευαν και περισσότερα χρήματα για νέα έργα, νοικοκύρεμα του δήμου, παραγωγή μελετών και διεκδίκηση πόρων. Δυστυχώς η πλειοψηφία δεν θέλησε να μας ακούσει.
Αρκετά όμως για τον προϋπολογισμό.
Το «ψητό» στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπουλέ, βρίσκεται στο τέλος.
«…την άρνησή της (αντιπολίτευσης) να ψηφίσει την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για σύσταση επιτροπής, προκειμένου να αποτυπωθούν οι απαιτήσεις εργολάβων για έργα που έγιναν χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες και εκτελέστηκαν με εντολές δημάρχου και αντιδημάρχων του πρώην δήμο Ναυπάκτου, χωρίς καμιά συμμετοχή των Υπηρεσιών του…».
Έτσι παρουσιάζουν την επιτροπή συγκάλυψης και συνδιαλλαγής με την διαπλοκή. Μας ζήτησαν να νομιμοποιήσουμε έργα που έγιναν στο παρελθόν με προφορική εντολή, χωρίς υπογραφή συμφωνητικού με τον εργολάβο, χωρίς μελέτη. Ήθελαν «ισότιμη συμμετοχή» όλων, στη συγκάλυψη της διαπλοκής.
Ρωτήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της ΚΙΝΗΣΗΣ ο αντιδήμαρχος κ. Γούλας στο δημοτικό συμβούλιο, ποιος είναι ο στόχος της επιτροπής και αν αυτή προβλέπεται από τον νόμο.
Η απάντηση του αρμόδιου αντιδήμαρχου ήταν:
Η συγκρότηση της επιτροπής δεν προβλέπεται από κανένα νόμο και στόχος της είναι να πετύχει κάποιες μειώσεις στο ποσό που θα πληρωθεί στους εργολάβους για αυτά τα παράνομα έργα!
Η θέση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν απολύτως ξεκάθαρη.
Τίποτε πέρα από την νομιμότητα. Η δημιουργία της επιτροπής οδηγεί σε ντεφάκτο νομιμοποίηση και πληρωμή αυτών των έργων.
ΟΧΙ. Δεν πρέπει να πληρωθεί κανένα παράνομο έργο.
ΝΑΙ. Να πληρώσει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε συμμετείχε σε αυτό το πανηγύρι της παρανομίας. Μόνο έτσι θα σπάσει το «κακό σπυρί» της διαπλοκής.
Στα δικαστήρια ο δήμος να υπερασπίσει την θέση ότι αυτά τα έργα δεν ανατέθηκαν με νόμιμο τρόπο και να ζητήσει να πληρωθούν από αυτούς (όποιοι κι είναι) που έδωσαν την εντολή να γίνουν. Σε περίπτωση που (παρ΄ ελπίδα) με απόφαση δικαστηρίου νομιμοποιηθούν κάποια έργα, να ζητήσει αναλυτική επιμέτρηση των εργασιών που έγιναν για να πληρωθεί το πραγματικό ποσό.
Αυτή την ξεκάθαρη θέση της ΚΙΝΗΣΗΣ διαστρεβλώνει και συκοφαντεί η παράταξη του κ. Μπουλέ. Υιοθετεί και πατρονάρει αντίστοιχο συκοφαντικό ρεπορτάζ του κ. Τσούμα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια ο κ. Τσούμας ανακαλύπτει ότι η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, με την θέση που πήρε στο θέμα της επιτροπής, θέλει να καλύψει τον κ. Παπαθανάση!! Και αφού ο κ. Τσούμας «βαρά τον ταμπουρά» η παράταξη του κ. Μπουλέ «χορεύει»!!
Και γιατί όλα αυτά άραγε;
Μα όταν κάποιος «τα βρίσκει» με τη διαπλοκή το μόνο επιχείρημα που του μένει είναι το ότι «όλοι το ίδιο είναι». Ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και περιμένει να κρυφτεί πίσω από το σύννεφο που θα σηκώσει.
Εμείς όμως στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε χαράξει τη δική μας πορεία και έχουμε επιλέξει με ποιους θα πάμε και σε ποιους θα στεκόμαστε απέναντι. Δεν θα ρίξουμε λάδι στο καντήλι της διαπλοκής. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με τις πλατείες γεμάτες με κόσμο που ψάχνει το διαφορετικό και το καινούριο, θα επιμείνουμε να ζητάμε τις μεγάλες αλλαγές που ο τόπος μας και η κοινωνία έχει ανάγκη. Γιατί δεν μας αφορά το «μαζί τα φάγαμε». Αν η παράταξη του κ. Μπουλέ και ο πρόθυμος κ. Τσούμας θέλουν να συνεχίσουν τον χορό, αγκαλιά με την διαπλοκή, ας ξέρουν τουλάχιστον ότι το μπόι τους δεν έχει καμιά σχέση με το μήκος του απογευματινού ίσκιου τους.
Οι δικές μας ελπίδες είναι στην κοινωνία. Η κοινωνία οφείλει να ψάξει, να κάνει τις επιλογές της, να απομονώσει τους «θεόσταλτους σωτήρες», εργολάβους της αυτοδιοίκησης και της δημοσιογραφίας.

Το γραφείο τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

5 σχόλια:

  1. Νικολαος Τσερπελης2 Ιουνίου 2011 στις 3:36 μ.μ.

    Μπορεί να μην συμφωνώ σε πολλές απο τις θέσεις σας, οχι κατ΄αρχήν αλλα σε λεπτομέρειες βασικές κατα την αποψή μου και μπορεί επίσης να μην γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμμένο θέμα αλλά κανείς μα κανείς δεν μπορεί να μην συμφωνήσει στην τελευταία σας παράγραφο και ειδικά στις τελευταίες 11 λέξεις...
    ΕΛΕΟΣ πια με τους σωτήρες ..... !!!!!!!!!!
    και πολυ περισσότερο με τους κομιστές αυτών ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί αγαπητέ Κύριε Καρακώστα, αφού είσαι σίγουρος για τη διαπλοκή δεν μπήκες στην επιτροπή ώστε να την αποκαλύψεις με στοιχεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καρακώστας Κώστας3 Ιουνίου 2011 στις 12:35 μ.μ.

    Γιατί η επιτροπή αν επιμετρήσει εργασίες για τα παράνομα έργα τα νομιμοποιεί ντεφάκτο. Η διαπλοκή και οτιδήποτε άλλο θα αναδειχθεί μόνο αν ο δήμος στο δικαστήριο αποδείξει ότι το έργο ανατέθηκε παράνομα, χωρίς μελέτη και αρνηθεί να το πληρώσει.
    Αλλά να ξέρεις ότι ελπίζω πως μετά την αποκάλυψη των μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας δεν θα τολμήσουν να λειτουργήσουν την επιτροπή. Ήδη ο Γούλας "τα έστριψε" μιλώντας στην εκπομπή "διαγωγή κοσμία" την Παρασκευή το πρωί. Μάλιστα σχεδόν αποδέχθηκε αυτά που προτείνει στην ανακοίνωσή του το γ. τ. της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    Μερικές φορές η αντιπολίτευση μπορεί να είναι δημιουργική και μπορεί να προφυλάσσει τα συμφέροντα του δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εργολάβος της Δημοσιογραφίας χτύπησε πάλι...
    Ακολουθώντας την γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού
    ξεκινά με πρωτοσέλιδο πιασάρικο θέμα (ανύπαρκτο)
    και πάει καλιά μας τα υπόλοιπα ...
    Πάντως οι ασχολούντες με τα δημοτικά
    γνωρίζουν οτι δεν υπάρχει χειρότερη απαξίωση
    για ένα Δήμαρχο απο την ακύρωση του προυπολογισμού του
    και μάλιστα εαν αυτός εμφανίζεται και ως καθηγητής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως οι ασχολούντες με τα δημοτικά
    γνωρίζουν οτι δεν υπάρχει χειρότερη απαξίωση
    για ένα Δήμαρχο απο την ακύρωση του προυπολογισμού του
    και μάλιστα εαν αυτός εμφανίζεται και ως καθηγητής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή