Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011
Οι αρχιτέκτονες για την "Ενοποίηση των παραλιών Γριμπόβου και Ψανής"
Σε γενική συνέλευση του συλλόγου αρχιτεκτόνων συζητήθηκε η «Ενοποίηση των παραλιών Γριμπόβου –Ψανής». Παλιό θέμα για την Ναύπακτο και πολυσυζητημένο. Το βασικό εμπόδιο στην λειτουργική ενοποίηση των δύο παραλιών είναι το τμήμα από το ύψος του 1ου Δημοτικού μέχρι το λιμάνι. Σε αυτό το τμήμα που η πόλη φθάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, παλιότερα έκαναν μπάνιο εκατοντάδες Ναυπάκτιοι και επισκέπτες. Σήμερα είναι ουσιαστικά «χαμένο» για την πόλη και το ζητούμενο δεν είναι μόνο να το διασχίζει κάποιος περπατώντας, αλλά και να μπορεί κάποιος να κολυμπήσει εκεί. Γιατί στην Ελλάδα η θάλασσα δεν είναι για να την βλέπουμε, δεν είναι αξιοθέατο.
Πέρα πάντως από το λειτουργικό μέρος και την αναγκαία ενοποίηση υπάρχει και το αισθητικό, δηλαδή το πώς, με ποια υλικά θα γίνει η όποια παρέμβαση κλπ. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη παρέμβαση συνδέεται αναγκαστικά με τις γενικότερες παρεμβάσεις, αναπλάσεις που έχει ανάγκη το κέντρο της πόλης, το λιμάνι, το τμήμα που περικλείεται από τα τείχη του κάστρου. Και στο παρελθόν ως ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε προβάλλει τα συγκεκριμένα ζητήματα και τονίζαμε την ανάγκη ενός ενιαίου σχεδίου παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης. Σημαντική επίσης θεωρούμε και την διαδικασία με την οποία θα καταλήξουμε στις όποιες παρεμβάσεις. Στο παρελθόν η πόλη και οι παραλίες έχουν ταλαιπωρηθεί από παρεμβάσεις στο «άρπα κόλλα» και δεν χρειάζεται να ξαναδούμε κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πάντως ότι το κείμενο που αποφάσισε η συνέλευση των αρχιτεκτόνων ανοίγει το ζήτημα και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές στο κέντρο της πόλης.
Η απόφαση του συλλόγου για την ενοποίηση είναι η παρακάτω.
Θεωρούμε σημαντικό έργο την ενοποίηση των παραλιών με τη μορφή που θα ικανοποιεί τους παρακάτω στόχους:
1. την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
2. την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της περιοχής και τη συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτή τη διαδικασία.
3. τη διαλεκτική του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής με τη νέα πραγματικότητα.
4. την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Η όλη επέμβαση εστιάζεται στο ανατολικό και δυτικό χερσαίο μέτωπο εκατέρωθεν του λιμανιού και στην Πλατεία του Λιμανιού δημιουργώντας έναν άξονα παραλιακής επικοινωνίας μεταξύ παραλίας Γριμπόβου και Ψανής.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την δημιουργία παραλιακού δρομίσκου (μονοπατιού)
το οποίο θα έχει αρχή το τέλος της ήδη αναπλασθείσης παραλίας του Γριμπόβου με κατεύθυνση δυτικά διασχίζοντας το χερσαίο παραλιακό μέτωπο έως την ανατολική είσοδο του Βενετσιάνικο Λιμανιού (κάτω από τον φάρο).
Στο μεσοδιάστημα θα δύναται η δυνατότητα της επίσκεψης του δρομίσκου ή η έξοδος από αυτόν από τις οδούς Ψαρού , Μεσσηνίων, Καλαντζοπούλου , Νόβα και Αγελάου.
Με πρόσβαση από την παραπάνω είσοδο στο Λιμάνι και διερχόμενοι μέσω του αλσυλλίου θα υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθηθεί η κατεύθυνση:
α) Δυτικά διασχίζοντας το Φετιχέ τζαμί και μέσω των οδών Σισμάνη και Καναβού (στενοπάζαρο) ή
β) μέσω της οδού Φορμίωνος να καταλήξουμε στην πλατεία του Λιμανιού.
Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα της διέλευσης εντός του λιμανιού επί της υπαρχούσης λωρίδας που δένουν τα σκάφη ( αφού διαμορφωθεί).
Στη συνέχεια δια μέσω των οδών Ανεμογιάννη ή Λελούδα θα υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξει ο επισκέπτης στις δύο εξόδους της δυτικής πλευράς του Λιμανιού και κατόπιν με την κατασκευή αντίστοιχου δρομίσκου (μονοπατιού) να καταλήξει στην ήδη διαμορφωμένη παραλία της Ψανής.
Για την πλήρωση των παραπάνω στόχων, συστάθηκε ομάδα μελέτης από τον Σύλλογο μας για να μελετήσει και να παρουσιάσει προμελέτη – πρόταση του έργου και της τυπολογίας των υλικών κατασκευής .
Οι μελετητές που ασχολούνται με την συγκεκριμένη προμελέτη θα επικεντρωθούν στα εξής σημεία:
• Στην προστασία και ανάδειξη των στοιχείων που αποτελούν τις αποδείξεις της ιστορικής συνέχειας του χώρου.
• Στη δημιουργία κόμβων σύνδεσης του παραλιακού μετώπου, όσον αφορά το πρώτο μέτωπο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ανατολικό), με το ιστορικό κέντρο .
• Στην αποκατάσταση και βελτίωση της σχέσης του δρόμου με την παραλία και τη θάλασσα.
• Στην εξασφάλιση του δικαιώματος της επαφής των κατοίκων και των επισκεπτών με τη θάλασσα (φυσικής και οπτικής).
• Στη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής και την διασφάλισή του ως τόπου περιπάτου , αναψυχής και κοινωνικού γεγονότος.
Επί πλέον θεωρούμε την πλατεία του Λιμανιού κομβικό σημείο του όλου έργου . Η οποιαδήποτε επέμβαση έχει άμεση σχέση με τη κυκλοφοριακή ρύθμιση στο νευραλγικό αυτό σημείο της Πόλης και συσχετισμό με τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους .
Για την ανάπλαση της και τυχόν παρεμβάσεις προτείνουμε
α) την διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού – καλλιτεχνικού Διαγωνισμού με την συμμετοχή των Πολυτεχνείων και των χωρών που έλαβαν μέρος στο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ερέθισμα συζήτησης με την διοργάνωση ημερίδων ώστε να διερευνηθούν, να αποσαφηνιστούν όλες οι δυνατότητες και να τεθούν οι βάσεις για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση από πολεοδομικής , αρχιτεκτονικής , τεχνικής και οικονομικής πλευράς και να επιτευχθεί προβολή της Πόλης σε διεθνές επίπεδο από τουριστικής πλευράς .
β) Την ονομασία της σε Πλατεία Ναυμαχίας Ναυπάκτου.
Το ιστορικό αυτό γεγονός θεωρούμε ότι πρέπει να ευρίσκεται σε κεντρικό σημείο αναφοράς , με την πνευματική αναβάθμιση των εορτασμών και την τοποθέτηση μνημείου που μπορεί να προκύψει από τον παραπάνω διαγωνισμό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου