Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αναποτελεσματικότητα και απ΄ευθείας αναθέσεις φέρνει ο συγκεντρωτισμός του κ. Μπουλέ


Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τις απ΄ ευθείας αναθέσεις για τον καθαρισμό των νεκροταφείων και την κοπή δένδρων και χόρτων, (σε ποσά των 50.000 και 30.000 ευρώ!!), ακούσαμε πολλά μαργαριτάρια στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την παράταξη του κ. Μπουλέ.
Πως αλλιώς να καθαρίζαμε 85 νεκροταφεία μέσα σε 40 ημέρες (!!), δικαιολογήθηκαν.

Και εδώ αναφύεται το «μεγάλο» ζήτημα. Αν τα 85 νεκροταφεία χρειάζονται 40 ημέρες τότε τα 10.000 νεκροταφεία σε όλη την Ελλάδα, χρειάζονται (αναλογικά) 11 χρόνια;
Για να γίνει φανερή η λογική τους, ας κάνουμε ένα υποθετικό ερώτημα:
Αν ένα παιδί για να γεννηθεί χρειάζεται 9 μήνες, σε πόσο χρόνο μπορούν να γεννηθούν 100 παιδιά;
Η απάντηση είναι απλή. Τα 100 παιδιά για να γεννηθούν χρειάζονται πάλι 9 μήνες, αφού μπορούν να γεννηθούν από 100 διαφορετικές μητέρες μέσα στο εννιάμηνο. Μόνο οι της παράταξης του κ. Μπουλέ θα σκέφτονταν να γεννηθούν όλα από μία μητέρα οπότε χρειαζόμαστε 900 μήνες ή 75 χρόνια το λιγότερο!

Κι ας θέσουμε το ίδιο ερώτημα για τα νεκροταφεία:

Αν ένα νεκροταφείο χρειάζεται δύο μέρες για να καθαριστεί, πόσες μέρες χρειάζονται τα 85 νεκροταφεία;
Η απάντηση είναι απλή και πάλι. Καθαρίζονται σε δύο ημέρες αρκεί ο καθαρισμός να γίνει από διαφορετικούς ανθρώπους ή για να το πούμε αλλιώς αρκεί να το αναλάβουν οι πρόεδροι των σχεδόν 70 τοπικών κοινοτήτων, χρησιμοποιώντας για αυτήν την αρμοδιότητα (που τους δίνει ο νόμος) ένα μικρό ποσό από την πάγια προκαταβολή των 1.000 ευρώ, που και πάλι σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να τους είχε παραχωρηθεί.
Όμως στην παράταξη του κ. Μπουλέ τα αυτονόητα και η λογική της ΑΥΤΟδιοίκησης δεν ευδοκιμούν. Προτιμούν να καθαρίζουν τα νεκροταφεία με απ’ ευθείας αναθέσεις και με κεντρικό σχεδιασμό. Έτσι εκτός του ότι πληρώνουμε τον κούκο για αηδόνι, εμφανίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες και βέβαια γίνεται ολοφάνερος ο συγκεντρωτικός – αυταρχικός χαρακτήρας της νοοτροπίας που διέπει την συγκεκριμένη παράταξη στη διοίκηση του δήμου Ναυπακτίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ούτε την προηγούμενη τετραετία στον δήμο Πυλλήνης, σε κανένα πρόεδρο τοπικής κοινότητας δεν επιτράπηκε να χρησιμοποιήσει την πάγια προκαταβολή, για να λύσει μικροπροβλήματα στο χωριό του. Κι αν ο κ. Μπουλές έτσι λειτουργούσε στον δήμο Πυλλήνης, αυτό είναι αδύνατον να περάσει στον τεράστιο δήμο Ναυπακτίας.
Πρώτα απ’ όλα γιατί αυτό είναι υποχρεωτικό με το νέο θεσμικό πλαίσιο όπως φαίνεται και σε έγγραφο της διεύθυνσης Οικονομικών των Ο.Τ.Α. με ημερομηνία 31/5 που υπογράφει ο Διευθυντής της.
«.. η σύσταση της πάγιας προκαταβολής είναι υποχρεωτική και δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της δημοτικής αρχής…» αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο.
Όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουλές προσπάθησε «να τυλίξει τον ντορό». Δεν υπάρχει τρόπος να καταστεί αυτό δυνατόν, δικαιολογήθηκε. Υποδείξτε μου εσείς τον τρόπο, είπε απευθυνόμενος στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ που ζητούσε να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και να τους λύσουμε τα χέρια, προκειμένου να μην συσσωρεύονται μικροπροβλήματα στα χωριά.

Του απαντάμε λοιπόν:

Ας ρωτήσει στους δήμους Κέρκυρας, Ραφήνας - Πικερμίου, Βόλβης, Λέσβου, Τρικκαίων, Εμμανουήλ Παππά, Καρδίτσας, Νάουσσας και δεκάδες άλλους όπου ήδη έχουν πληρωθεί έξοδα με την πάγια προκαταβολή. Ενδεικτικά και μόνο παραθέτουμε ανακοίνωση του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου όπου αναφέρει ποσά που πληρώθηκαν με την πάγια προκαταβολή.

«…Οικονομική Επιτροπή Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2011

Συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας και λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
1. Λήψη απόφασης περί διάθεσης πιστώσεων.
2. Λήψη απόφασης περί έγκρισης δαπανών που πληρώθηκαν από την πάγια προκαταβολή.
…..
Για το 2ο θέμα να σας ενημερώσουμε ότι :
Τα δικαιολογητικά των δαπανών που καλύφθηκαν από τη πάγια προκαταβολή ανήλθαν στο ποσό των 3.319,91 ευρώ . Το χαμηλότερο ποσό ήταν 25,89 ευρώ και αφορούσε την εξόφληση ενός ρελέ που αγοράστηκε με το υπ' αριθμ 12633/6-5-11 απο ΑΦΟΥΣ Τόλια και το υψηλότερο ποσό ήταν 394,23 ευρώ (τιμολόγιο 144/3-6-11 Νάνος Κων/νος επισκευές παιδικής χαράς Διασταύρωσης).»



Εάν θέλει μπορούμε να του προσκομίσουμε και την απόφαση του δήμου Τρικκαίων που ορίζει ως υπόλογους για τις πληρωμές με την πάγια προκαταβολή τους 34 προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Αρκεί να πάρει ανάλογη απόφαση και η Οικονομική επιτροπή του δήμου Ναυπακτίας.
Προς το παρόν αντιγράφουμε από τοπική εφημερίδα των Τρικάλων, σχόλιο που αναφέρεται στην εκχώρηση της πάγιας προκαταβολής στους προέδρους.

«…Bρέθηκε τελικά και το ποσό των 37.000 ευρώ που αφορά στην σύσταση πάγιας προκαταβολής για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Τρικκαίων. Άρα τις επόμενες μέρες θα δούμε να κόβουν και κανένα χορτάρι κατά μήκος των δρόμων, πλατειών, να φτιάξουν βρύσες, να αλλάξουν καμιά λάμπα, να επισκευάσουν παιδικές χαρές, μπασκέτες κλπ…».

Λες και είναι γραμμένο για τον δήμο Ναυπακτίας. Μόνο που στα Τρίκαλα έδωσαν λύση. Εμείς στην Ναυπακτία είμαστε από αυτούς που δεν θέλουν να ζυμώσουν και για αυτό επτά μήνες τώρα κοσκινίζουμε.

το γραφείο τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου