Τα τελευταία 2 χρόνια η χώρα έχει μπει σε τροχιά χρεοκοπίας. Επομένως είναι προφανές ότι ελλείψει χρημάτων, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν σε όλους του τομείς.
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο εντάσσονται και οι Δήμοι. Δεν είναι εύκολο να γίνουν αναπτυξιακά έργα, οπότε αυτά που μένουν είναι η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών μετά τις αλλαγές που έφερε ο Καλλικράτης, και η καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας.
Για το δεύτερο κομμάτι, την καθημερινότητά μας, η οποία βέβαια επηρεάζει και άλλους τομείς, όπως τον τουριστικό, δυστυχώς δε βλέπω να γίνεται απολύτως τίποτα.
Η Ναύπακτος είναι γνωστή ως καστροπολιτεία. Τα βασικά αξιοθέατα της πόλης είναι το κάστρο, το λιμάνι και οι 2 παραλίες ανατολικά και δυτικά του λιμανιού, η Ψανή και το Γρίμποβο. Αυτά αποτελούν και τα σημεία αναφοράς του αστικού και εμπορικού ιστού της πόλης, επομένως δεν έχουν απλά τουριστικό χαρακτήρα, αλλά αφορούν και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ας ξεκινήσω με το κάστρο: Πρόσφατα ανακαινισμένο, με μεγάλη αρχαιολογική αξία και πανοραμική θέα της πόλης. Δυστυχώς όμως είναι ανοιχτό μόνο τα πρωινά και μάλιστα το τριήμερο των Αποκρέων παρέμεινε κλειστό, λόγω κανονικής άδειας του μοναδικού φύλακα!
Το λιμάνι είναι εμφανές σε όλους ότι χρειάζεται άμεσα συντήρηση μιας και ο χρόνος έχει προκαλέσει μεγάλες φθορές στο μνημείο-σύμβολο της πόλης. Επίσης την τελευταία τριετία έχουν μπει κάγκελα και κλειδαριές στην δυτική του πλευρά, τα οποία απαγορεύουν την πρόσβαση στον επισκέπτη, υπό τον φόβο της φθοράς. Το υποτιθέμενο πάρκο Θερβάντες ρημάζει στα αγριόχορτα. Ωστόσο δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για σχέδιο αναστύλωσης του βασικότερου αξιοθέατου της Ναυπάκτου.
Οι δύο παραλίες είναι πρόσφατα ανακατασκευασμένες, με μεγάλα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο που σαφώς τις έχουν κάνει πιο εύκολα προσβάσιμες και λειτουργικές. Πάραυτα η καταλληλότητα των παραλιών για κολύμπι – κυρίως του Γριμπόβου – είναι «υπό αμφισβήτηση» ειδικά από τους κατοίκους της πόλης. Επίσης οι ανακατασκευές περιορίστηκαν στη λογική των πεζοπόρων, των καταστηματαρχών και των ποδηλατών(εν μέρει…).
Αυτή είναι η κατάσταση στα βασικά σημεία της πόλης. Η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η αξιοποίηση και σωστή λειτουργία αυτών.
Το να παραμένει κλειστό το κάστρο τα απογεύματα είναι για γέλια και για κλάματα.
Πόσο δύσκολο είναι ο Δήμος να αποσπάσει έναν ή και δύο υπαλλήλους του στο κάστρο, ώστε να παραμένει ανοιχτό πάντα;
Πόσο παράλογο είναι να γίνει ένα μικρό περίπτερο αναμνηστικών ειδών;
Πόσο κοστίζει να διαμορφωθεί ένας υπάρχον χώρος σε αίθουσα με εκθέματα αρχαίων ευρημάτων;
Πόσα χρόνια χρειάζεται για να γίνει ένα μικρό αναψυκτήριο εντός του κάστρου για να μπορεί ο επισκέπτης να ξαποστάσει και να απολαύσει το αναψυκτικό του και την θέα;
Σχετικά με το λιμάνι, μου προκαλεί ντροπή να βλέπω κιγκλιδώματα εδώ και 3 χρόνια. Το προσωρινό, έγινε εύκολα μόνιμο και η αναστύλωσή του όσο καθυστερεί, θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του. Το πιο περίεργο είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει καν στην βασική ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων της περιοχής μας. Ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο, κλείνοντας τα μάτια στα πραγματικά σημαντικά.
Για τις δύο παραλίες η μόνη κουβέντα που γίνεται είναι για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές, ώστε να μην είναι δυσαρεστημένοι οι καταστηματάρχες και να έχουν δουλειά.
Πόσες παιδικές χαρές έχει το Γρίμποβο; Μία, απέναντι από το ΚΕΠ, με 2 σπασμένες κούνιες εδώ και ένα εξάμηνο. Στην Ψανή η σκουριά σε λίγο θα αναγκάζει τους πιτσιρικάδες να παίζουν με γάντια και στολή παραλλαγής.
Ανάπλαση είναι μόνο πλάκες και χαράξεις;
Πού είναι τα παγκάκια;
Πού είναι η διαμόρφωση του Αλσυλλίου σε πάρκο;
Αρκεί μόνο να φυτέψουμε πρασινάδα, για να πούμε ότι το Ξενία αναπλάστηκε;
Στόχος είναι το όμορφο τοπίο ή η λειτουργικότητα;
Πόσο στοιχίζει να βάλλει ο Δήμος ένα τουριστικό τρενάκι να διασχίζει το παραλιακό μέτωπο της πόλης και ίσως αργότερα όταν γίνει το τουριστικό μονοπάτι – αναμένεται… – και το κάστρο; Δεν στοιχίζει τίποτα, έσοδα θα έχει ο Δήμος καθώς και η πόλη.
Ναι η οικονομική κατάσταση είναι χείριστη. Ναι η γραφειοκρατία και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι πολλές. Ωστόσο όποιος ασχολείται με τα κοινά πρέπει να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο.
Διαβάζω δελτία τύπου της δημοτικής αρχής που εστιάζουν αποκλειστικά στην κριτική της αντιπολίτευσης, και την κατηγορούν που κάνει το αυτονόητο: κριτική!
Θα προτιμούσα η δημοτική αρχή να μας ενημερώνει για τις εξελίξεις στα θέματα τα οποία τρέχει, και όχι να αναλώνεται σε μακροσκελής ανακοινώσεις που διυλίζουν τον κώνωπα και βλέπουν συμμετρικές και ασσύμετρες απειλές.
Η περίοδος ανοχής πέρασε και όχι απλά δεν βλέπουμε έργα, αλλά αναβιώνουν και ξεχασμένες πολιτικές νοοτροπίες…
Απο το http://attackta.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου