Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πρόσβαση για όλους παντού!

Πώς θα φαινόταν στον κάθε έναν από εμάς σε περίπτωση που αντιμετώπιζε κάποιο κινητικό πρόβλημα να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε μέρη όπου ο οποιοσδήποτε άλλος συνάνθρωπός μας μπορεί να έχει; Και ακόμη περισσότερο, πώς θα μας φαινόταν να μην μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε χώρους που θεωρούνται πρότυπα κατασκευής, δηλαδή που υποτίθεται πως έχουν κατασκευαστεί με όλες
 τις σύγχρονες προδιαγραφές; Ένας τέτοιος χώρος είναι και η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Ένα έργο μοναδικής αρχιτεκτονικής που αποτέλεσε όραμα δεκαετιών. Το συγκεκριμένο λοιπόν έργο αποκλείει κατηγορίες ανθρώπων.


Άτομα με Αναπηρία, ποδηλάτες και όχι μόνο, μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Γέφυρα μόνο από τα δεκάδες σκαλοπάτια που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά, τόσο στην πλευρά του Ρίου όσο και στην πλευρά του Αντιρρίου. Στο Αντίρριο μάλιστα (όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα και στις φωτογραφίες) προκειμένου να βρεθεί κάποιος στον πεζόδρομο που βρίσκεται κατά μήκος της Γέφυρας, θα πρέπει πρώτα να διασχίσει ένα χωμάτινο κομμάτι δρόμου περίπου 200 μέτρων!

Η έλλειψη προσβασιμότητας στη Γέφυρα είναι γεγονός. Πώς λοιπόν διατείνονται οι υπεύθυνοι ότι πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο; Πώς λοιπόν μιλάμε για μια κοινωνία που θέλουμε να προχωρήσει, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι βάζουμε εμπόδια στους συνανθρώπους μας;

Τα μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου Ναυπάκτου θεωρούμε ότι οφείλουμε να θίξουμε το ζήτημα που ναι μεν είναι διαπιστωμένο από πολλούς, δεν έχει όμως γίνει το παραμικρό ώστε να αναδειχτεί και φυσικά να βρει τη λύση του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό. Κατά το παρελθόν είχαμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στους υπευθύνους της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να γίνει κάτι ώστε να αλλάξει η κατάσταση, παρά το ότι υπήρξαν δεσμεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θέτουμε το συγκεκριμένο θέμα επιχειρώντας όμως να αναδείξουμε και κάτι ακόμη. Την έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, την αδιαφορία, αλλά ακόμη περισσότερο την έλλειψη σεβασμού στους νόμους:

«Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας», όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 21, παρ. 6). Οποιαδήποτε πράξη λοιπόν στρέφεται κατά της αυτονομίας και της δυνατότητας συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στα κοινωνικά δρώμενα παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και θεμελιώνει δικαίωμα προσφυγής στην ελληνική δικαιοσύνη.

Για το λόγο αυτό ζητούμε τη βοήθειά σας ώστε από κοινού να πειστούν οι υπεύθυνοι της «Χαρίλαος Τρικούπης» να προβούν στις απαραίτητες εκείνες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στη Γέφυρα για όλους! Οι κινήσεις αυτές είναι αυτονόητες: διαπλάτυνση και επίστρωση με κατάλληλο υλικό του χωμάτινου κομματιού των 200 μέτρων και τοποθέτηση ράμπων με σωστή κλίση στα σημεία που απαιτείται, τα οποία είναι συνολικά τέσσερα: δύο στο Αντίρριο και δύο στο Ρίο.
Η δημιουργία ενός προσβάσιμου περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας. Φορείς, κατασκευαστές και απλοί πολίτες οφείλουν σε μία σύγχρονη κοινωνία να εξασφαλίζουν ασφάλεια και άνεση για τις μετακινήσεις όλων των ανθρώπων. Αυτός είναι ο στόχος, εάν θέλουμε να λέμε πως στις μέρες κρίσης που διανύουμε τουλάχιστον παραμένουμε άνθρωποι στην ουσία.




Ποδηλατικός Όμιλος Ναυπάκτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου