Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πού θα βρεθούν τα χρήματα;

Για να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ όπως προτείνει η Κίνηση Πολιτών απαιτείται να βρεθούν κάποια χρήματα. Κατ’ αρχήν για να ανακατασκευασθεί το υπάρχον κτίσμα και κατόπιν για να εξασφαλιστεί η χωρίς προβλήματα λειτουργία του.
Να δηλώσουμε απ’ την αρχή ότι αυτό θα είναι εύκολο για ένα δήμο που προγραμματίζει και δουλεύει για να υπηρετεί τους κατοίκους, αλλά δύσκολο για το σημερινό δήμο αφού πρέπει ν’ αρνηθεί την ίδια του τη φυσιογνωμία που ουσιαστικά εξαντλείται στο να οργανώνει μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια με μοναδικό σκοπό να στήσει ένα μηχανισμό νομιμοποίησής του σε λίγους παραπάνω ψηφοφόρους από εκείνο το μικρό 27% που τον οδήγησε στο Δήμο Ναυπάκτου στις προηγούμενες εκλογές.
Να κατά τη γνώμη μας τι θα μπορούσε να κάνει ένας Δήμος που θα λειτουργούσε με στόχευση το δημόσιο όφελος.
Έπρεπε να είχε ήδη στα χέρια του την μελέτη για την ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ. Δυο χρόνια στη διοίκηση του Δήμου θα ήταν αρκετά για να οργανωθεί η δημόσια συζήτηση και να καταλήξει στο τι ακριβώς θέλουμε. Οι εργασίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και από το Δ΄ ΚΠΣ. Για το Γρίμποβο και την πλατεία Φαρμάκη χρηματοδοτηθήκαμε με  1.5 εκατομμύριο ευρώ περίπου. Με ένα τέτοιο ποσό το ΞΕΝΙΑ θα είχε γίνει ξανά το στολίδι της πόλης. Αν δεν επιλέγαμε αυτή τη λύση θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα από το δάνειο των 7 εκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε να πάρει ο Δήμος για τη δημιουργία και την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.  Απλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία. Εδώ κατάργησαν την πολεοδομία, για να μην κουράζονται, θα ξεκινούσαν να βάλουν τέτοιες φουρτούνες στο μυαλό τους; Για να μην πω ότι είναι λογικό για ένα τέτοιο έργο να απαιτήσουμε την χρηματοδότησή το από το Υπουργείο Πολιτισμού η τέλος πάντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά στη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικού κέντρου, πιθανά απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 5- 10.000 ευρώ το μήνα για να μην έχει προβλήματα. Αν κανείς υπολογίσει τα ενοίκια που ο Δήμος μπορεί να εισπράττει από την υπενοικίαση η χρήση των χώρων (συνεδριακό κέντρο, καφετέρια, θέατρο, κινηματογράφος κλπ) φθάνει σ’ ένα τέτοιο ποσό, αλλά κι αν λείπει κάτι αν ο Δήμος δεν μπορεί να βρει ένα τέτοιο ποσό για να προσφέρει υποδομές που χρειάζεται η πόλη, τότε γιατί τον έχουμε και τον καμαρώνουμε;
Να τονίσω εδώ ότι όπως ακριβώς λέμε ότι ο Δήμος δεν είναι ξενοδόχος για να φτιάχνει ξενοδοχεία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Δήμος δεν είναι και καφετζής για να λειτουργεί την καφετέρια. Καλό θα ήταν να ενοικιάσει τη χρήση του χώρου σε  ανθρώπους που θα την λειτουργούν και θα έχουν κάθε συμφέρον να προσέχουν το χώρο σαν τα μάτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου