Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Η θέση της Κίνησης Πολιτών για τις συναντήσεις με την Α.Κ.Δ.Ναυπακτίας [του Γ.Μπουλέ].

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια αληθινά ή ψεύτικα έγγραφα για κρυφές συμφωνίες των Νταουσάνη, Λουκόπουλου, Πλούμη ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών του 2002. Τα έγγραφα συνοδεύονταν και από επιταγές αλλά και το κείμενο της "συμφωνίας" εξαντλούνταν στο μοίρασμα των καρεκλών και των έμμισθων θέσεων. Τα έγγραφα αυτά ήρθαν στην επικαιρότητα τώρα, γιατί οι τότε συνομιλητές εξακολουθούν να είναι σήμερα διεκδικητές του δήμου.

Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε τότε και λίγο μ' ενδιαφέρει πια. Όμως δικαιούμαι να διατυπώσω ένα πολιτικό συμπέρασμα. Τέτοιου είδους συζητήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνονται στο σκοτάδι, είτε προεκλογικά ή πολύ περισσότερο ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών.Πρέπει να γίνονται στο φως της δημοσιότητας και σε γνώση των ψηφοφόρων, αφού αυτοί θα δώσουν δια της ψήφου τους, την εντολή για την διοίκηση του δήμου. Δικαιούνται λοιπόν (οι ψηφοφόροι) να ξέρουν τα πάντα. Επίσης όταν λέμε πολιτική συμφωνία (εμείς τουλάχιστον) εννοούμε συμφωνία στην βάση κάποιων αρχών και όχι μοίρασμα της πίτας των έμμισθων θέσεων.
Με αυτό το σκεπτικό κινήθηκε η Κίνηση Πολιτών μέχρι τώρα. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε πάντα να είμαστε ανοικτοί στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και καθαρής ομάδας που θα έχει στόχο είτε από τη διοίκηση του δήμου, είτε από την αντιπολίτευση να προσπαθήσει ν' αλλάξει τα πράγματα στο δήμο Ναυπάκτου, ξέροντας βέβαια ότι οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη είναι δύσκολες και θα γίνουν με κόπο και όχι με κόλπο.
Σε αυτά τα πλαίσια συναντηθήκαμε 3-4 φορές με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας (Γ. Μπουλές).
Οτιδήποτε λέχθηκε σε αυτές τις συναντήσεις, πάντοτε δινόταν από μέρους μας στη δημοσιότητα, μέσω των τοπικών εφημερίδων. Αυτές κάθε φορά έγραφαν τις δικές τους κρίσεις και απόψεις. Για αυτή μας την τακτική μάλιστα κατηγορηθήκαμε από τον Γ. Μπουλέ ενώ μας ζητήθηκε (από τον ίδιο) να διαψεύσουμε και τα δημοσιεύματα. Παρ' όλα αυτά εμείς επιμείναμε στη δημοσιότητα αλλά και στην ανταλλαγή γραπτών κειμένων με τις απόψεις των παρατάξεων, ενώ αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να συζητήσουμε μοίρασμα έμμισθων θέσεων ή πριμοδότηση υποψηφίων, όπως μας προτάθηκε από συνεργάτη του Γ. Μπουλέ.

Ας μου επιτραπούν όμως και κάποιες επισημάνσεις.

  • Εμείς στη διάρκεια των συζητήσεων επιμείναμε πολύ στη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της πιθανής κοινής ομάδας. Καταθέσαμε δε και κάποιες αρχές λειτουργίας αυτής, με έμφαση στη συμμετοχή όλων όσων θα συνεισφέρουν στο εγχείρημα. Σε αυτά τα πλαίσια δηλώσαμε ότι αν κατοχυρωθεί η συλλογική λειτουργία της ομάδας δεν μας ενδιαφέρει να προέρχεται από την Κίνηση Πολιτών ο υπ. δήμαρχος. Αυτό έγινε γιατί βλέπαμε από την άλλη πλευρά να στήνεται ένα σχήμα που δεν μπορούσε να δεχτεί συζήτηση για άλλο πρόσωπο. Φαίνεται εξ' άλλου και από την απάντηση της ΑΔΚΝ, στην οποία αυτή μας η στάση, ερμηνεύεται ως λιβάνισμα του Γ. Μπουλέ ως "πλέον κατάλληλου". Παρ' όλη αυτή την υποχωρητική στάση της Κίνησης Πολιτών η ΑΔΚΝ δεν δέχθηκε σε καμία περίπτωση να συγκροτήσουμε κοινή ομάδα με συλλογικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία της. Αυτό και για εμάς ήταν αξεπέραστο εμπόδιο. Θέλουμε την συνεργασία με πολλούς αλλά δεν θα γίνουμε "νεροκουβαλητές" κανενός.
Επιπλέον χρήσιμο είναι να προσεχθεί και ένα άλλο σημείο που αφορά στη στάση ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών.
  • Εμείς δεσμευτήκαμε ότι ανάμεσα στις δύο Κυριακές θα κάνουμε ανοικτή γ.σ. και θα αποφασίσουμε για τις συνεργασίες μας είτε έχουμε περάσει στη δεύτερη Κυριακή είτε όχι. Παράλληλα όμως δεσμευτήκαμε ότι είναι αδύνατον η γ.σ. να προκρίνει συνεργασία με τον κ. Παπαθανάση (σημερινό δήμαρχο Ναυπάκτου και πρόεδρο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής) λόγω της μέχρι τώρα στάσης του στα δημοτικά πράγματα. Ζητήσαμε από τον Γ. Μπουλέ (σημερινό δήμαρχο Πυλλήνης και διευθύνοντα σύμβουλο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής) και την ΑΔΚΝ να δεσμευτούν για κάτι ανάλογο. Στην γραπτή τους απάντηση όμως δεν υπάρχει τίποτα για την πρότασή μας αυτή, ενώ προφορικά μας ειπώθηκε ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά της ΑΔΚΝ δεν απαντήθηκε και η πρότασή μας για κοινή δράση σε ορισμένα ζητήματα π.χ. πολεοδομία, κυκλοφοριακό, ΞΕΝΙΑ, κάτι που είναι κατοχυρωμένο από την αντιπολίτευση στο δήμο Ναυπάκτου, τουλάχιστον με τον συνδυασμό του κ. Κονίδα και σε λιγότερα ζητήματα και με τον συνδυασμό του κ. Νταουσάνη.
                          Κώστας Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου