Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Έκθεση - κόλαφος για την ΑΝ.ΝΑ


Διαχειριστική αμέλεια, αδιαφάνεια, ατασθαλίες, κακοδιαχείριση, παράνομες απ’ ευθείας αναθέσεις, εικονικό ταμείο. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ’ τα “μαργαριτάρια” που αναδεικνύει ο διαχειριστικός έλεγχος- κόλαφος που διενεργήθηκε στην Αναπτυξιακή Ναυπάκτου για την αμαρτωλή περίοδο 2007-2009 και ο οποίος μας ενημερώνει και για το συνολικό χρέος της εταιρίας – που καθώς έκλεισε, περνά στο Δήμο- το οποίο αγγίζει το 1 εκ. ευρώ...
Σαρανταπέντε πυκνογραμμένες σελίδες με πίνακες, υπομνήματα, αριθμούς και αρκετή λογιστική ορολογία, αποτελούν την έκθεση ελέγχου για την οικονομική διαχείριση της ΑΝΝΑ που υπογράφει ο ορκωτός λογιστής Σπύρος Δρακόπουλος και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη 17 Μαρτίου.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε μόνο για την περίοδο 2007- 2009 κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, ο λογιστής της εταίρας την περίοδο 2000-2006, ο (μετέπειτα αντιδήμαρχος...) Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, ουδέποτε εμφανίστηκε να ενημερώσει τον ελεγκτή...
Σε όποια σελίδα και απ’ τις 45 της έκθεσης κι αν βρεθείς, το κλίμα είναι εύκολο να το κατανοήσεις. Και να θες να αγνοήσεις τα “καθαρά λογιστικά”, οι διαπιστώσεις που σε πολλά σημεία είναι μάλιστα και με έντονα γράμματα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το τι συνέβαινε τη “χρυσή τριετία” στην ΑΝΝΑ. 
Πίσω απ’ τα... μεγαλεία που ζήσαμε, πίσω απ’ τα πυροτεχνήματα, την λάμψη και τις χαιρετούρες κρυβόταν αυτό που πολλές φορές είχαμε επισημάνει. Η έκθεση είναι αποκαλυπτική και σε πολλά σημεία βρίσκεσαι μπροστά σε καταστάσεις διαχειριστικής αμέλειας, αδιαφάνειας και παρανομίας.
Μια γεύση μόνο θα σας δώσουμε από ενδεικτικά σημεία:
-Παράνομες απ’ ευθείας αναθέσεις αντί για “κλειστούς διαγωνισμούς”
-Τιμολόγια χωρίς αναφορά των αντίστοιχων δράσεων και χωρίς υπογραφές
-Ανυπαρξία εσωτερικού ελέγχου δαπανών
-Διάτρητοι (από παντού) απολογισμοί δράσεων, πολλές φορές και ανύπαρκτοι
-Αλχημείες με το ΦΠΑ με απρόβλεπτες φορολογικές επιπτώσεις
-Εικονικό ταμείο και εικονικά χρήματα στους προϋπολογισμούς που δεν ήρθαν ποτέ
-Παράνομη μετακίνηση ποσών από συγκεκριμένες δράσεις για άλλες χρήσεις
-Δεν υπήρχε κανονισμός λειτουργίας. Χαρακτηριστική η φράση: “Γενικά η λειτουργία της επιχείρησης δεν στηρίχθηκε σε κανονισμούς”
-Διάτρητο σύστημα ελέγχου δικαιολογητικών
-Διάτρητο λογιστικό σύστημα που δεν εγγυάται την ακρίβεια των στοιχείων, και σίγουρα δεν αποκλείει ατασθαλίες
-Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους, αγωγές από πιστωτές / προμηθευτές
Αφού πήρατε μια καλή γεύση του τρόπου διαχείρισης της εταιρίας τη συγκεκριμένη περίοδο, ας περάσουμε και στο οικονομικό αποτέλεσμα που είχε αυτή. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση το 2010 βρήκε την εταιρία να χρωστά 935 χιλιάδες ευρώ, με προοπτική αυτό το ποσό να είναι αυξημένο καθώς κάποιες αναμενόμενες εισπράξεις (από επιχορηγήσεις, και καλά του ΕΟΤ που έφερναν οι τότε διοικούντες στο Δήμο) αποδείχθηκαν επισφαλείς και ακόμη τις περιμένουμε.
Συγκεκριμένα η εκτίμηση του ορκωτού λογιστή είναι ότι η εταιρία ακροβατεί με ζημιές 1 εκ. ευρώ. Ο ίδιος, στα γενικά συμπεράσματά του, τονίζει την επισφάλεια συνέχισης λειτουργίας (σ.σ. τον πρόλαβε η νυν δημοτική αρχή κλείνοντας την εταιρία) και αναφέρει τα παρακάτω: “Ο νόμος και οι κανονισμοί διαγράφουν τα βήματα μιας χρηστής και συνεπής διαχείρισης. Παρά ταύτα η γενικότερη οργάνωση της επιχείρησης παρουσίασε αδυναμία στην καταγραφή και διακίνηση των παραστατικών και ανυπαρξία εσωτερικού ελέγχου. Η αδυναμία αυτή χαλάρωσε κάθε έννοια δικλείδας ασφαλείας, μη αποκλειόμενης της δυνατότητας ύπαρξης ατασθαλιών”.
Η διοικητική χαλαρότητα λοιπόν ήταν η αιτία που φτάσαμε εδώ κι αν στην τελευταία φράση της έκθεσης ο ορκωτός λογιστής κάνει μια προσπάθεια να στρογγυλέψει τα πράγματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Πάντως κατά τον έλεγχο μου δεν διαπιστώθηκε κάποια άνομη ενέργεια που να οφείλεται σε πρόθεση ή δόλο της Διοίκησης”, μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι για το όργιο κακοδιαχείρησης της τριετίας, υπεύθυνος είναι κάποιος υπάλληλος της εταιρείας.
Δεν ξέρουμε δηλαδή αν η υπόθεση πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λογιστής Κώστας Πέτσας, γιατί “έτσι είναι οι νόμοι”, αλλά έχουμε να επισημάνουμε ότι συνήθως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Και στο κεφάλι της αμαρτωλής Αναπτυξιακής ήταν ο Νίκος Κούμπιος, ο οποίος αν και έχει αποσυρθεί απ’ τα κοινά είναι μια καλή ευκαιρία να επιστρέψει για λίγο και να υπερασπιστεί
τα πεπραγμένα της τριετίας. Τα δικάτου, των άμεσων συνεργατών του, αλλά και του πολιτικού προϊσταμένου, του δημάρχου Ναυπάκτου Θανάση Παπαθανάση, με τις πολιτικές ευλογίες του οποίου γινόντουσαν όλες οι δαπάνες.
Μη ξεχνάμε ότι η λάμψη αυτής της τριετίας μας φορτώνει με άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ χρέος ως Δήμο και να το καταπιούμε τόσο εύκολα δεν θα ήταν καλό για την αξιοπρέπεια όλων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου