Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Και που δεν χρωστάει η ΑΝ.ΝΑ.!


Οι τίτλοι τέλους έπεσαν για την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για το μέλλον της, έχοντας όμως κατά νου και το υπέρογκο χρέος της επιχείρησης.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών οι δήμοι καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τις επιχειρήσεις τους, αν δηλαδή θα τις συγχωνεύσουν ή θα τις καταργήσουν. Για την Αναπτυξιακή δεν φάνηκε να υπάρχει σωτηρία, δεδομένου ότι, όπως είπε ο δήμαρχος Γ. Μπουλές, έχει ένα χρέος το οποίο αγγίζει το 1 εκατ. €, βάση των στοιχείων που του έδωσε ο ορκωτός λογιστής που έκανε τον έλεγχο. Για το λόγο αυτό ζήτησε από το σώμα να συμφωνήσει με τη λύση της επιχείρησης και την εκκαθάρισή της, που είναι και ο μοναδικός δρόμος δεδομένου ότι όλες οι υπόλοιπες πιθανότητες έχουν εξαντληθεί. Επίσης είπε ότι θα παραμείνει ενεργή η κοινωφελής επιχείρηση Άθλησης και Νεολαίας που υπήρχε και η οποία δεν έχει οφειλές προς τρίτους, ώστε να διαχειριστεί τα προγράμματα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και «Βοήθεια στο Σπίτι». Όσο για τα χρήματα που οφείλονται σε τρίτους από την ΑΝ.ΝΑ, τον μόνο τρόπο που έχουν για να τα διεκδικήσουν είναι να καταφύγουν στα δικαστήρια και να στραφούν πλέον κατά του δήμου.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη αφού ο πρώην δήμαρχος Θ. Παπαθανάσης δεν συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου, η οποία αποτελούσε και εισήγηση των υπηρεσιών του δήμου, λέγοντας ότι το χρέος δεν είναι τόσο μεγάλο και μπορεί η ΑΝ.ΝΑ να συγχωνευτεί με την εταιρία Άθλησης & Νεολαίας. Μάλιστα κατηγόρησε το δήμαρχο ότι «βαράει κανόνι στην ΑΝ.ΝΑ», χωρίς να εξετάσει όλες τις πιθανότητες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους ανθρώπους που κάνει να λαβαίνουν χρήματα, από την εν λόγω εταιρία. Αντίθετα όμως ο κ. Μπουλές ενημέρωσε το σώμα ότι όλο αυτό το διάστημα ανησυχώντας ο ίδιος για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, αποκλείοντας την συγχώνευση διότι το χρέος θα μεταφερθεί στη νέα επιχείρηση και όταν έρθουν οι αγωγές για τις οφειλές θα μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί της και θα μείνουν στον αέρα τα κοινωνικά προγράμματα.

Αποκλείστηκε επίσης η δανειοδότηση με εγγύηση του δήμου διότι δεν υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα που να δανείζει μια χρεοκοπημένη επιχείρηση και σε έναν εγγυητή που επίσης χρωστάει. Αποκλείστηκε η περίπτωση να τη σώσει ο δήμος ακόμα και αν είχε τα χρήματα γιατί ο επίτροπος δεν θα εγκρίνει τέτοιο ένταλμα. Αποκλείστηκε ακόμη το να διαχειριστεί η ΑΝ.ΝΑ το παζάρι της Ναυπάκτου, ώστε να παράξει κέρδος και να συντηρηθεί διότι για να εκταμιεύσει χρήματα πρέπει να πάρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει, αφού χρωστάει στην ΔΟΥ 200.000 € και στο ΙΚΑ άλλες 150.000 €. Αποκλείστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διότι αυτό δεν διασφαλίζει τις παλιές οφειλές, γιατί θα έπρεπε να είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς σε ότι αφορά παλιές οφειλές ο νόμος απαγορεύει κάθε πιθανότητα αποπληρωμής τους από το νέο δήμο.
Έτσι λοιπόν στην πολύωρη συζήτηση εξαντλήθηκε κάθε πιθανότητα, όμως εκφράστηκε μια μεγάλη ανησυχία από μέλη των Δ.Σ. της επιχ/σης, όπως ήταν οι κ.κ. Καρακώστας και Γούλας διότι με τις αγωγές που θα γίνουν από τους επιχειρηματίες, κινδυνεύουν και οι προσωπικές τους περιουσίες. Για το λόγο αυτό ο κ. Καρακώστας πρότεινε τη συγχώνευση των δυο κοινωφελών εταιριών, πράγμα που υποστήριξε και ο κ. Γούλας αν και όπως τόνισαν και οι δυο, πολιτικά τάσσονται υπέρ της πρότασης του δημάρχου για κατάργηση και εκκαθάριση.
Προβληματισμός και αμηχανία όμως δημιουργήθηκε και στην παράταξη Παπαθανάση, όπου οι σύμβουλοι, ενώ ήθελαν να υποστηρίξουν την πρόταση του επικεφαλής περί συγχώνευσης, διαπίστωναν αδιέξοδο και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είπαν ότι αν κάποιος φταίει για αυτή την κατάσταση να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα, πράγμα που ανέφερε και ο Α. Κοτσανάς.
Από την άλλη πλευρά η δημοτική αρχή σκέφτηκε να μην δημιουργήσει καμία κοινωφελή επιχείρηση, όμως εκ του νόμου είναι υποχρεωτικό για την διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων. Έτσι μετά από μια συζήτηση αντεγκλήσεων και εκατέρωθεν κατηγορίες για κακή διαχείριση της κατάστασης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου