Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι προτάσεις του ποδηλατικού ομίλου Ναυπάκτου για τους ελεύθερους χώρους


Όχι μόνο ενδιαφέρουσες αλλά ιδιαίτερα ελκυστικές είναι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Ποδηλατικός Όμιλος Ναυπάκτου στη σύσκεψη των φορέων για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων. Το ερώτημα είναι αν οι διοικούντες σήμερα τον δήμο Ναυπακτίας έχουν τη διάθεση να αφήσουν τις ακροβασίες που ελπίζουν ότι θα τους φέρουν ψήφους και να χρησιμοποιήσουν τα αυτιά τους για να ακούσουν την τοπική κοινωνία.
Διαβάστε παρακάτω το κείμενο των προτάσεων του Π.Ο.Ν.

Ως Ποδηλατικός Όμιλος Ναυπάκτου το πλαίσιο επί του οποίου διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και κατά συνέπεια η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει:

1.τα πεζοδρόμια
2.τις πλατείες
3.τις παραλίες
4.τα προαύλια των σχολείων
5.τα παρκινγκ
6.το χώρο του κάστρου
7.τις δημοτικές τουαλέτες
8.τις στάσεις των λεωφορείων
9.τα κοινόχρηστα ποδήλατα
10.το πάρκο Ξενία


Βασικές παράμετροι για το σύνολο των ζητημάτων που θέτουμε είναι:


-η προσβασιμότητα σε όλους
-η καθαριότητα
-και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της οποιαδήποτε υποδομής να συνάδουν με την ιστορική ταυτότητα της πόλης


1.Πεζοδρόμια


Είναι γεγονός πως ο χώρος που καταλαμβάνουν είναι αρκετά περιορισμένος την ιδία στιγμή που τα αυτοκίνητα κατακλύζουν κυριολεκτικά την πόλη μας. Μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε αυτό εάν προσπαθήσουμε να δούμε τη Ναύπακτο μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη που διασχίζει τους κεντρικούς άξονες, από Κεφαλόβρυσο μέχρι και την έξοδο έως τα φανάρια της Λαγκαδούλας, αλλά ακόμη χειρότερα και τις κάθετες οδούς, όπου εκεί η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική, μιας και οι πεζοί αναγκάζονται πολλές φόρες να κινούνται πάνω στο δρόμο και όχι στα πεζοδρόμια που είναι ιδιαιτέρως μικρά.

• Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη διαπλάτυνση των πεζοδρόμιων, με κυβόλιθους που θεωρούμε πως δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Είναι γνωστό επίσης πως η κατασκευή πεζοδρομίων από κυβόλιθους είναι φθηνότερη, η διόρθωση δε υπόγειων προβλημάτων και βλαβών από τις υπηρεσίες μπορεί να γίνει χωρίς να καταστραφεί το πεζοδρόμιο και αποτρέπονται τα νερά από το να λιμνάσουν.
• Να αποτρέπονται οι καταστηματάρχες από το να αντιμετωπίζουν τα πεζοδρόμια ως προέκταση της επιχείρησής τους.
• Επίσης, να υπάρξει πρόβλεψη για την κατασκευή πεζοδρομίων σε Ξηροπήγαδο, Λυγιά και οδό Θέρμου.





2.Πλατείες

Η εικόνα που έχουμε σήμερα για τις πλατειές μας είναι μια εικόνα εγκατάλειψης με ελάχιστο έως καθόλου φωτισμό και γεμάτες τραπεζοκαθίσματα που εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση σε αυτές. Θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι χώροι αναψυχής και καθημερινής συνεύρεσης των πολιτών, γεγονός που θα έρθει ως αποτέλεσμα όταν θα μειώσουμε τα τραπεζοκαθίσματα και θα αυξήσουμε τα παγκάκια, αλλά και το πράσινο. Παράλληλα, θεωρούμε πως και ο αριθμός των πλατειών θα πρέπει να αυξηθεί όχι μονό στο κέντρο της πόλης, αλλά γενικότερα.


3.Παραλίες

Προτείνουμε να δημιουργηθούν ειδικές ράμπες για τα ΑμεΑ ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε αυτές, αλλά και να τοποθετηθούν αποδυτήρια και ντουζιέρες, καθώς δε νοείται πόλη που θέλει να λέγεται τουριστική να μην διαθέτει έστω τις στοιχειώδεις υποδομές που απαιτούνται.


4.Προαύλια σχολείων


Ελεύθεροι χώροι στη Ναύπακτο δεν υπάρχουν, το γνωρίζουμε όλοι αυτό και πόσο μάλλον ελεύθεροι χώροι άθλησης. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι που επιθυμούν να αθληθούν καταλήγουν στα προαύλια των σχολείων.

• Θεωρούμε λοιπόν πως οι χώροι αυτοί δε θα πρέπει να επενδύονται με πίσσα, αλλά με ταρτάν, το οποίο είναι οικονομικά φθηνότερο και πιο ασφαλές.

• Επίσης να υπάρχει φωτισμός, αλλά και πρόβλεψη για περισσότερες υποδομές, όπως περισσότερες μπασκέτες και γήπεδα βόλεϊ και φυσικά οι χώροι αυτοί να μη μετατρέπονται σε παρκινγκ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρόταση μας είναι να υπάρξει πρόβλεψη για δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης, αλλά και καλύτερη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων γηπέδων, όπως είναι αυτά του Λυγιά και του Ξηροπηγάδου.


5.Πάρκινγκ

Έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένως πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν δυο πάρκινγκ αυτοκινήτων στα δύο άκρα της πόλης, τα οποία και θα επικοινωνούν μεταξύ τους με mini bus.


6.Κάστρο-αρχαιλογικοί χώροι


Έχουμε το μοναδικό προτέρημα να διαθέτουμε έναν μοναδικού κάλους αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο όμως εμείς οι ίδιοι δεν τον προβάλουμε όσο θα έπρεπε και όσο του αξίζει. Βασικός λόγος –μεταξύ πολλών βεβαία- είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτόν, μιας και τις περισσότερες ώρες της ημέρας παραμένει κλειστός.

• Να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας του χώρου.


7.Δημοτικές τουαλέτες

Η υπάρχουσα κατάσταση τους είναι απογοητευτική και αποτρεπτική για όποιον θέλει να τις χρησιμοποιήσει.

• Θεωρούμε πως θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτικότερη βάση, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε αυτές όλοι οι πολίτες και φυσικά τα ΑμεΑ.


8.Στάσεις Λεωφορείων


Έχει τεθεί πολλές φόρες το θέμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι να αλλάζει. Παραμένουν σε σημεία που όχι απλά δεν εξυπηρετούν, αλλά δυσχεραίνουν την κατάσταση στο κέντρο της πόλης και συν τοις άλλοις δε διαθέτουν στέγαστρα και καθίσματα για την προφύλαξη και την ξεκούραση των επιβατών.

• Πρόταση μας να τοποθετηθούν παγκάκια και στέγαστρα, αλλά και να αλλάξουν οι θέσεις εκείνων των στάσεων που γνωρίζουμε όλοι ότι προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα.


9.Κοινόχρηστα ποδήλατα

Είναι γνωστή η πρόταση μας και η επιθυμία μας τα ποδήλατα που διαθέτει ο Δήμος να είναι κοινόχρηστα και να διατίθενται σε πολίτες και επισκέπτες. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνουμε όχι μονό τα 340 ποδήλατα που έχουν μοιραστεί, αλλά και τα 60 που διαθέτει η εταιρία και ανήκουν στο Δήμο.


10.Πάρκο Ξένια

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι αναγκαίο και δοθεί επιτέλους εκεί που ανήκει, στους πολίτες της Ναυπάκτου. Η μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου σε χώρο ελεύθερου πάρκου με τη σωστή διαμόρφωση θεωρούμε πως θα αλλάξει ριζικά την εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα στο κέντρο της πόλης. Πιστεύουμε δε πως δε θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόσκαιρη διευκόλυνση που παρέχεται σε αρκετούς οδηγούς που κινούνται στο κέντρο με το να αφήνουν στη βόρεια πλευρά του Ξένια το αυτοκίνητο τους, καθώς με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται η εικόνα και η φυσιογνωμία του Ξενία. Εξάλλου έχουμε τονίσει επανειλημμένως πως για εμάς η λύση δεν είναι ένα παρκινγκ στο κέντρο της πόλης, γιατί έτσι δεν αποτρέπουμε τη χρήση του αυτοκίνητου, τουναντίον την ενισχύουμε.



Πολλοί μπορεί να διαφωνούν με κάποιες από τις προτάσεις μας, ενδεχομένως και με το σύνολο τους, αλλά θα θέλαμε να έρθουν στη θέση ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες που εμείς οι ίδιοι με τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας το περιθωριοποιούμε, μιας μητέρας που προσπαθεί μάταια καθημερινά να κινηθεί με το καροτσάκι της, ενός πολίτη που θέλει να απολαύσει την καθημερινότητα στην πόλη του και να περπατήσει σε αυτή και φυσικά ενός …ποδηλάτη, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας!




Ποδηλατικός Όμιλος Ναυπάκτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου