Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ για τον Χ.Υ.Τ. Αδρανών


Χειρισμοί που «χαντακώνουν» τον Χ.Υ.Τ. Αδρανών
από τον κ. Μπουλέ και τον κ. Σαλαμούρα.


Στην Ναύπακτο έχουμε εξαιρετικό παρελθόν. Πριν 15 χρόνια οι κάτοικοι της Βλαχομάνδρας αλλά και των δυτικών διαμερισμάτων του δήμου Ναυπάκτου αποδέχθηκαν την λειτουργία του Χ.Υ.Τ. Απορριμμάτων, χωρίς καμία διαμαρτυρία. Περίπτωση που σπάνια συναντάται σε όλη την Ελληνική επικράτεια και προφανώς χρεώνεται κυρίως στην τοπική κοινωνία αλλά και στους χειρισμούς του τότε δημάρχου κ. Κονίδα.
Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Έχουν ξεσηκωθεί ακόμη και οι πέτρες στα δυτικά της Ναυπάκτου, αντιδρώντας στην χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ. Αδρανών. Οι ίδιοι άνθρωποι που αποδέχθηκαν την μεταφορά και ταφή των σκουπιδιών στον τόπο τους, αρνούνται να συγκατοικήσουν με τα αδρανή, τα οποία ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση δημιουργούν. Γιατί άραγε; Το ότι δεν είναι ξεροκέφαλοι και έχουν διάθεση να βοηθήσουν, το έχουν περίτρανα αποδείξει με την στάση τους στο παρελθόν. Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία των αντιδράσεων.

Τα ψέματα που έριξε η κυβερνώσα δημοτική πλειοψηφία στα δυτικά
είναι πολύ περισσότερα από το χιόνι που έπεσε φέτος στην Ορεινή Ναυπακτία.


Η κοροϊδία ξεκίνησε λέγοντάς τους ότι θα χωροθετήσουν το ΤΕΙ στα Δυτικά και ότι δεσμεύονται πολιτικά να μην επιλέξουν ιδιωτικό χώρο αλλά κάποια δημόσια έκταση. Συνέχισαν λέγοντάς τους ότι θα προχωρήσουν ταυτόχρονα και σε χωροθέτηση δεύτερου Χ.Υ.Τ. Αδρανών στον δήμο Δωρίδας στα Ανατολικά της Ναυπακτίας. Τους υποσχέθηκαν ότι θα αποδεχθούν τις προτάσεις χωροθέτησης που θα υποδείξουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Αλλά όλα αυτά χώρεσαν να γραφτούν στα παλιά παπούτσια του κ. Μπουλέ και του κ. Σαλαμούρα. Η τακτική τους ήταν εξαιρετικά απλή. Άλλα έλεγαν και τα ακριβώς αντίθετα προωθούσαν υπογείως.
Όταν ο κόμπος για τους κατοίκους έφθασε στο χτένι, ζήτησαν (μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές) να συνεδριάσει το δ.σ. του Συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Σαλαμούρας, για να ενημερωθούν και να συζητήσουν για την χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ. Αδρανών. Οι κάτοικοι προσήλθαν στη συνεδρίαση αλλά το θαύμα έγινε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το δ.σ. δεν είχε απαρτία. Κάποιο αόρατο χέρι εμπόδισε τους συμβούλους να παραβρεθούν στη συνεδρίαση κι αυτό ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Κανείς δεν αντέχει τόση κοροϊδία. Έτσι φθάσαμε στο «ως εδώ και μη παρέκει».

Τώρα πια κινδυνεύουμε να μη γίνει ποτέ ο Χ.Υ.Τ. Αδρανών

Επειδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα χρηματοδοτηθούν Ελάχιστοι Χ.Υ.Τ. Αδρανών, αν επιμείνουμε σε μια χωροθέτηση που συναντά τεράστιες αντιδράσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προτιμηθεί η χρηματοδότηση άλλου Χ.Υ.Τ.Α. Θα γίνουμε σαν την Πάτρα που το συζητά 10 χρόνια και προκοπή δεν βλέπει. Είναι προφανές, για όποιον θέλει να γίνει πραγματικότητα ο Χ.Υ.Τ.Αδρανών ότι καταλληλότερη χωροθέτηση είναι αυτή που έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό μπορεί να γίνει. Αρκεί ο κ. Μπουλές και ο κ. Σαλαμούρας να σταματήσουν να σπέρνουν ψέματα, γιατί θερίζουν θύελλες.

Γι’ αυτό και είναι επίκαιρη η πρόταση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Αν θέλουμε πραγματικά να φύγουν τα μπάζα από τα ποτάμια και να διαχειριστούμε σωστά τα αδρανή είναι προφανές ότι είναι αδύνατον να μεταφέρονται αυτά από την Κλεπά, το Λιδωρίκι και την Ερατεινή, την Βασιλική και το Αντίρριο σε ένα μόνο χώρο. Είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη λειτουργία δύο χώρων, ενός στα Δυτικά και ενός στα Ανατολικά (στον δήμο Δωρίδας), με τον οποίο συνδιαχειριζόμαστε τα απορρίμματα, χωρίς (ο δήμος Δωρίδας) να έχει καμία ενόχληση. Ταυτόχρονα πρέπει να χωροθετηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης στα ορεινά. Η σημερινή μελέτη για τους χώρους που έχουμε στα χέρια μας, είναι εντελώς ακατάλληλη αφού ξεπεράστηκε από τις αλλαγές στην νομοθεσία και το 90% των χώρων που προτείνει είναι ακατάλληλοι. Επείγει η άμεση ανάθεση νέας μελέτης, η οποία μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Και βέβαια οι διοικούντες τον δήμο Ναυπακτίας οφείλουν να σταματήσουν να κοροϊδεύουν. Οι καθαρές κουβέντες, η σοβαρή και συνολική άποψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάθεση πρότασης για την προοπτική δυτικών και ανατολικών κοινοτήτων αλλά και το σταμάτημα των εκβιασμών και του ρουσφετολογήματος υπέρ των ¨δικών¨ μας, θα δημιουργήσουν το υγιές περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να δώσουμε λύσεις.


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου