Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η παράταξη Παπαθανάση για την δημοσιότητα των συνεδριάσεων


Τελικά τί φοβάστε κε Μπουλέ;

Ύστερα από επανειλημμένες επισημάνσεις-ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με το φαινόμενο της μη τήρησης της αρχής της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προχθές έλαβε χώρα και το αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ενώ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά (ψήφιση κανονισμού διαχείρισης κοινοχρήστων χώρων που ενδιαφέρει όλους τους συνδημότες μας και απόφαση για αφαίρεση ή μη άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων καταστημάτων), ο κ. Μπουλές, για μια ακόμη φορά, ως πράξη επίδειξης προκλητικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και παρά τις παραινέσεις του δημοτικού μας συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Νούλα, να διεξαχθεί η συνεδρίαση δημόσια, όπως προβλέπει ο νόμος και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως συνηθίζει να κάνει ο κ. Μπουλές, πραγματοποίησε τη συνεδρίαση κλειστή προς το κοινό. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής του κ. Μπουλέ ήταν η αποχώρηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης μας από την συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τη διαδικασία και διαμαρτυρόμενος για την καταστρατήγηση της αρχής της δημοσιότητας που προβλέπει ο νόμος.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ. Μπουλέ τα ακόλουθα:
Μία από τις βασικές Δημοκρατικές Αρχές του Καλλικράτη ( Ν.3852/2010 στο άρθρο 75 παρ. 7 ) είναι και η Δημοσιότητα των συνεδριάσεων, όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των Επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής).
Η Αρχή της Δημοσιότητας των συνεδριάσεων ενισχύει και υποστηρίζει το δημοκρατικό συμμετοχικό θεσμό και έλεγχο των πολιτών. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική και γενικά την χρηστή διαχείριση των ΟΤΑ. Η Δημοσιότητα αποσκοπεί πέραν των άλλων όχι μόνο στο να έχεις απλώς ενεργούς πολίτες, αλλά και πλήρως ενημερωμένους.
Η Αρχή της Δημοσιότητας, οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη πριν τη λήψη των αποφάσεων και στη διαφανή άσκηση της εξουσίας. Αποτελεί εγγύηση ορθής απονομής της συζητούμενης υπόθεσης. Εμπεδώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Επιτροπή. Ενισχύει το αίσθημα ευθύνης των μελών της Επιτροπής.
Φορείς και πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα τις συνεδριάσεις , να ασκήσουν έλεγχο επί των συζητούμενων θεμάτων και να σχηματίζουν γνώμη για τις απόψεις κάθε μέλους της Επιτροπής για την συζητούμενη υπόθεση πριν παρθεί η απόφαση.
Οι δύο Επιτροπές (Οικονομικής- Ποιότητας Ζωής ) λειτουργούν μέχρι σήμερα χωρίς κανονισμό και οι Συνεδριάσεις τους πραγματοποιούνται, στο γραφείο του Δημάρχου και Προέδρου των δύο αυτών Επιτροπών, κεκλεισμένων των θυρών, ενέργεια αντίθετη με την παραπάνω βασική Θεσμική Δημοκρατική Αρχή της Δημοσιότητας.
Φοβάστε κάτι κε Δήμαρχε και αποφεύγετε να εναρμονιστείτε με την επιταγή του νόμου, σύμφωνα με την οποία «οι επιτροπές συνεδριάζουν δημόσια» και πραγματοποιείτε αυτές στο γραφείο σας κεκλεισμένων των θυρών;
Η Παράταξή μας έντονα προβληματισμένη για την επαναλαμβανόμενη αυτή αντιδημοκρατική, αντιθεσμική και παράνομη ενέργεια του Δημάρχου και Προέδρου των Επιτροπών θέτει το εξής απλό ερώτημα προς προβληματισμό, γνώση και συμμόρφωση:
Τελικά αυτές είναι οι δημοκρατικές αρχές και οι αξίες που δήθεν πρεσβεύετε κ. Μπουλέ;



ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου