Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η παράταξη Μπουλέ απαντά για το κτιριακό

Το έβαλαν στα πόδια…

Το πρόβλημα στέγασης του 2ο Γυμνάσιου και του 2ο Λυκείου της πόλης μας, που ταλανίζει την κοινωνία της Ναυπάκτου εδώ και 3 μήνες αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα λαϊκισμού, πολιτικού αμοραλισμού και ανευθυνότητας που έχει να επιδείξει η πλευρά της αντιπολίτευσης εδώ και δυο χρόνια.
Χωρίς κανένα δισταγμό, η τρόικα της Ναυπακτίας, η όψιμη «συμμαχία» των Παπαθανάση-Κοτσανά-Καρακώστα χρησιμοποιεί γονείς και μαθητές σαν πιόνια στην πολιτική της «σκακιέρα», και δεν διστάζει να τα θυσιάσει, προκειμένου να φθείρει πολιτικά τη δημοτική αρχή. Προκαλεί, πράγματι, θλίψη να τους βλέπεις σε αγαστή σύμπνοια μεταξύ τους και εφαρμόζοντας μια προειλημμένη, όπως φάνηκε, απόφαση, όταν η παρτίδα χάνεται, να καταφεύγουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, να εγκαταλείπουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μια κατ’ εξοχήν δημοκρατική λειτουργία και να φυγομαχούν απέναντι στην ολοφάνερα ορθολογική πρόταση της δημοτικής αρχής.
Έλλειμμα ήθους
Εξίσου αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν την μελετήτρια κ. Παπαδοπούλου, που ενημέρωνε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το σχολικό κτίριο. Με αυθάδεια προσέβαλαν το πρόσωπό της και αρνήθηκαν να ακούσουν τα αποτελέσματα της μελέτης, για την οποία κόπτονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Το λυπηρό είναι ότι κανένας από τους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να καταδικάσει τέτοιου είδους συμπεριφορά. Φαίνεται ότι η επίτευξη του στόχου της ανίερης και χωρίς ιδεολογικά ερείσματα συμμαχίας των τριών «να διώξουν τον Μπουλέ» ποδοπατά έννοιες όπως η ευπρέπεια, ο σεβασμός προς κάθε ομιλητή, ο διάλογος και οι εμπεριστατωμένες προτάσεις, η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Έννοιες που αποτελούν κατάκτηση του πολιτισμού μας, ενώ καθετί αντίθετο προς αυτές, συνιστά επιστροφή στην βαρβαρότητα.




Οι λύσεις των προβλημάτων είναι σύνθετες και συμπληρωματικές

Με το κτιριακό του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου, ωστόσο, αναδείχθηκαν ανάγλυφα δυο αντίρροπες πολιτικές αντιλήψεις που υπάρχουν στον Δήμο Ναυπακτίας: η ορθολογική αντίληψη διαχείρισης των κοινών με στόχο το νοικοκύρεμα του δήμου, που πρεσβεύει η δημοτική αρχή και η αντίληψη της πλειοδοσίας, που αντιπροσωπεύει σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων.
Εξήγησε με απλά λόγια ο δήμαρχος κ. Μπουλές ότι δεν είναι ένα ή δύο, αλλά πολλά τα προβλήματα που καλείται να λύσει η δημοτική αρχή, «αμαρτίες» προηγούμενων δημοτικών αρχών (χρέη του πρώην Δήμου Ναυπάκτου, κτιριακό 2ου Γυμνασίου-Λυκείου, ενοίκιο και κτιριακό ΤΕΙ, αποζημιώσεις στη Βαρναράχη κ.α.) σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας εξαιτίας των περικοπών της κεντρικής διοίκησης. Η οικονομική επιχορήγηση των Δήμων εφέτος περικόπηκε κατά 60%, με αποτέλεσμα κάθε μήνα ο Δήμος Ναυπακτίας να «μπαίνει» μέσα 150.000 ευρώ και να μην έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για έργα το 2012.
Η αντιπολίτευση αντίθετα, διαβλέποντας από την πρώτη στιγμή μικροπολιτικά οφέλη, διολίσθησε σύσσωμη για μια ακόμη φορά στον δρόμο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού, που χαρακτηρίζει την πολιτική στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, τις τραγικές συνέπειες του οποίου πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και κυρίως οι άνεργοι Έλληνες.

Δήμαρχε πλήρωσε για όλα!

Έτσι, πλειοδότησε «χαϊδεύοντας» τα αυτιά γονιών και μαθητών, οι οποίοι αναζητούσαν εναγωνίως λύση στο πρόβλημα που ανέτρεπε τον προγραμματισμό τους και μαζί με τους «ταγούς» της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων εγκαλούν τώρα την δημοτική αρχή απαιτώντας να πληρώσει για τα λυόμενα. Δεν σταματούν βέβαια εδώ. Να πληρώσει ο Δήμος και να βάλει τα παιδιά στις παράγκες! Να φτιάξει εδώ και τώρα το σχολείο που για 23 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς που τα παιδιά μας ήταν σε κίνδυνο. Να πληρώσει ο Δήμος για το ΤΕΙ! Να πληρώσει ο Δήμος Ναυπακτίας για τις γεωτρήσεις στη Βαρναράχη, γιατί η πόλη θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς νερό. Να πληρώσει ο Δήμος τα χρέη του κ. Παπαθανάση, να αναλάβει ο Δήμος τα δάνεια ΔΕΥΑΝ, να βάλει ο Δήμος χρήματα για το Παπαχαραλάμπειο στάδιο και για ένα σωρό άλλα σημαντικά προβλήματα και ελλείμματα που παρέλαβε από τον χρεοκοπημένο Δήμο Ναυπάκτου και τη ΔΕΥΑΝ. Να πληρώσει ο σημερινός Δήμαρχος όλες τις παλιές «αμαρτίες» από τα χρήματα, που ελέω και Τρόικας, δεν υπάρχουν πια! Όλα αυτά να γίνουν με το μηνιαίο έλλειμμα των 150.000 ευρώ που πολύ καλά γνωρίζουν ότι έχει ο Δήμος Ναυπακτίας μετά τις περικοπές από την κεντρική εξουσία.
Δεν είναι φανερό πως ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η χρεοκοπία του Δήμου; Μια χρεοκοπία που η «ναυπακτιακή τρόικα» ευελπιστεί να την χρεώσει στον Δήμαρχο, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη στους δημότες και στην τύχη αυτού του τόπου. Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η χρεοκοπία για τον απλό δημότη που θα του ανατρέψει τη ζωή σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας όπως η κοινωνική πρόνοια, η ύδρευση, η καθαριότητα κλπ. Ασφαλώς δεν τους αφορά ο απλός άνθρωπος που θα πληρώσει το μάρμαρο γιατί οι ίδιοι δεν τον εκπροσωπούν. Τόσο πολύ τους τυφλώνει η πολιτική εμπάθεια, που δεν επιτρέπει να κατανοούν τα αυτονόητα;


Λυόμενα ή σχολείο;

«Δεν αντέχεται άλλο η διπλοβάρδια» υποστηρίζει η τρόικα της αντιπολίτευσης και στο δίλημμα «πρωί – απόγευμα ή λυόμενα» η απάντησή της είναι «λυόμενα». Πράγματι, η σχολική κοινότητα έχει φθάσει στα όριά της, αλλά καθώς τα πράγματα πρέπει να λέγονται πλέον με το όνομά τους θα επισημάνουμε ότι το «πρωί –απόγευμα» ισχύει έτσι κι αλλιώς, μιας και τα φροντιστήρια λειτουργούν πυρετωδώς ως τις 10 το βράδυ για να καλύψουν τα κενά της δημόσιας σχολικής μάθησης. Εάν, πράγματι, απασχολούσε η διπλοβάρδια τον κ. Καρακώστα, θα έπρεπε ως εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού του φορέα να αγωνίζεται πρωτίστως για την κατάργηση αυτού του είδους της διπλοβάρδιας, που ματώνει όχι μόνο σωματικά και πνευματικά, αλλά και οικονομικά την ελληνική οικογένεια. Με δεδομένη λοιπόν τη διπλοβάρδια των μαθητών (πρωί μάθημα-απόγευμα φροντιστήριο ή το αντίστροφο όπως τώρα) τα λυόμενα που θα παραμείνουν στην πόλη για χρόνια θα βελτιώσουν ή θα καταβαραθρώσουν ακόμη περισσότερο την πολύπαθη δημόσια εκπαίδευση; Έχει και η υποκρισία τα όριά της!

Πρωταρχικός στόχος η αποκατάσταση του σχολικού κτιρίου

Η προτεραιότητα που η δημοτική αρχή έθεσε εξαρχής ήταν σαφής: Οι λιγοστοί πόροι που διαθέτει πλέον ο Δήμος μας θα έπρεπε να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα για την επισκευή του κτιρίου, δεδομένων του κόστους των εργασιών και του χρόνου αποπεράτωσής τους. Το παιχνίδι της τρόικας φάνηκε ξεκάθαρα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: ζήτησαν «εδώ και τώρα» αγορά λυομένων αιθουσών και απέρριψαν την πρόταση του Δημάρχου ότι προέχει η διεκδίκηση χρημάτων από το Υπουργείο και έπονται όλα τα άλλα. Στο εύλογο ερώτημα του Δημάρχου «ποιος Υπουργός θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του κτιρίου αν εμείς έχουμε δρομολογήσει την λύση των λυομένων;», η τρόικα Παπαθανάση – Κοτσανά – Καρακώστα απάντησε με μια θεατρινίστικη κίνηση αποχώρησης από την αίθουσα. Στόχος εξαρχής ήταν να έχει η πόλη ένα ακόμη λυόμενο σχολείο κατηγορώντας την Δημοτική Αρχή μετέπειτα γιατί δεν μπόρεσε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Επιδίωξη είναι να φθείρουν με κάθε τρόπο και μέσο την Δημοτική Αρχή, έστω κι αν αυτό αποβαίνει σε βάρος των μαθητών.

Ένα σχολείο αντάξιο των παιδιών μας

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις αρχές της δεν πρόκειται να καμφθεί. Έχοντας συνείδηση του ρόλου της και επίγνωση της σοβαρότητας και των δυσκολιών του προβλήματος, δεν προτίθεται να θυσιάσει στο βωμό των εντυπώσεων την βέλτιστη λύση του προβλήματος., όπως αυτή θα προκύψει με τρόπο μεθοδικό. Έχει ήδη υποβάλει γραπτό αίτημα και θα διεκδικήσει μεθοδικά και μαχητικά, με όλα τα μέσα που διαθέτει: α) την χρηματοδότηση ανακατασκευής του κτιρίου, ώστε οι μαθητές να κάνουν τα μαθήματά τους σ’ ένα δημόσιο εκπαιδευτήριο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς ασφάλειας και παιδαγωγικής και β) την χρηματοδότηση για την προμήθεια και τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών ως λύση έσχατης ανάγκης. Εξάλλου απόδειξη αποτελεί η προκήρυξη που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τη μεθοδικότητα και την υπευθυνότητα αντιτείνει συνεπώς η δημοτική αρχή σε όσους ανερυθρίαστα λαϊκίζουν και μάλιστα σε μια περίοδο διάλυσης του κράτους, σε όσους επιδιώκουν την οικονομική κατάρρευση του Δήμου Ναυπακτίας. Αυτούς ας τους κρίνουν οι συνδημότες μας και ας αναρωτηθούν: μήπως τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές έφεραν την πατρίδα μας στο σημερινό χάλι;
Ναύπακτος, 7/11/2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου