Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πρόγραμμα Κίνησης Πολιτών Ναυπάκτου 2006

  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ
Αυτή είναι η πιο μεγάλη φιλοδοξία μας. Να οργανώσουμε την παρέμβασή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μόνιμη και γόνιμη. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην πόλη και θα προσπαθήσουμε  να επιβάλλουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Δεν υποτιμούμε την προεκλογική παρουσία αλλά αυτή μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν έχει παρελθόν (προηγούμενη δράση) και μέλλον (μόνιμη παρουσία).
Γι αυτό και η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ συγκροτήθηκε με ανοικτές διαδικασίες, μπροστά στην κοινωνία και με την κοινωνία. «Διοικείται» από τη Γενική Συνέλευση των μελών της και από την 15μελή γραμματεία της με πρόεδρο την φιλόλογο Αναστασία Γιαννούλου. Από τη συνέλευση των μελών εγκρίθηκε η προγραμματική διακήρυξη και ο τρόπος λειτουργίας της ΚΙΝΗΣΗΣ. Από αυτήν εξελέγη ως υποψήφιος δήμαρχος ο Κώστας Καρακώστας για να εκπροσωπήσει την συλλογικότητά μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Όμως όλους αυτούς τους δέκα μήνες από την ίδρυση της ΚΙΝΗΣΗΣ, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας ως μάννα εξ ουρανού τις μεταγραφές των παραγόντων που θα μας έδιναν την δυνατότητα να διεκδικήσουμε ψήφους.
Προτιμήσαμε ν’ απευθυνθούμε στην κοινωνία και ν’ ανάψουμε την συζήτηση για όλα όσα μας αφορούν.
Να θυμίσουμε την εκδήλωση στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα για «το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα.
Την εκδήλωση για την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων όπου θέσαμε για συζήτηση την σωστή λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Την εκδήλωση – συζήτηση με ταυτόχρονη συναυλία διαμαρτυρίας για το ΞΕΝΙΑ και την ολοκληρωμένη παρουσίαση της άλλης πρότασης. Αυτής που ξεκίνησε από τον χώρο της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και οδηγεί τα δώδεκα τελευταία ελεύθερα στρέμματα, στο κέντρο της πόλης, τον χώρο του ΞΕΝΙΑ δηλαδή, σε αναβαθμισμένη δημόσια χρήση.
Την πρωτοβουλία για την πεζοδρόμηση των παραλιών, με την κατάθεση στο δημοτικό συμβούλιο επτακοσίων υπογραφών συμπολιτών μας που απαιτούσαν να δοθούν, στις παραλίες, λύσεις προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Την αντίδρασή μας στην υποβάθμιση της πλατείας Παπαχαραλάμπους με την τοποθέτηση υπέργειου υποσταθμού της ΔΕΗ. Τις προτάσεις μας για την βελτίωση της λειτουργίας του περιφερειακού δρόμου (συνδετήριες οδοί, κόμβοι κλπ), αλλά και την ανυποχώρητη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης του τρίτου τμήματος.
Σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν μπροστά. Όχι μόνο καταγγέλλοντας αλλά προτείνοντας και διεκδικώντας. Με δυνατή και καθαρή φωνή. Παρουσιάζοντας όχι μόνο λύσεις για τα μικρά προβλήματα αλλά και την συνολική φιλοσοφία της και τις αρχές της, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Δήμου.
Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια, παρουσιάζουμε στο πρόγραμμα που κρατάτε στα χέρια σας, τις βασικές γραμμές που θα χαράξει η δραστηριότητά μας για τα δημοτικά πράγματα της Ναυπάκτου, την επόμενη τετραετία. Γιατί η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα είναι εδώ όχι μόνο την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, αλλά και την Τρίτη Κυριακή.
Θέλουμε βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν ν’ αλλάξουν τα πάντα αμέσως. Ακόμη κι  αν η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αναλάβει την διοίκηση του Δήμου Ναυπάκτου, δυστυχώς δεν υπάρχει η καλή μάγισσα που θα πατήσει το κουμπάκι για ν’ αλλάξει την πόλη και την κοινωνία γύρω μας. Τα πράγματα δεν αλλάζουν με ένα (οποιοδήποτε) εκλογικό αποτέλεσμα. Οι ενεργοί πολίτες, η καθημερινή δραστηριότητά τους, είναι η μόνη θα μπορέσει να βάλει το νερό στ’ αυλάκι, να φέρει τις μεγάλες αλλαγές που δικαιούμαστε.



  ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 Διαρθρωτικές αλλαγές στο Δήμο – Άλλη νοοτροπία στη διοίκηση

Σήμερα ο Δήμος λειτουργεί ως θερμοκήπιο παραγοντισμού, πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων. Ο δήμαρχος ελέγχοντας την πλειοψηφία ενός σιωπηλού δημοτικού συμβουλίου λειτουργεί με την νοοτροπία του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Απ’ την άλλη ο τρόπος που κατανέμονται οι λιγοστοί πόροι, θρέφει την αδιαφάνεια. Έτσι το δημοτικό συμβούλιο (και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι της πόλης) δεν μπορεί να προϋπολογίσει χρήματα, να προγραμματίσει έργα. Τέλος ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος εκτέλεσης των δημόσιων (και δημοτικών) έργων, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Η διαπλοκή και οι αλληλοχρηματοδοτήσεις είναι ο κανόνας, ενώ η διαφάνεια κοντεύει να κοπεί στην ίδια τάξη, από τις απουσίες.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει άλλη φιλοσοφία. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο. Δεν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις από τη λογική της ΑΥΤΟ-διοίκησης. Θα επιμείνουμε να προβάλλουμε θεσμούς και πρακτικές συλλογικές.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Παρ’ όλο που το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των δήμων δεν είναι ευνοϊκό θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανοίξουμε νέους δρόμους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν μέτρα όπως:
*      Η αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου.
Η πλήρης ενημέρωση (σήμερα λείπει εντελώς) των δημοτικών συμβούλων για κάθε θέμα που συζητείται στο συμβούλιο, ώστε να είναι σε θέση να παρέμβουν ουσιαστικά. Η δημιουργία γραφείου αιρετών στο Δήμο που θα τους παρέχει κάθε τεχνική υποστήριξη ώστε με άνεση να διαμορφώνουν την άποψή τους. Οι ίδιοι οι σύμβουλοι της ΚΙΝΗΣΗΣ δεν θα λειτουργήσουν ως «γλάστρες» στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Το έχουν αποδείξει άλλωστε ότι μπορούν να παρεμβαίνουν με ουσιαστικό τρόπο.
*     Δημόσια δέσμευση της ΚΙΝΗΣΗΣ για την ολόπλευρη συνεργασία με τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης.
Όχι μόνο θα είναι προσκεκλημένοι και θα έχουν δικαίωμα λόγου στο δημοτικό συμβούλιο αλλά κάθε μέτρο που τους αφορά δεν θα προχωράει πριν την δημόσια διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ο «ετσιθελισμός» της σημερινής δημοτικής αρχής αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
*      Η σύνταξη του προϋπολογισμού και ο ετήσιος απολογισμός του Δήμου οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν κορυφαίο τοπικό πολιτικό γεγονός και να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας.
Οι λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές και τα διαμερίσματα με την παρουσία του δημάρχου, τα συμβούλια των συνοικιών και των διαμερισμάτων πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Ο ασφαλέστερος τρόπος να συγκεντρώσεις ιδέες, σκέψεις και προτάσεις, να καταγράψεις προβλήματα, να βρεις τις λύσεις είναι να ρωτήσεις τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά και τοπικό διαμέρισμα. Οι εκπρόσωποι των διαμερισμάτων και των συνοικιών θα γίνουν το μάτι και το αυτί του δήμου, στο χώρο τους. Αυτοί αλλά και κάθε πολίτης θα βρίσκουν ανοικτή την πόρτα του δημαρχείου ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του δήμου και να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα που χρονίζουν.
*      Η Δημαρχιακή επιτροπή να μπορεί να παίζει τον οργανωτικό της ρόλο χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί για αδιαφάνεια και μεροληψία.
Παρ’ όλο που σε αυτήν (θεσμικά) συμμετέχει μόνο ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, θεωρούμε πως μπορούν να παρευρίσκονται (αφού προσκληθούν), εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων. Θα επιδιώκεται η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων, όχι μόνο γιατί έτσι θα παίρνουμε καλές αποφάσεις αλλά γιατί έτσι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
*      Ανάπτυξη του εθελοντισμού και της διάθεσης για κοινωνική προσφορά, με παράδειγμα την ίδια την παρουσία των στελεχών της διοίκησης του δήμου
Με κανένα τρόπο δεν έχουμε πειστεί (ούτε εμείς, ούτε η κοινωνία) πως είναι απαραίτητοι οι τέσσερις έμμισθοι αντιδήμαρχοι, οι τόσοι έμμισθοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων και σύμβουλοι επικοινωνίας του δήμου.
Ένα οργανωτικό σχήμα που θα περιλαμβάνει έναν μόνο έμμισθο αντιδήμαρχο, τρεις που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο χωρίς μισθό καθώς και πολλούς άλλους συμπολίτες μας με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, σε θέσεις κλειδιά, μπορεί να οργανώσει τη δουλειά του Δήμου. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως στη Ναύπακτο των τόσων συλλόγων πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων, όπου πολλοί συμπολίτες μας εργάζονται χωρίς αμοιβή, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε δεκάδες συνεργάτες που θα ήθελαν να δουλέψουν για το κοινό καλό.
*      Η διαπαραταξιακή συνεννόηση
 Η δημιουργία και μόνιμη λειτουργία επιτροπής από τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, η οποία θα τροφοδοτείται με όλα τα απαραίτητα δεδομένα και στοιχεία ώστε να έχει πλήρη γνώση των οικονομικών του δήμου θα συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος διαφάνειας.
*       Η Κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και συζήτηση με τους γύρω δήμους για τη λειτουργία ΜΙΑΣ και ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ επιχείρησης
Τα βασικά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας πρότασης είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η οικονομία πόρων, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεκδίκηση εισροής χρημάτων, η δημιουργία εμποδίων στη διαφθορά (αφού δεν αποφασίζει ετσιθελικά ένας μόνο δήμαρχος) και ο καλύτερος σχεδιασμός.
Ειδικά για το τελευταίο, τον καλύτερο σχεδιασμό, είναι χρήσιμα ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.
Τα λύματα του Αντιρρίου σε λίγο χρόνο θα έρχονται στην Ναύπακτο για επεξεργασία ενώ το νερό του Αντιρρίου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τμήματα της Ναυπάκτου. Ο τουρισμός μας είναι συνδεδεμένος θέλοντας και μη, με την ορεινή Ναυπακτία. Το Αντίρριο αλλά και η Ναύπακτος ζητάνε μαρίνα αλλά είναι σαφές ότι μόνο μία μπορεί να σταθεί στην περιοχή. Βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ)  ζητάμε στην Ναύπακτο αλλά αυτό έχει αρχίσει «αυθόρμητα» να στήνεται στη γειτονική Δωρίδα. Ο αναδασμός του Μόρνου συνδέεται άμεσα με την οικιστική αλλά και την αγροτική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής. Και θα σταματήσουμε εδώ γιατί είναι πλέον φανερό ότι χωρίς διαδημοτική συνεργασία ή ακόμη καλύτερα εθελοντικές συνενώσεις δήμων, οτιδήποτε σχεδιάσουμε θα είναι ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα.

* Για τις υποδομές που έχουμε ανάγκη
Η Ναύπακτος είναι μια πόλη που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Με 23.000 μόνιμους κατοίκους σήμερα, πολύ σύντομα αναμένεται να έχει διπλάσιους, ενώ ο καλοκαιρινός πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος. Από την άλλη μεριά οι υποδομές δημιουργούνται με πολύ μικρότερους ρυθμούς και αυτό σημαίνει σχετική χειροτέρευση της θέσης της πόλης.
Επιπλέον το οικιστικό ζήτημα (ο τρόπος δηλαδή που χτίζονται οι οικοδομές στην Ναύπακτο), ταλαιπώρησε την πόλη στο παρελθόν και εξακολουθεί να την ταλαιπωρεί και σήμερα. Εκτός αυτού η χωροταξία και η πολεοδόμηση που εμπεριέχουν συντονίζουν και δημιουργούν το μέλλον της πόλης, είναι σε νηπιακή κατάσταση. Για την ακρίβεια (όπως και σε πολλά άλλα πράγματα) αντί να δημιουργούν το μέλλον, τρέχουν πίσω από το παρόν προσπαθώντας να μπαλώσουν καταστάσεις.
Στο πρόβλημα του πόσιμου νερού έχει δοθεί μια λύση ως προς τις πηγές αλλά το δίκτυο παραμένει στα ίδια κακά χάλια. Ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι χωρίς αποχέτευση και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για μια πόλη με υπόγεια νερά που καταλήγουν στη θάλασσα. Η διαχείριση των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και δυστυχώς θεωρείται λύση το να τα «σπρώξουμε» στον Εύηνο (Βλαχομάνδρα) από τον Μόρνο που τα αποθέτουμε σήμερα. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα μπορεί να γίνει ο βρόχος που θα πνίξει την πόλη, ενώ οι ελεύθεροι χώροι εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι με αυτούς της δεκαετίας του ’60. Τα σχολεία λιγοστά και συγκεντρωμένα σε μια θέση ενώ οι νέοι της πόλης μετά το σχολείο, γίνονται στην πλειοψηφία τους εσωτερικοί μετανάστες, αφού οι προοπτικές για εργασία στην Ναύπακτο είναι ασφυκτικά μικρές.
Για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ το ζητούμενο της ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών στην πόλη είναι κυρίαρχο. Θα μας απασχολήσει, ως πόλη, όλη την επόμενη τετραετία. Δεν θα λυθεί μεμιάς αλλά πρέπει να μπούμε σε τροχιά δημιουργίας τους. Συνδέεται με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με τον τρόπο που πρέπει να εκτελούνται τα δημόσια έργα αλλά ταυτόχρονα προσκρούει στην υποχρηματοδότηση των δήμων. Η δράση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ θα είναι πάνω σε τρεις άξονες.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Να τελειώνουμε με τις λογικές του τύπου «φέρτε οποιαδήποτε πρόταση, για να μην χαθούν τα λεφτά…», που προσπαθούν να υφαρπάξουν την τελευταία στιγμή κάποια χρήματα. Με τέτοιο τρόπο δαπανήθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές, για να φτιάξουμε εργοστάσιο κομποστοποίησης (λιπασματοποίησης) των απορριμμάτων, το οποίο κατάντησε αποθήκη για υλικά του δήμου.

ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ
Το σύστημα εκτέλεσης δημοσίων έργων δεν χωλαίνει μόνο στην αδιαφάνεια αλλά και στον έλεγχο και την παραλαβή των έργων. Η ανεξάρτητη φωνή της ΚΙΝΗΣΗΣ, μπορεί να γίνει ο εγγυητής για την σωστή (τεχνικά – οικονομικά – λειτουργικά) εκτέλεσή τους.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε νίκες. Αν στην Ναύπακτο αποφασίσουμε να αναδείξουμε την ανεξάρτητη φωνή της σε δημοτική αρχή, θεωρούμε ότι θα παλεύουμε από καλύτερες θέσεις.
Σήμερα κρίνεται το αν οι δήμοι θα μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο τους κάνοντας κοινωνική πολιτική, αναδιανέμοντας εισόδημα προς όφελος των ασθενέστερων ή θα είναι αδύναμοι διαχειριστές μιας μίζερης κατάστασης που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του κοινωνικού τους ρόλου. Η ΚΙΝΗΣΗ θα ρίξει το βάρος της υπέρ της πρώτης εκδοχής.
Παρακάτω αναφέρουμε τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξει ο δήμος για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές στην πόλη.

*      ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ
Το πρόβλημα με τον Γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό δεν είναι τόσο η επικαιροποίησή του, όσο η τήρησή του στο μέλλον. Συχνά στο παρελθόν λειτούργησε ως ευχολόγιο χωρίς σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε πως σχεδόν καμιά από τις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του 1987 δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Αξίζει να αναφέρουμε πως από τότε προτεινόταν η δημιουργία δημοτικής επιχείρησης εκμετάλλευσης του πλούσιου αιολικού ενεργειακού δυναμικού της περιοχής. Αντί αυτού, σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, ο Δήμος απλώς παρακολουθεί την δραστηριότητα ιδιωτικών εταιρειών που επενδύουν στο χώρο της αιολικής ενέργειας.
Με την ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, η επιρροή της Πάτρας έχει αυξηθεί πολύ ώστε να αποτελεί διαταρακτικό όρο στην οποιαδήποτε στατιστική θεώρηση για το μέλλον της πόλης. Για την Ναύπακτο οι συνέπειες της ζεύξης μπορούν να είναι θετικές χωρίς όμως να αποκλείεται το αντίθετο. Η τελική έκβαση θα κριθεί και από τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα επιλέξουμε ένα πρόγραμμα αυτοδύναμης ανάπτυξης για λογαριασμό της πόλης και της ενδοχώρας της ή χωρίς προστασία και πολιτιστική αντίσταση θα δορυφοροποιηθούμε από την Πάτρα χωρίς δυνατότητα επέμβασης στις επιλογές που μας αφορούν;
Ο σχεδιασμός του χώρου σε επίπεδο Δήμου πρέπει να έχει χαρακτήρα επανασχεδιασμού, επαναδιοργάνωσης και όχι μόνο εδαφικής και ποσοτικής αύξησης των οικιστικών ζωνών. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πολύπλευρος με χωρική, κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση με ταυτόχρονη ρύθμιση των χρήσεων γης μέσα και έξω από το σχέδιο πόλης στα διοικητικά όρια του Δήμου. Να καθορισθούν δηλαδή περιοχές ανάπτυξης (κατοικία, εμπόριο, βιοτεχνία, βιομηχανία, τουρισμός) αλλά και περιοχές προστασίας (γεωργική γη, δασικές εκτάσεις, ενδιαφέροντα οικοσυστήματα).
Επειδή ο σχεδιασμός του χώρου στηρίζεται στη γνώση και τους ανθρώπους που την κατέχουν είναι ανάγκη ο Δήμος να ενισχύσει τις υπηρεσίες του με κατάλληλες επιστημονικές επιτροπές που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Άμεσοι στόχοι του Γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού πρέπει να είναι:
- Η επίλυση των προβλημάτων ένταξης των αυθαιρέτων στη ζωή της πόλης και η κάλυψη των αναγκών σε κοινωνικό, παραγωγικό εξοπλισμό και τεχνικές υποδομές.
- Η διατήρηση, με απόλυτο τρόπο, του παραδοσιακού χαρακτήρα του κεντρικού οικισμού.
- Η απορρόφηση της οικιστικής πίεσης που δέχεται η πόλη με την δημιουργία δεύτερου διοικητικού και εμπορικού κέντρου δυτικά του Σκα (περιοχή Λυγιά, Δένδρου, Νιόκαστρου και Ξηροπήγαδου) δίνοντας μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα πλαίσια μιας γενναίας πολεοδομικής επέμβασης που θα εξασφαλίζει ελεύθερους χώρους (πλατείες, πάρκα, σχολεία κλπ).
-Η ήπια πολεοδόμηση της Παλαιοπαναγιάς (ανοιχτή πόλη) με οικιστικούς θύλακες και περιοχές γεωργικής γης.
-Καθορισμός ζώνης οικιστικού ελέγχου από τα όρια του σχεδίου πόλης της Ναυπάκτου μέχρι την Παλιοβούνα . Πρόκειται για μια περιοχή με άμεσες επιπτώσεις της ζεύξης σε ότι αφορά στις χρήσεις γης, τους κυκλοφοριακούς φόρτους και το περιβάλλον.
Τελικός στόχος του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού θα είναι η ανάπτυξη της πόλης σε ικανό διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Ναυπακτίας και του τμήματος της Δωρίδας (ως τον Μαραθιά) που ήδη εξυπηρετείται από την Ναύπακτο.

*      ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Αντικατάσταση και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης. Σε ορισμένα σημεία είναι πολύ παλιό και γειτνιάζει επικίνδυνα με το δίκτυο αποχέτευσης. Επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης στα δημοτικά διαμερίσματα (Δάφνη, Μαμουλάδα, Καστράκι κλπ). Αξιοποίηση σε συνεργασία με το δήμο Αντιρρίου του νερού που χρησιμοποιεί ο γειτονικός δήμος. Μείωση έως απάλειψη των διαρροών στο δίκτυο. Διαχωρισμός των ομβρίων από τα αστικά λύματα και επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όλη την πόλη. Πλήρης ενημέρωση των δημοτών για τις μετρήσεις ποιότητας του νερού, το επίπεδο χλωρίωσης κλπ που θα αποστέλλεται υποχρεωτικά σε όλους τους κατοίκους μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ. Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου καταγραφής όλων των υπόγειων δικτύων της πόλης.
Είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε πηγές που θα τροφοδοτούν τις δεξαμενές μας με φυσική ροή, μηδενίζοντας έτσι το κόστος ρεύματος και συντήρησης (αντλίες κ.λ.π.).

*      ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Όταν ο άνεμος «βοηθάει» εμείς οι κατοικούντες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης «απολαμβάνουμε» τις οσμές από το « μυρωδάτο» βουνό που έχει στηθεί στις εκβολές του Μόρνου με την απόθεση των σκουπιδιών των δήμων της περιοχής στην παράνομη χωματερή. Άλλες φορές ο καπνός από τα καιγόμενα σκουπίδια χάνεται στον ορίζοντα και στέλνει χαιρετίσματα με διοξίνες μέχρι και στην αντικρινή Πελοπόννησο. Τα «ζουμιά» απ’ το συνοθύλευμα των σκουπιδιών κατεβαίνουν, μπαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνουν όχι μόνο τη θάλασσα αλλά και την  τροφική αλυσίδα αφού είναι δίπλα στην πεδιάδα του Μόρνου.
Πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια το χειρότερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Απλά τα συγκεντρώνουμε στην χωματερή (σαν να τα κλωτσάμε να φύγουν λίγο πιο πέρα από τη γειτονιά μας) με αποτέλεσμα  την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και στο μονίμως ζητούμενο, την ανάδειξη της Ναυπάκτου σε τουριστικό προορισμό. Απ’ την άλλη πλευρά στερούμαστε τη δυνατότητα αξιοποίησης πολλών κατηγοριών απορριμμάτων, με τεράστια οικονομικά οφέλη, αφού δεν οργανώνεται η ανακύκλωσή τους.
Είναι η κατασκευή του νέου Χώρου Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) η λύση του προβλήματος; Κατά τη γνώμη μας χρειάζονται πρόσθετα μέτρα;
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η χωματερή του Μόρνου αναμένεται (επιβάλλεται είναι η σωστή λέξη) να κλείσει. Τι θα γίνει όμως μετά; Θα «μετακομίσουν» τα σκουπίδια από τον Μόρνο στον Εύηνο ή θα συνοδευτεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ με διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή τους (στο σπίτι μας δηλαδή).
 Κατά την γνώμη μας (και όχι μόνο, αφού το ίδιο επιβάλλει η σημερινή νομοθεσία) ο ΧΥΤΑ πρέπει να λειτουργήσει ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Δηλαδή να διαχωρίζονται τα απορρίμματα (σε οργανικά υλικά, γυαλί, χαρτί, πλαστικό κλπ) και άλλα να οδεύουν προς ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση, άλλα προς μετατροπή και τα υπολείμματα να θάβονται στον ΧΥΤΥ. (Σε διαφορετική περίπτωση η λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ θα είναι παράνομη.)
Πώς όμως θα γίνουν όλα αυτά; Ποιο σύστημα διαχωρισμού θα επιλέξουμε; Πώς θα ενημερωθούν και θα προετοιμαστούν οι κάτοικοι σ’ αυτή την κατεύθυνση; Πώς θα αναμορφωθούν οι εκβολές του Μόρνου (χαρακτηρισμένος υγροβιότοπος) μετά το κλείσιμο της χωματερής;
Εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει δραστηριότητα ο δήμος.
Βασικές προτεραιότητες:
- Η καλή ενημέρωση των κατοίκων για το μέλλον που πρέπει να προετοιμάσουμε, με στόχο την δημιουργία οικολογικής συνείδησης, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση των απορριμμάτων που θα οδηγούνται στον Χ.Υ.Τ.Υ. Σε αυτό εξ’ άλλου αποσκοπεί η αγορά από την ΚΙΝΗΣΗ και τοποθέτηση συμβολικού αριθμού κάδων συλλογής χαρτιού και αλουμινίου σε διάφορα σημεία της πόλης
- Η καλή οργάνωση του συστήματος διαχωρισμού των απορριμμάτων
Σ’ αυτό θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι…
Mένει το θέμα της αποκατάστασης της χωματερής του Mόρνου. Eλπίζουμε η μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής να δημοσιευθεί έγκαιρα και να συζητηθεί. Aς μην ξεχνούν όμως οι αρμόδιοι ότι η περιοχή είναι –και θα ξαναγίνει- υδροβιότοπος. Στην ίδια περιοχή υπάρχει σήμερα ο χώρος των σφαγείων. Κατά την γνώμη μας πρέπει να μεταφερθούν και να δημιουργηθούν σύγχρονα διαδημοτικά σφαγεία που να καλύπτουν την περιοχή από Ερατεινή μέχρι την Ρίζα.

*      ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα, που διογκώνεται συνεχώς, ενώ η ανακούφιση από την λειτουργία του περιφερειακού περιορίζεται στη μείωση του αριθμού των βαρέων οχημάτων που διέρχονται την πόλη. Η τοπική μόνο κυκλοφορία οχημάτων, δημιουργεί στην Ναύπακτο συμφόρηση αφού, ως πόλη, πάσχουμε από στένωση αορτής στο λιμάνι.
Απαιτείται κατ’ αρχήν ολοκληρωμένη καταγραφή των παραμέτρων του προβλήματος. Εδώ κρίσιμη θα είναι η συνεργασία του δήμου με το «δικό» μας Πανεπιστήμιο (της Πάτρας εννοούμε, που απέχει δώδεκα χιλιόμετρα), αλλά και άλλα. Από κει και πέρα θα αποφασισθούν ολοκληρωμένες δράσεις είτε γενικού χαρακτήρα είτε σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο (δρόμου ή συνοικίας), με στόχους α)την δημιουργία χώρων στάθμευσης β) αποτελεσματικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σήμανση, μονοδρομήσεις, διανοίξεις νέων δρόμων και ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομήσεις κλπ). Από μια πρώτη ματιά φαίνεται πως κάποια μέτρα που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα είναι:
- Η ολοκλήρωση (σύντομα!!) του τρίτου τμήματος του περιφερειακού.
- Η δημιουργία συνδέσεων από τον Περιφερειακό με την πόλη. Μια τέτοια πρέπει να γίνει με επαναχάραξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου από την διασταύρωση της Βομβοκούς μέχρι τις αποθήκες του Γεωργικού Συνεταιρισμού. Η δημιουργία χώρου στάθμευσης, κοντά στις αποθήκες θα διευκολύνει την πρόσβαση στο κέντρο από τις συνοικίες, χωρίς να είναι απαραίτητο το πέρασμα από το λιμάνι ή το Κεφαλόβρυσο. Ανάλογη σύνδεση πρέπει να δημιουργηθεί πίσω από το κάστρο.
- Η δημιουργία δύο μεγάλων χώρων στάθμευσης ανατολικά και δυτικά του κέντρου της πόλης και η μεταξύ τους επικοινωνία με μικρά λεωφορεία.
-Αποθάρρυνση της χρήσης των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης .Προτεραιότητα στο πεζό, και εγκατάσταση χειροκίνητων κυκλοφοριακών φανών στις διαβάσεις  πεζών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ολοκλήρωση (επιτέλους!) της κατασκευής πεζοδρομίων πέρα από τον Σκα και την Λαγκαδούλα. Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στην Εθνικής Αντίστασης και Μεσολογγίου. Βελτίωση των κόμβων της πλατείας Πιά. Κεφαλόβρυσου, Αγίας Παρασκευής, Εθνικής Τράπεζας με διοχετευτική διαρρύθμιση, χρήση νησίδων και εφαρμογή κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης. Ανάπτυξη αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα με το κέντρο, χρησιμοποιώντας μικρά οχήματα με τακτικές αναχωρήσεις. Κάποιες διαδρομές που νομίζουμε πως θα ήταν χρήσιμες είναι οι εξής: Δάφνη – Κεφαλόβρυσο, Νιόκαστρο – Κεφαλόβρυσο, Παλαιοπαναγιά – Λιμάνι και Αφροξυλιά – Λιμάνι.
- Συγκέντρωση και μεταστέγαση υπηρεσιών εκτός του κέντρου της πόλης. (ΚΤΕΛ, δημόσιες υπηρεσίες). Η δημιουργία σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης εκτός της Ψανής θα βοηθήσει σημαντικά. Είναι επίσης προφανές ότι η Ναύπακτος των 45.000 δεν μπορεί να λειτουργήσει με μία μόνο αγορά στο κέντρο της πόλης. Ο δήμος πρέπει να προσφέρει κάθε βοήθεια και να δημιουργήσει υποδομές ώστε να λειτουργήσουν εμπορικές επιχειρήσεις εκτός του κέντρου.
- Ο παραλιακός δρόμος της Παλαιοπαναγιάς πρέπει να βελτιωθεί ώστε να γίνει σύγχρονος και ασφαλής. Απαιτείται η διάνοιξη δρόμου από το Γρίμποβο μέχρι την Χιλιαδού.
- Η δημιουργία χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων.
- Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί pilotis. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μία είσοδο και μία έξοδο για κάθε οίκημα και θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις στάθμευσης στους δρόμους της πόλης.
- Το ποδήλατο να μπει στην ζωή των κατοίκων. Ο δήμος χρειάζεται να προβάλλει την χρήση του αλλά και να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές (ποδηλατοδρόμους κλπ) που θα κάνουν την χρήση του ασφαλή. 
-Η αλλαγή πορείας της επαρχιακής οδού Θέρμου που από την γέφυρα της Βαριάς αφού ακολουθήσει την δυτική όχθη του χειμάρρου και καταλήξει στην εθνική οδό Ναυπάκτου – Αντιρρίου, στο ύψος του Μαρινόπουλου, θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κεντρικού δρόμου γειτονιάς στις εργατικές κατοικίες. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ανάχωμα του χειμάρρου σε πιθανή υπερχείλιση και ενώνει τον περιφερειακό με την δυτική πόλη (κάτι αντίστοιχο με τον δρόμο προς την Σκάλα, στην ανατολή).

*      ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Για μας οι ελεύθεροι χώροι συνεισφέρουν στο να έχουμε μια καθημερινότητα αξιοβίωτη. Έχουμε επιλέξει να ζούμε στην Ναύπακτο, σε μια πόλη που δίνει την δυνατότητα συνεύρεσης. Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή και να βρεθούμε κλεισμένοι σε διαμερίσματα «κλουβιά» ή το πολύ – πολύ σε μια μεζονέτα με κήπο και μπάρμπεκιου. Μια πόλη για μας είναι ζωντανός οργανισμός και οι ελεύθεροι χώροι της είναι απαραίτητοι για να αναπνεύσει.
Έτσι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις παραλίες, το αλσύλλιο του Γριμπόβου, τον χώρο των παζαριών μέχρι και τις εκβολές του Μόρνου, το λόφο της Δεξαμενής, την πλαζ, το κάστρο και το λιμάνι.
Με βασικό σύνθημα «Ναύπακτος μια πόλη που αξίζει να ζεις, αξίζει να την επισκεφθείς», οφείλουμε να μελετήσουμε την ανάπλαση και ανάδειξη τους με συνολικό τρόπο.
Η σκέψη μας είναι προς την κατεύθυνση:
*      Της πεζοδρόμησης των παραλιών και της εξασφάλισης της καθαρότητας της θάλασσας. Πρέπει να έχουμε την επιλογή να κάνουμε άφοβα μπάνιο στην Ψανή και το Γρίμποβο.
*      Της επιστροφής του ΞΕΝΙΑ στο δήμο και τους κατοίκους, αφού απεμπλακούμε από την ήδη άκυρη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με τον άφαντο «επενδυτή».
Αν στην πρότασή μας για το ΞΕΝΙΑ βάζαμε έναν τίτλο, αυτός θα ήταν ο παρακάτω:
«Το ΞΕΝΙΑ να γίνει ένας χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον οποίο κάθε δημότης να έχει ελεύθερη πρόσβαση».
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων»; Πολύ απλά ότι ο χώρος του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να στεγάσει ποικίλες δραστηριότητες που είναι απαραίτητες σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Σήμερα εμείς απλά καταγράφουμε κάποιες ιδέες, που τις περισσότερες τις έχουμε ακούσει στις συζητήσεις με τους συμπολίτες μας. Όλα τα παρακάτω βέβαια δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν στο ΞΕΝΙΑ.
Αν όμως ξεμπερδέψουμε με τους «επενδυτές» που ακόμη και σήμερα αφήνουν το ΞΕΝΙΑ να καταρρέει, θα συζητήσουμε ως κοινωνία για το ποιες δραστηριότητες από όλες αυτές μας είναι πιο χρήσιμες. Καταλαβαίνουμε επίσης πως αυτές δεν μπορεί να είναι οι μοναδικές ιδέες για την διαμόρφωση ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης και επειδή μιλάμε για μια παρέμβαση που θα χαρακτηρίζει την Ναύπακτο για τα επόμενα πενήντα χρόνια, προτείνουμε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου αυτού. Καταλήγοντας έτσι στο τι ακριβώς θέλουμε σαν πόλη, θα προχωρήσουμε και στην υλοποίησή του.
Για παράδειγμα (και μόνο) αναφέρουμε μερικές πιθανές χρήσεις:
Μια αίθουσα εκδηλώσεων-συνεδρίων, που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μοναδική μέχρι σήμερα Παπαχαραλάμπειος αίθουσα.
Μικρότερες αίθουσες για εκδηλώσεις, που δεν απευθύνονται σε μεγάλο κοινό
Ένα δημοτικό κινηματογράφο.
Ένα μικρό εμπορικό κέντρο, που θα στεγάσει μια καφετέρια, εστιατόριο και ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις. Έτσι μπορεί ο δήμος να ωφεληθεί, από αυτό μόνο, το μισό ποσό από αυτό που ζητάει από τον άφαντο ακόμη ξενοδόχο.
Εδώ μπορεί να βρει στέγη η ερασιτεχνική δραστηριότητα συλλόγων, ομίλων της πόλης μας. Να στεγαστούν τα ερασιτεχνικά μουσικά και άλλα σχήματα που υπάρχουν στην Ναύπακτο.
Στέγη σε κάποιες δημοτικές ή άλλες υπηρεσίες
Στον προαύλιο χώρο του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει:
Θερινός κινηματογράφος με δυνατότητα για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
Ή μήπως το καταλληλότερο θα ήταν η μερική ανασύσταση του κήπου του Νόβα;
Αν μάλιστα σκεφθούμε και το Γρίμποβο από το ΞΕΝΙΑ μέχρι το αλσύλλιο και τον χώρο των παζαριών χωρίς αυτοκίνητα χειμώνα-καλοκαίρι, διαμορφωμένο έτσι ώστε να στεγάζει και άλλες δραστηριότητες εκτός από καφετέριες και εστιατόρια, τότε η Ναύπακτος αλλάζει εντελώς όψη. Θα μιλάμε για την πόλη με την μεγαλύτερη παραλιακή πλατεία σε όλη την Ελλάδα με βαθύσκιωτα πλατάνια και καθαρή (ελπίζουμε) θάλασσα.
*      Η ανάδειξη του αλσυλλίου στο Γρίμποβο, του λόφου της δεξαμενής αλλά και τμήματος του λόφου που στέκεται βόρεια αυτού σε επαφή με τον περιφερειακό δρόμο, σε χώρους αναψυχής. Δημιουργία δημοτικού περιπτέρου στην διασταύρωση της Βομβοκούς στον περιφερειακό δρόμο.
*      Η ανάδειξη του λιμανιού και της πλαζ.
*      Ο φωτισμός, ανάδειξη του κάστρου και της γειτονιάς των Μποτσαραίικων, του Ρολογιού και του Τζαμιού. Η αναμόρφωση και λειτουργία του χαμάμ και η συντήρηση των παραδοσιακών βρυσών της περιοχής. Να αναδειχθεί η δυτική πύλη του κάστρου (οικία Πατούχα) και οι προμαχώνες του (Φαλτσοπόρτι κλπ). Το κάστρο βέβαια πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν ενιαίο σύνολο από το τελευταίο διάζωμα μέχρι το λιμάνι. Η ανάπλαση των Προσφυγικών θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση το κέντρου αλλά και στην ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής της πόλης.
*      Η κατασκευή μόνιμης υποδομής στον χώρο των παζαριών που θα μπορούσε να στεγάσει και άλλες δραστηριότητες τον υπόλοιπο χρόνο.
*      Με ανάλογο τρόπο σε κάθε τοπικό διαμέρισμα είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι (πλατείες και παιδικές χαρές) και να αναδειχθούν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και φυσικές ομορφιές. Για παράδειγμα μόνο, αναφέρουμε το περιηγητικό μονοπάτι από Χάνι Μπανιά μέχρι τον Πόρο Ριγανίου, την πρόσβαση στα Ελληνικά της Βελβίνας και στο Ασκληπιείο της Σκάλας.

*      ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να λύσουμε άμεσα είναι η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου. Η προώθηση του αντίστοιχου αιτήματος των σωματείων της πόλης είναι προφανώς αναγκαία. Η δημιουργία καρνάγιου και η παροχή κάθε βοήθειας στους επαγγελματίες αλιείς θα τονώσει την μικρή, σήμερα, τοπική αγορά. Η δημιουργία μαρίνας σε διαδημοτική συνεννόηση με τον δήμο Αντιρρίου που έχει ανάλογο προγραμματισμό κρίνεται χρήσιμη. Μελέτη της χωροταξικής κατανομής της σχολικής στέγης, ίδρυση νέων σχολικών μονάδων αφού η Ναύπακτος είναι μια πόλη με αύξηση του μαθητικού πληθυσμού. Σε συνεργασία με την Νομαρχία και την Περιφέρεια  να υλοποιηθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και αποκέντρωσης των εκπαιδευτικών υποδομών. Η με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση των κληροδοτημάτων εξασφαλίζοντας την συνεργασία με τις επιτροπές διαχείρισής τους. Η διεκδίκηση παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για την αξιοποίησή τους από τον δήμο. Η ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής με στόχους την καλύτερη επαφή του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, τον καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, την ανάπτυξη μορφών ηλεκτρονικής δημοκρατίας και διακυβέρνησης, την στήριξη επιχειρήσεων που διακινούν υπηρεσίες πληροφορικής κλπ.

* Πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός.
Για τη νέα γενιά των Ναυπακτίων το βασικό πρόβλημα είναι η εργασία. Όσοι όμως καταφέρουμε να βρούμε λύση και αποφασίσουμε να ζήσουμε στην Ναύπακτο ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα εξ ίσου σημαντικό ζητούμενο.
Ο ελεύθερος χρόνος και η διαχείρισή του είναι μια δύσκολη υπόθεση για τον κάτοικο της Ναυπάκτου. Ελάχιστες ευκαιρίες προσφέρονται, ενώ οι υποδομές που υπάρχουν θα αρκούσαν μόνο για ένα χωριό δύο ή τριών χιλιάδων κατοίκων. Αν συγκρίνουμε π.χ. την Ναύπακτο με την γειτονική μας Βόνιτσα (με το ένα πέμπτο των κατοίκων) θα δούμε ότι στα ζητήματα του αθλητισμού και του πολιτισμού έχουμε τις ίδιες υποδομές. Και αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Βόνιτσα ευημερεί. Απλώς στην Ναύπακτο, είμαστε πολύ – πολύ χαμηλά.
Η παρέμβαση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ πρέπει να κινηθεί στους εξής άξονες:
- Στενή συνεργασία του δήμου με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων. Οι σκόρπιες δραστηριότητες όλων να ενσωματωθούν σε ένα ετήσιο πρόγραμμα με δράσεις σε όλες τις εποχές που θ’ αγκαλιάζει όλο των χώρο που καλύπτει ο Δήμος Ναυπάκτου. Σημαντικές στιγμές του ετήσιου αυτού προγράμματος μπορούν να είναι η επέτειος της Ναυμαχίας, τα παζάρια που πρέπει να πλαισιωθούν με ποικίλες εκδηλώσεις πέραν της εμποροπανήγυρης, η περίοδος της Αποκριάς μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, η εορτή της απελευθέρωσης της Ναυπάκτου στις 18 Απριλίου και το καλοκαίρι.
- Στήριξη της ερασιτεχνικής δραστηριότητας. Παροχή στέγης, υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και χρηματοδότηση από το δήμο των ανθρώπων που έχουν μεράκι να δημιουργούν στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούμενοι με το θέατρο, την μουσική, τον αθλητισμό, την ζωγραφική, τον χορό κλπ. Όλα αυτά πρέπει να συντείνουν α) στο να τραβήξουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας σε ανάλογες δραστηριότητες β) στο να στηριχθούν ώστε η δουλειά τους να αποκτήσει αξιόλογο επίπεδο.
- Ας μην καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της μετάκλησης «ονομάτων» από την Αθηναϊκή αγορά προκειμένου να καταναλώσουμε πολιτισμό – κονσέρβα. Βέβαια η (άκρως απαραίτητη) παρουσίαση της ντόπιας δραστηριότητας, πρέπει να μπολιάζεται και με την επαφή με πολιτιστικές δράσεις που αξίζουν και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να αναδειχθούν στην πόλη μας. Απαιτείται άνοιγμα της τοπικής κοινωνίας στο χώρο του ΤΕΙ της Ναυπάκτου, αφού κρίνουμε ότι μπορούμε να πάρουμε αλλά και να δώσουμε πολλά, σ’ αυτά τα εικοσάχρονα παιδιά που θα βρίσκονται στην πόλη μας για μια τετραετία. Ανάλογη επαφή πρέπει να δημιουργήσουμε και με το γειτονικό Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
- Ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, τον ναυταθλητισμό και την κολύμβηση, το σκάκι την ορειβασία, το τένις, την ποδηλασία και τις ορεινές δραστηριότητες, ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με μεράκι και διάθεση προσφοράς εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ο δήμος ας τους αγκαλιάσει υποστηρίζοντάς τους Ας απαιτήσει επιτέλους την χρηματοδότηση υποδομών (γήπεδα, εξοπλισμός, προπονητές, γυμναστές κλπ) που είναι απαραίτητες και δικαιωματικά μας ανήκουν.
- Ανάλογες δραστηριότητες αναπτύσσονται στα σχολεία του Δήμου. Αφού ο Δήμος δώσει κάθε βοήθεια και στήριξη αξίζει να προσπαθήσουμε να τις συνενώσουμε σε ένα ετήσιο πρόγραμμα υπό την αιγίδα του δήμου.

* Κοινωνική πολιτική
  Κάθε δίκαιη κοινωνία οφείλει να έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κοινωνική συνοχή και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Να είναι αρωγός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι για μας ελεημοσύνη αλλά αναγκαία, ουσιαστική και αποτελεσματική προσφορά στους συνανθρώπους μας.
Οι κοινωνικές παροχές και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς να θίγουν την αξιοπρέπεια των πολιτών που δοκιμάζονται, χωρίς να στοχεύουν στη δημιουργία δεσμεύσεων και χωρίς να εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας και της αλληλεγγύης είναι ανάγκη να υποστηρίζει ο Δήμος πρωτοβουλίες για την υγεία, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες, τους νέους και όλες τις κοινωνικές ομάδες που υφίστανται εντονότερα συνέπειες κοινωνικού αποκλεισμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνοι), όπως οι παρακάτω:
- Δημιουργία νέων ΚΑΠΗ, αναβάθμιση του υπάρχοντος.
- Οργάνωση και λειτουργία συστήματος τηλεειδοποίησης για άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων.
- Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται σέβονται την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων και δεν τους καλλιεργούν την αίσθηση ότι κάτι οφείλουν στους διοργανωτές (ίσως την ψήφο τους).
-Άμεση φροντίδα για τη δημιουργία ενός πλήρους δικτύου προσπελασιμότητας (διαβάσεις, ειδικές σημάνσεις, ανελκυστήρες, αφοδευτήρια κ.ά.) για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες (ΑΜΕΑ, ασθενείς, υπερήλικες, μωρά κ.λπ.) και προβλήματα όρασης. Όλοι οι δημόσιοι χώροι (δρόμοι, διαβάσεις, πεζοδρόμια, δημόσια κτήρια, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, εκκλησίες, σχολεία κ.ά.) να είναι προσιτά σε όλους.
-Έκπτωση στα δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης σε κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλό εισόδημα. Στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών αλλά και των οικογενειών που ένας από τους δύο γονείς είναι άνεργος.
-Παροχή κάθε βοήθειας και στήριξης στους οικονομικούς μετανάστες. Όποια κι αν είναι η επιλογή τους, είτε ένταξη στα κοινώς αποδεκτά της Ελληνικής κοινωνίας, είτε τονισμός και διατήρηση της διαφορετικότητάς τους πρέπει να βρίσκουν τον Δήμο συμπαραστάτη τους. Κατοχύρωση πλήρων δικαιωμάτων στην εργασία, την κατοικία, την μόρφωση κλπ. Απαιτείται η δημιουργία επιτροπής μεταναστών δίπλα στο δημοτικό συμβούλιο που θα έχει λόγο για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους. Άμεση είναι η ανάγκη δημιουργίας τάξεων για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας στα παιδιά των μεταναστών.
-Δέσμευση του Δήμου ότι δεν θα προωθήσει προγράμματα που βάζουν ως προϋπόθεση την μερική απασχόληση των εργαζόμενων σε αυτά, σύμφωνα με αντίστοιχη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας.
-Αναβάθμιση του Γυναικείου συνεταιρισμού με στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα, δημιουργώντας δικά του εργαστήρια παρασκευής βιολογικών προϊόντων. Επέκταση των δραστηριοτήτων του, σταδιακά και σε άλλους τομείς. Προβολή των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων.
Συνήθως, όταν μιλούμε για κοινωνικό αποκλεισμό, ο νους μας πάει σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε πως όλοι μας, είτε είμαστε εν δυνάμει μέλη μιας τέτοιας ομάδας (π.χ. άτομα με αναπηρία μπορούμε να γίνουμε όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας), είτε είμαστε ήδη κοινωνικά αποκλεισμένοι με τη σύγχρονη έννοια του όρου (π.χ. δεν έχουμε πρόσβαση στην εργασία, στην πληροφόρηση, σε εκφάνσεις του «δωρεάν κοινωνικού πλούτου», στη «δια βίου μάθηση», στην ψυχαγωγία, σε διακοπές κ.λπ.). Έτσι:
Θεωρούμε χρήσιμη τη δημιουργία γραφείου, «στέγης» που θα αξιοποιεί όλα τα προγράμματα που αφορούν τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά πρωτίστως θα καταγράφει τις ανάγκες και τα προβλήματα δημοτών που απειλούνται άμεσα με αυτόν και φυσικά θα συνεργάζεται μαζί τους για την εξεύρεση λύσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα περιμένουμε να επισκεφθούν οι δημότες το γραφείο.

* Τοπικά συμβούλια και διαμερίσματα
Θέλουμε να παρέμβουμε έτσι ώστε οι κάτοικοι των τοπικών διαμερισμάτων, κοντινών και απομακρυσμένων, να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον τόπο τους. Βασική προϋπόθεση είναι η σωστή λειτουργία (μόνιμη και δημοκρατική) των τοπικών συμβουλίων. Ο Δήμος πρέπει να τα αντιμετωπίζει σαν τον μοχλό που θα οδηγήσει στην βελτίωση των υποδομών. Με τα χρήματα που από τον προϋπολογισμό του δήμου, αναλογούν στα τοπικά διαμερίσματα (με βάση τις ανάγκες και τον πληθυσμό τους), ο δήμος πρέπει να δεσμεύεται να υλοποιήσει τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων, χωρίς να προτάσσει την εξυπηρέτηση των «δικών» μας παιδιών.
Η ύδρευση, η οδοποιία, η διαμόρφωση πλατειών, το δίκτυο αποχέτευσης στα κοντινά διαμερίσματα, η τουριστική ανάπτυξη εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η στήριξη της κτηνοτροφίας, η βελτίωση της συγκοινωνίας, η διευθέτηση των χειμάρρων και των ομβρίων υδάτων, η δασοπροστασία είναι οι προτεραιότητες της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για τα διαμερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου