Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «ύστερα από την διενέργεια μικροβιολογικών και οργανοληπτικών ελέγχων στις ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και την ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας Υγείας ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος εξέδωσε απόφαση στην οποία ορίζονται ποιες ακτές της Περιφερειακής Ενότητας είναι κατάλληλες για κολύμβηση αλλά και σε ποια σημεία απαγορεύεται η χρήση των θαλάσσιων νερών από τους λουόμενους.»
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Αντωνόπουλου ως κατάλληλες για κολύμβηση, από άποψη υγιεινής του θαλάσσιου ύδατος, ορίζονται οι παρακάτω ακτές κολύμβησης στο δήμο Ναυπακτίας.
Στο Γαλατά, η παραλία Κρυονέρι.
Στην Κάτω Βασιλική, οι παραλίες Λιμνοπούλα και Κάτω Βασιλικής.
Στη Μακύνεια, οι παραλίες της Ρίζας και της Μακύνειας.
Στο Αντίρριο, οι παραλίες του Αγίου Παντελεήμονα, του Αντιρρίου και του Πλατανίτη.
Στην Ναύπακτο, οι παραλίες της Παλαιοπαναγιάς, της Βαρειάς και της Ψανής.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση:
«1. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε λιμάνια.
2. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε απόσταση 300 m από ιχθυοκαλλιέργειες.
3. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ακτίνα τουλάχιστον 200 m από εκβολές αγωγών διάθεσης λυμάτων.
4. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ακτίνα 30 m τουλάχιστον από εκβολές νερών που περιέχουν λύματα.
Οι Δήμοι και το Λιμενικό Ταμείο οφείλουν την επισήμανση του μήκους των ακτών κολύμβησης και των επιτρεπόμενων σημείων και σύμφωνα με τις οδηγίες της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Η κολύμβηση σε περιοχές πέρα των προαναφερόμενων ακτών θα γίνεται με ευθύνη των λουομένων και περικλείει πιθανούς υγιεινολογικούς κινδύνους . Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν για την συνεχή προστασία των ακτών, τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την ενημέρωση των πολιτών», καταλήγει η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας.
Η μεγάλη απουσία για μια ακόμη φορά είναι η παραλία του Γριμπόβου. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα για το Γρίμποβο εστιάζεται στις υπ’ αριθμόν 3 και 4 παραπάνω απαγορεύσεις, σύμφωνα με παλιότερες πληροφορίες της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ από κύκλους της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
Για άλλη μια χρονιά λοιπόν το μπάνιο στο Γρίμποβο, κάτω από τη σκιά της Γαλάζιας σημαίας, θα συγκαταλέγεται στα extreme – sports. Μόνο όποιος είναι πολύ προπονημένος και ο οργανισμός του αντέχει στα κολοβακτηρίδια μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κολύμβησης στη συγκεκριμένη θέση. Ο ναυαγοσώστης στο Γρίμποβο, δύσκολα θα βρει κολυμβητή για να τον σώσει, εκτός κι αν κάποιος «πνιγεί» καταπίνοντας κουκούτσι από το μεζεδάκι που σερβίρεται στην παραλία. Κι όμως κάποιοι κλείνουμε τα μάτια και φαντασιωνόμαστε ότι οδηγούμε την Ναύπακτο στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τη πρώτη φορά που εμφανίστηκε το πρόβλημα, τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντίθετα ο αγωγός της υπερχείλισης μπροστά στο Εργατικό Κέντρο δουλεύει ασταμάτητα και κάποια «πονηρά» ποταμάκια ενίοτε αφήνουν λύματα να οδεύουν προς τη θάλασσα. Σε παλιότερες ερωτήσεις της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ παίρναμε την απάντηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την λειτουργία των νέων αντλιοστασίων, του έργου της επέκτασης της αποχέτευσης. Και πράγματι είναι πιθανό αυτό να λύσει κάποια προβλήματα όπως αυτό του αγωγού υπερχείλισης στο Εργατικό Κέντρο. Όμως ακόμη θα παραμείνουν σε λειτουργία τα υπόλοιπα. Κι εδώ είναι που η άριστη συνεργασία του δήμου με τη ΔΕΥΑΝ είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η κατάσταση και να τελειώσουμε με αυτού του είδους τα προβλήματα. Γι αυτό και ποτέ δεν καταλάβαμε το «πολεμικό» κλίμα ανάμεσα στη σημερινή πλειοψηφία και τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΝ.
Βέβαια για τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούνται (κάποια λίγα) χρήματα. Αλλά από τη στιγμή που και η σημερινή πλειοψηφία, με την υπογραφή της δέχθηκε αδιαμαρτύρητα να πληρώσει 2,4 εκατομμύρια ευρώ «πανωπροίκι» για το έργο της αποχέτευσης, δεν έχει καμιά δικαιολογία για να μην χρηματοδοτήσει με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, την οριστική επίλυση του προβλήματος στο Γρίμποβο. Η μίσθωση ρομποτικών μηχανημάτων που ελέγχουν το δίκτυο αποχέτευσης και άλλες τεχνικές (έκχυση χρωμάτων κλπ), έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, για να καθαρίσει εντελώς το Γρίμποβο. Στον προϋπολογισμό του 2011 δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Θα είναι αδιανόητο όμως να μην υπάρξουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις από την επόμενη χρονιά. Στο κάτω – κάτω της γραφής είναι δικαίωμα όλων μας το μπάνιο σε καθαρές θάλασσες χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να «ταξιδεύουμε» 20 και 30 χιλιόμετρα μακριά.
Κι όλα τα παραπάνω οφείλουμε να είναι μόνο η αρχή των παρεμβάσεων του δήμου στη συγκεκριμένη παραλία. Η ανάπλαση του αλσυλλίου αλλά και του χώρου των παζαριών, της υπόλοιπης δημόσιας έκτασης μέχρι τις εκβολές του Μόρνου, η ανάδειξη και καθαρισμός του δυτικού τμήματος, από το ΞΕΝΙΑ μέχρι το λιμάνι και η συνέχιση του πεζοδρομίου στο ίδιο τμήμα, αφού σήμερα το κέντρο της πόλης στο συγκεκριμένο σημείο είναι «τυφλό» και δεν βλέπει τη θάλασσα είναι απαραίτητο να προγραμματισθούν και να υλοποιηθούν.
Παράλληλα οι υποδομές που προβλέπουν οι γαλάζιες σημαίες, πρέπει να υπάρχουν πραγματικά και στις δύο παραλίες της Ναυπάκτου (Ψανή και Γρίμποβο). Μια τέτοια αναφέρουμε ότι είναι η δημιουργία υποδομών για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και την πρόσβασή τους στη θάλασσα για κολύμβηση. Θεωρούμε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο κατασκευής ξύλινης προβλήτας (μιας ή περισσότερων), στη θάλασσα αλλά και άλλων υποδομών που θα γεμίσουν ξανά τις παραλίες, με τους συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες. Κι εδώ έρχεται για εμάς να «κουμπώσει» και η πεζοδρόμηση των παραλιών με συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου.
Στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικούμε και να προβάλλουμε τα αυτονόητα από την μια μεριά, αλλά και όλα όσα έχουμε δικαίωμα, για να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων μας.
Το γραφείο τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου