Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Νέα ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπουλέ (28/3)


Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά γεγονότων (ημερίδα για ΧΥΤ Αδρανών, παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης ανατολικού τμήματος της πόλης, ανακοίνωση έργων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη κατά την επίσκεψή του στη Ναύπακτο) και οι συνακόλουθες προεκτάσεις και αντιδράσεις αποτέλεσαν έναν εξαιρετικό οδηγό «ανάγνωσης» της πολιτικής πραγματικότητας στον Δήμο Ναυπακτίας.
Τρίπτυχο πολιτικής

Η πρώτη παρατήρηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η δημοτική αρχή. Βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με το τρίπτυχο των πολιτικών δεσμεύσεων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας:
Στρατηγικός σχεδιασμός με στόχο έργα ουσίας που θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας
Ορθολογική διαχείριση των ζητημάτων με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών
Επαναφορά στο προσκήνιο των αρχών της πολιτικής.
Σε δεινή θέση

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου που αρθρώνεται εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Η αντιπολίτευση φαίνεται πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων δημοτικών συμβούλων της. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ακούραστη – εδώ και ένα χρόνο – προσπάθεια της δημοτικής αρχής οδήγησε στην ανακοίνωση μια σειράς έργων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη, προκαλώντας ταραχή στην αντιπολίτευση και σε όσους – όντας στις παρυφές της – σχολιάζουν τα κοινά. Οι μέχρι τώρα αιτιάσεις της εστίαζαν στην απουσία οράματος και σχεδιασμού, στην αναποτελεσματικότητα ή στον «τυχαίο» τρόπο με τον οποίο πορεύεται η δημοτική αρχή. Η πραγματικότητα τους διέψευσε οδηγώντας τους σε γραφικές ανακοινώσεις που δεν προάγουν τον πολιτικό διάλογο. Είναι, άλλωστε, βασικό χαρακτηριστικό του επικίνδυνα λαϊκίστικου πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου να στοχεύει στο θυμικό των πολιτών, όταν δεν μπορεί να αντιπαρατάξει σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα.
Αποκατάσταση των αρχών της πολιτικής

Προεκτείνοντας τα παραπάνω, επισημαίνουμε ότι είναι ευθύνη των αιρετών και του Τύπου η αγωγή των δημοτών με βάση τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Και ασφαλώς βασική αρχή και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ο διάλογος, και η αντιμετώπιση των προβλημάτων με ορθολογικά και επιστημονικά κριτήρια και όχι βάσει μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ατομικών συμφερόντων.
Αλλά αυτό προϋποθέτει την δεύτερη αρχή της δημοκρατίας: την υπευθυνότητα. Κάθε πολίτης και ιδιαίτερα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλουν να τοποθετούνται όχι δημαγωγικά αλλά υπεύθυνα, να εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων μέσα από γόνιμες αντιπαραθέσεις, με αντιπροτάσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, έχοντας ως στόχο πάντοτε το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.
O tempora o mores!

In margine: Ενός κακού, μύρια έπονται. Την απουσία σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου αναπόφευκτα επιχειρούν να καλύψουν οι αμοραλιστές επαγγελματίες της πολιτικής συναλλαγής, οι οποίοι έχοντας αμαυρώσει με τη στάση τους το πολιτικό σκηνικό τολμούν να θέτουν ζητήματα πολιτικής ηθικής παρουσιάζοντας τις φαντασιώσεις τους σε τοπικά έντυπα. Αναφερόμαστε σ’ αυτόν που, για ίδιο όφελος, μετέτρεψε την πολιτική σε πεδίο ωμών εκβιασμών, ώστε να φέρει στα μέτρα του την εκλογική ετυμηγορία των Ναυπακτίων και κατέστησε την πόλη όμηρο ανήθικων συναλλαγών. Ποντάροντας στη λήθη του χρόνου και στην ανοχή που απολαμβάνει, προσπαθεί να ανασυρθεί από το περιθώριο και με απύθμενο θράσος να μετατραπεί σε τιμητή. Με μισόλογα και θλιβερά υπονοούμενα επανέρχεται στην μόνη «πολιτική» που γνωρίζει: την διαβολή, την σπίλωση, τον εκμαυλισμό των πολιτικών ηθών. Ξεχνάει όμως ότι οι πολίτες της Ναυπακτίας, αηδιασμένοι από τις ανήθικες συναλλαγές και τις παρασκηνιακές συμφωνίες, του γύρισαν την πλάτη και επέλεξαν αρχές και αξίες, διαφάνεια και ήθος. Αλλά έτσι είναι… Μωραίνει Κύριος…

Ναύπακτος, 28-3-2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου